Δανία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία θα είναι οι πρώτοι που θα συνεργαστούν με την Επιτροπή για την τεχνική λύση με στόχο την κυκλοφορία εθνικών εφαρμογών επαλήθευσης της ηλικίας
Πέντε ευρωπαϊκές χώρες θα δοκιμάσουν ένα νέο εργαλείο, το οποίο επιτρέπει σε ιστότοπους περιεχομένου για ενηλίκους να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών τους.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε λεπτομέρειες της πολιτικής της για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο σήμερα Δευτέρα 14 Ιουλίου. Η Henna Virkkunen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνη για την ψηφιακή κυριαρχία, παρουσίασε μια πρωτότυπη εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας που θα επιτρέπει στους χρήστες να αποδεικνύουν εύκολα ότι είναι άνω των 18 ετών κατά την πρόσβαση σε περιεχόμενο για ενηλίκους στο διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Δανία, η Ιταλία και η Ελλάδα θα μπορούν τους επόμενους μήνες να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο που ανέπτυξε η Επιτροπή για να το ενσωματώσουν στις δικές τους εφαρμογές εθνικής ταυτοποίησης ή να δημιουργήσουν ξεχωριστή εφαρμογή. Συνδεόμενοι στους ιστότοπους, «οι χρήστες θα διατηρούν τον πλήρη έλεγχο όλων των άλλων προσωπικών τους πληροφοριών, όπως η ακριβής ηλικία ή η ταυτότητά τους», διαβεβαιώνει η Επιτροπή.
Η ανακοίνωση αυτού του πειράματος έρχεται καθώς η Επιτροπή παρουσίασε κατευθυντήριες γραμμές για την ερμηνεία των πολύ γενικών υποχρεώσεων των παρόχων διαδικτυακών πλατφορμών, ιδίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε σχέση με τους ανηλίκους που περιέχονται στον Νόμο περί Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA).
Το κείμενο επιβεβαιώνει, έτσι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την υποχρέωση των υπευθύνων των ιστοτόπων σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τυχερών παιχνιδιών, της πώλησης ρυθμιζόμενων προϊόντων και της πορνογραφίας, να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών του Διαδικτύου.
Λύση για την επαλήθευση της ηλικίας
Το πρωτότυπο της εφαρμογής επαλήθευσης της ηλικίας είναι φιλικό προς τον χρήστη και προστατεύει την ιδιωτικότητα, θέτοντας ένα «χρυσό πρότυπο» για την επαλήθευση της ηλικίας στο διαδίκτυο. Θα επιτρέπει, για παράδειγμα, στους χρήστες να αποδεικνύουν εύκολα ότι είναι άνω των 18 ετών όταν έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο για ενήλικες στο διαδίκτυο, διατηρώντας παράλληλα τον πλήρη έλεγχο οποιωνδήποτε άλλων προσωπικών πληροφοριών, όπως η ακριβής ηλικία ή η ταυτότητα του χρήστη.
Κανείς δεν θα μπορεί να παρακολουθεί, να βλέπει ή να ανακατασκευάζει το περιεχόμενο που συμβουλεύονται οι μεμονωμένοι χρήστες.
Η εφαρμογή επαλήθευσης θα δοκιμαστεί και θα προσαρμοστεί περαιτέρω σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τους τελικούς χρήστες.
Δανία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία θα είναι οι πρώτες χώρες, που θα συνεργαστούν με την Επιτροπή για την τεχνική λύση με στόχο την κυκλοφορία εθνικών εφαρμογών επαλήθευσης της ηλικίας. Το πρωτότυπο αυτό μπορεί να ενσωματωθεί σε μια εθνική εφαρμογή ή να παραμείνει ως αυτόνομη εφαρμογή.
Οι κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ανηλίκων περιγράφουν πότε και πώς οι πλατφόρμες πρέπει να ελέγχουν την ηλικία των χρηστών τους. Συνιστούν την επαλήθευση της ηλικίας για πλατφόρμες με περιεχόμενο για ενήλικες και άλλες πλατφόρμες που ενέχουν υψηλούς κινδύνους για την ασφάλεια των ανηλίκων. Προσδιορίζουν ότι οι μέθοδοι επαλήθευσης της ηλικίας πρέπει να είναι ακριβείς, αξιόπιστες, αξιόπιστες, μη παρεμβατικές και αμερόληπτες
To ιστορικό της πρωτοβουλιάς
Η ανάπτυξη του σχεδίου για την επαλήθευση της ηλικίας και η υποστήριξη των ενδιαφερομένων φορέων πραγματοποιούνται από την κοινοπραξία T-Scy, η οποία αποτελείται από τις Scytales AB (Σουηδία) και T-Systems International GmbH (Γερμανία), στο πλαίσιο διετούς σύμβασης που ανατέθηκε από την Επιτροπή στις αρχές του 2025.
Η πρωτοβουλία για την επαλήθευση της ηλικίας θα υποστηρίξει την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες σχετικά με την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Το άρθρο 28 παράγραφος 1 του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες που είναι προσβάσιμες σε ανηλίκους να εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και ιδιωτικότητας για την προστασία των ανηλίκων στο
Θέτει επίσης τις βάσεις για την ευρύτερη ανάπτυξη υπηρεσιών κατάλληλων για την ηλικία στο μέλλον. Αναφέρεται επίσης ως «μίνι πορτοφόλι», καθώς βασίζεται στις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με τα μελλοντικά ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας (EUDIW), εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη συμβατότητα και αποτελώντας ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διάθεσης των EUDIW πριν από το τέλος του 2026.
Τι έλεγε ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Kids Wallet
«Το πρόβλημα είναι πολύ σαφές και έχει να κάνει με την υπερβολική εξάρτηση, τον εθισμό των παιδιών και εφήβων στο Διαδίκτυο, από συγκεκριμένες εφαρμογές οι οποίες κατά κανόνα τα παιδιά μας τις βλέπουν στο τηλέφωνο. Υπάρχει ρόλος για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο να προτάξουμε τεχνολογικές λύσεις», τόνισε τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το Ωδείο Αθηνών στο πλαίσιο της αναλυτικής παρουσίασης του κυβερνητικού σχεδίου για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
«Η καθολική απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων δεν θα είχε αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Όπως σημείωσε, το πρωταρχικό είναι να συζητήσουμε για το πρόβλημα. «Εμείς και τα παιδιά μας. Οι γονείς, που φέρουν μεγάλη ευθύνη να θέτουν όρια και να θέσουμε και τις εταιρείες τεχνολογίας προ των ευθυνών τους. Οι αλγόριθμοι των εταιρειών αυτών είναι έτσι σχεδιασμένοι, ώστε να μεγιστοποιούν τον χρόνο που είμαστε μπροστά στην οθόνη των κινητών μας. Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι μία αυτονόητη υποχρέωση μίας κοινωνίας και γιατί ο παιδικός και ο εφηβικός εγκέφαλος ακόμη αναπτύσσεται», ανέφερε επιπλέον.