Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, της πολυτιμότερης πλέον εταιρείας στον κόσμο κατάφερε να γίνει το απόλυτο σύμβολο της επανάστασης που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη
Φανταστείτε έναν επιστήμονα που φοράει μαύρο δερμάτινο σακάκι και προκαλεί κύμα ενθουσιασμού, όχι στους συναδέλφους του σε κάποιο σκοτεινό ερευνητικό εργαστήριο, αλλά σε μια σκηνή γεμάτη φώτα, συμπαρασύροντας χιλιάδες ανθρώπους στο όραμά του για το μέλλον της τεχνολογίας. Κάνει 40 πους-απς την ημέρα, όταν πλένει τα δόντια του κάνει καθίσματα και έχει τατουάζ με το λογότυπο της εταιρείας του όταν η μετοχή της έπιασε τα 100 δολάρια.
Αυτός είναι ο Τζένσεν Χουάνγκ, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, του κολοσσού ημιαγωγών που μετά από μία ξέφρενη πορεία τα τελευταία χρόνια, μπήκε και επίσημα στο «πάνθεον» της χρηματιστηριακής ιστορίας, ως η πρώτη εταιρεία στην ιστορία που ξεπέρασε το όριο των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο «Mr Nvidia» δεν είναι απλώς ένας CEO, είναι ένας οραματιστής, ένας μηχανικός, ένας ροκ σταρ της Σίλικον Βάλεΐ που κατάφερε να μετατρέψει μια μικρή startup, γεννημένη σε ένα εστιατόριο fast food, σε έναν τεχνολογικό κολοσσό που ξεπέρασε «γίγαντες» όπως η Microsoft και η Apple. Η πορεία του προς την κορυφή δεν είναι απλώς ένα success story, είναι ένα έπος καινοτομίας, επιμονής και ακλόνητης πίστης στη δύναμη των γραφικών επεξεργαστών και, πλέον, της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Από την Ταϊπέι στην Κορυφή της Τεχνολογίας
Ο Τζένσεν Χουάνγκ γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1963 στην Ταϊνάν της Ταϊβάν. Είναι ο νεότερος από τους δύο γιους του Χουάνγκ Χσινγκ-Τάι, χημικού μηχανικού σε διυλιστήριο πετρελαίου, και της δασκάλας Τσάι Χσιού. Ήταν μια οικογένεια μεσοαστικής τάξης από την Ταϊβάν που μετακόμιζε συχνά. Κάθε μέρα, η μητέρα του επέλεγε τυχαία δέκα λέξεις από το λεξικό για να διδάξει στους γιους της αγγλικά. Όταν έγινε πέντε ετών, μετακόμισαν στην Ταϊλάνδη για να ακολουθήσουν τον πατέρα του που βρήκε δουλειά σε διυλιστήριο της χώρας και παρέμειναν στη χώρα για περίπου τέσσερα χρόνια
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Χουάνγκ ο πρεσβύτερος ταξίδεψε από την Ταϊβάν στη Νέα Υόρκη για να εκπαιδευτεί σε μια εταιρεία κλιματισμού και, αφού επέστρεψε, αποφάσισε να στείλει τους γιους του στις ΗΠΑ. Στην ηλικία των εννέα ετών, ο Τζένσεν παρά το γεγονός ότι δεν μιλούσε αγγλικά, εστάλη από τους γονείς του να ζήσει στις ΗΠΑ. Αυτός και ο μεγαλύτερος αδελφός του μετακόμισαν το 1973 για να ζήσουν με έναν θείο τους στην Τακόμα της Ουάσινγκτον, για να γλιτώσουν μεταξύ άλλων από τις εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές στην Ταϊλάνδη.
Οι θείοι του τουε έγραψαν κατά λάθος στο Ινστιτούτο Βαπτιστών Ονέιντα, μια θρησκευτική ακαδημία για προβληματικούς νέους στο Κεντάκι , πιστεύοντας λανθασμένα ότι ήταν ένα οικοτροφείο υψηλού κύρους. Προκειμένου να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα δίδακτρα οι γονείς τους πούλησαν σχεδόν όλα τα υπάρχοντά τους.

Η εμπειρία στο σχολείο-αναμορφωτήριο τον διαμόρφωσε βαθιά και του στέρησε την ανεμελιά των παιδικών του χρονων, η ευφυΐα του ωστόσο και η δίψα του για γνώση δεν μπορούσαν να καταπνιγούν. Σύμφωνα με το New Yorker, o ίδιος αποδίδει την ανθεκτικοτητα του χαρακτήρα του στον χρόνο που πέρασε σε αυτό το σχολείο, το bullying που δέχτηκε και τις σκληρές εμπειρίες που βίωσε. Οι πρώτες του εμπειρίες στις ΗΠΑ απείχαν πολύ από τον λαμπερό κόσμο της Σίλικον Βάλεΐ. Πριν ακόμη ενηλικιωθεί, εργάστηκε σε ένα εστιατόριο Denny’s πλένοντας πιάτα και σερβίροντας, μαθαίνοντας από νωρίς την αξία της σκληρής δουλειάς και της πελατοκεντρικής προσέγγισης – μαθήματα που θα τον συνόδευαν σε όλη του τη μετέπειτα πορεία.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον το 1984, και αργότερα απέκτησε το μεταπτυχιακό του από το Στάνφορντ το 1992. Πριν από την ίδρυση της Nvidia, ο Χουάνγκ είχε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στον κλάδο των ημιαγωγών, διατελώντας διευθυντής λογισμικού στην LSI Logic και σχεδιαστής μικροεπεξεργαστών στην Advanced Micro Devices (AMD). Αυτές οι εμπειρίες του έδωσαν μια εις βάθος κατανόηση του hardware και της βιομηχανίας των τσιπ, γνώσεις που αποδείχθηκαν θεμελιώδεις.
Η γέννηση ενός Θρύλου: Ίδρυση της Nvidia
Το 1993, σε ηλικία 30 ετών, ο Χουάνγκ, μαζί με τους Κρις Μαλακόβσκι και Κέρτις Πρίεμ πήραν μια τολμηρή απόφαση: να ιδρύσουν την Nvidia. Η ιδέα γεννήθηκε σε ένα εστιατόριο Denny’s στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια – ένα ταπεινό ξεκίνημα για έναν τεχνολογικό γίγαντα. Το αρχικό τους όραμα ήταν να δημιουργήσουν μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPUs) που θα μπορούσαν να ζωντανέψουν ρεαλιστικά 3D γραφικά στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Εκείνη την εποχή, η αγορά των GPU ήταν στα σπάργανα και πολλοί αμφισβητούσαν τις δυνατότητές της. Η διορατικότητά τους αποδείχθηκε προφητική.
Υπό τη δυναμική ηγεσία του Χουάνγκ, η Nvidia αντιμετώπισε αρχικές προκλήσεις και έντονο ανταγωνισμό. Όμως η εταιρεία επέμεινε στην ανάπτυξη καινοτόμων αρχιτεκτονικών GPU. Ένα καθοριστικό σημείο ήταν η κυκλοφορία του GeForce 256 το 1999, το οποίο η Nvidia ανακήρυξε ως τo πρώτη GPU στον κόσμο. Αυτό το προϊόν όχι μόνο καθιέρωσε την Nvidia ως ηγέτη στην αγορά των gaming γραφικών, αλλά απέδειξε και την κεντρική σημασία της GPU για την απόδοση των υπολογιστών.

Ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, συμμετέχει σε μια συζήτηση στην έκθεση VivaTech, αφιερωμένη στην καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, στο Παρίσι, την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025.
Reuters Pool via Associated Press
Ενώ αρχικά οι GPUs της Nvidia έγιναν συνώνυμες με την εντυπωσιακή γραφική απεικόνιση στα παιχνίδια, ο Χουάνγκ και η ομάδα του διέκριναν νωρίς τις ευρύτερες δυνατότητες της τεχνολογίας τους. Συνειδητοποίησαν ότι η παράλληλη αρχιτεκτονική των GPUs ήταν ιδανική για την επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων – ακριβώς αυτό που απαιτούνταν για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης. Αυτή η στρατηγική στροφή ήταν καθοριστική. Η Nvidia άρχισε να επενδύει μαζικά στην έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, μετατρέποντας τις GPUs της σε απαραίτητα εργαλεία για τα data centers και τις εταιρείες που πρωτοπορούν στην AI.
Και κάπως έτσι η Nvidia μεταμορφώθηκε από μια εταιρεία gaming σε έναν βασικό παράγοντα στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι GPU της έγιναν η ραχοκοκαλιά των κέντρων δεδομένων, των ερευνητικών εργαστηρίων και των εταιρειών που αναπτύσσουν εφαρμογές AI, από αυτόνομα οχήματα μέχρι συστήματα αναγνώρισης ομιλίας και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας.
Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο τον Χουάνγκ οι τρεις συνιδρυτές το 1993 δεν είχαν ιδέα πώς» να ξεκινήσουν μια εταιρεία. «Η δημιουργία της Nvidia αποδείχθηκε ένα εκατομμύριο φορές πιο δύσκολη» από ό,τι περίμεναν είπε έκ των υστέρων, και πιθανότατα δεν θα το είχαν κάνει αν είχαν συνειδητοποιήσει «τον πόνο και την ταλαιπωρία… τις προκλήσεις που θα υπέμεναν, την αμηχανία και την ντροπή, και τη λίστα με όλα τα πράγματα που [θα] πήγαιναν στραβά»
Ο επιστήμονας σταρ που μπήκε στη λίστα Forbes
Σήμερα, ο Τζένσεν Χουάνγκ είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός CEO. Είναι ένας οραματιστής που διαμορφώνει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Με την Nvidia να κατέχει ένα συντριπτικό μερίδιο στην αγορά των GPUs για AI, η επιρροή του είναι τεράστια. Οι εμφανίσεις του σε συνέδρια, φορώντας το χαρακτηριστικό του δερμάτινο σακάκι, είναι πλέον θρυλικές. Έχει καταφέρει να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει μια ολόκληρη βιομηχανία, μετατρέποντας την Nvidia σε έναν κολοσσό με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο και τον ίδιο σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.
Η καθαρή περιουσία του εκτιμάται από το Bloomberg στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος. Αυτή η αύξηση τον καθιστά σύμφωνα με το Forbes, τον 9ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, με την περιουσία του να ακολουθεί στενά την απόδοση της μετοχής της Nvidia. Κατέχει περίπου το 3,5% της Nvidia, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο ατομικό μέτοχο.
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα των New York Times o 62χρονος «αστέρας» της επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που έθεσε τα θεμέλια για την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι και «μετρ» στη φοροαποφυγή, εκμεταλλευόμενος κάθε δυνατό κενό στη νομοθεσία που του επιτρέπει να διατηρεί μεγάλο μέρος της περιουσίας του αφορολόγητο. Για την ακρίβεια έχει γλιτώσει φόρους ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως διαπίστωσε η εφημερίδα προ μηνών, αφού εξέτασε τίτλους και φορολογικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για μία από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις φοροαποφυγής στις ΗΠΑ.
Οι στρατηγικές που έχει αναπτύξει ο Χουάνγκ για να θωρακίσει τον πλούτο του είναι δημοφιλείς μεταξύ των «Κροίσων». Ο Στίβεν Σβάρτσμαν της Blackstone Group, ο Mαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta όπως επίσης και κορυφαία στελέχη στους κολοσούς Google, Coinbase, Eli Lilly, Mastercard και Advanced Micro Devices έχουν μεταφέρει συλλογικά δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοοικονομικά οχήματα για να αποφύγουν τον ομοσπονδιακό φόρο.
Η ιστορία φοροαποφυγής του Χουάνγκ είναι μια μελέτη για το πώς οι υπερ-πλούσιοι χρησιμοποιούν το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ προς όφελός τους με βάση στρατηγικές που δεν εγκρίθηκαν ρητά από το Κογκρέσο. Αντίθετα «μαγειρεύτηκαν» από δημιουργικούς δικηγόρους που εκμεταλλεύτηκαν έναν σκοτεινούς ομοσπονδιακούς κανονισμούς, πορίσματα από δικαστήρια και αποφάσεις από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) σε μεμονωμένες υποθέσεις και στη συνέχεια χρησίμευσαν ως πρότυπα για μελλοντικά φορολογικά καταφύγια.
Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί είναι σε θέση να κληροδοτούν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο χωρίς να πληρώνουν φόρους, χάρη στη χρήση πολύπλοκων καταπιστεύσεων και άλλων «τρικ», εκτιμά ο Ντάνιελ Χέμελ, καθηγητής φορολογικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Μόνο οι ανόητοι πληρώνουν φόρο» δήλωνε ο Γκάρι Κον, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και σύμβουλος στην πρώτη θητεία του Τραμπ. Και ο Τζένσεν Χουάνγκ, Ο άνθρωπος που έστησε την η 1η σε χρηματιστηριακή αξία εταιρεία στον κόσμο είναι κάθε άλλο παρά ανόητος.
Οι ιδιορρυθμίες, οι εμμονές και οι αγάπες του
Σε ένα εργαστήριο, κατά τις προπτυχιακές του σπουδές, γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο, Λόρι Μιλς, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τη Μάντισον και τον Σπένσερ. Ο γιος του, προτού ενταχθεί στο δυναμικο της Nvidia, άνοιξε μπαρ στην Ταϊβάν, ονόματι R&D Bar, το οποίο το Forbes κατέταξε στα καλύτερα 50 μπαρ της Ασίας. Οταν ρωτήθηκε αν ο πατέρας του τού έμαθε κάποια μυστικά της ζωής, εκείνος απάντησε: «Το πάθος. Αν δεν είσαι παθιασμένος με την εταιρεία σου, δεν μπορείς να είσαι χαρούμενος. Και ο πατέρας μας θέλει η αδελφή μου κι εγώ να είμαστε ευτυχισμένοι»

Παλαιότερη φωτογραφία του στην Ταιπέΐ πάντα με το σήμα κατατεθέν του, το δερμάτινο σακάκι
Ο Χουάνγκ δεν έχει σταθερό γραφείο. Περιπλανιέται στα κεντρικά γραφεία της Nvidia και εγκαθίσταται προσωρινά σε αίθουσες συνεδριάσεων, ανάλογα με τις ανάγκες. Προτιμά να διατηρεί μια σχετικά επίπεδη δομή διαχείρισης, με περίπου 60 άμεσους υφισταμένους, με βάση την άποψή του ότι οι άνθρωποι που αναφέρονται απευθείας σε αυτόν «θα πρέπει να είναι στην κορυφή του παιχνιδιού του» και «να απαιτούν τα ελάχιστα δυνατά προνόμια». Δεν φοράει ρολόι, επειδή, όπως του αρέσει να λέει, «τώρα είναι η πιο σημαντική στιγμή»
Δουλεύει ακόμη και τις Κυριακές, ενώ όπως λέει κάθε μέρα έχει την ίδια όρεξη και ενέργεια για να κατακτήσει τον κόσμο – πλέον, κυρίως τον κόσμο της ΑΙ. Ο ίδιος άλλωστε βλέπει έναν κόσμο γεμάτο τεχνητή νοημοσύνη και ανθρωποειδή που θα δημιουργήσουν έναν νέο τρόπο ζωής. «Εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε κείμενο, εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε εικόνες, μπορούμε, άραγε, να δημιουργήσουμε κίνηση; Η απάντηση είναι μάλλον ναι. Και στη συνέχεια, αν μπορούμε να δημιουργήσουμε κίνηση, μπορούμε να κατανοήσουμε την πρόθεση και να δημιουργήσουμε μια γενικευμένη εκδοχή της γλωσσικής άρθρωσης. Επομένως, η ανθρωποειδής ρομποτική λογικά δεν βρίσκεται μακριά», είχε πει ο ίδιος στο Wired.