Τραμπ: Τηλεφωνική επικοινωνία με Ζελένσκι αύριο – Στο τραπέζι η παύση αποστολών όπλων

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να θέσει και το ζήτημα μελλοντικών εξοπλιστικών συμφωνιών, εν μέσω έντονων ανησυχιών στο Κίεβο για την αιφνίδια αναστολή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να συνομιλήσουν τηλεφωνικά την Παρασκευή, με κύριο θέμα την ξαφνική διακοπή παραδόσεων βασικών αμερικανικών οπλικών συστημάτων προς το Κίεβο. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times που έχουν γνώση των διπλωματικών προετοιμασιών, ο Ζελένσκι σκοπεύει να θέσει και το ζήτημα μελλοντικών συμφωνιών για την αγορά αμερικανικών όπλων.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Πενταγώνου να σταματήσει την παράδοση εξελιγμένων οπλικών συστημάτων προκάλεσε έντονη αναστάτωση στην ουκρανική ηγεσία. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τετάρτη τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζον Γκίνκελ, για να υπογραμμίσει τη σημασία της απρόσκοπτης συνέχισης της στρατιωτικής βοήθειας.

Παύση υπό το βάρος της ελάττωσης των αμερικανικών αποθεμάτων

Η αναστολή παραδόσεων αφορά, μεταξύ άλλων, συστήματα που είχαν ήδη μεταφερθεί στην Πολωνία και βρίσκονται πλέον σε αναμονή, ενώ η Ρωσία κλιμακώνει την καλοκαιρινή της επίθεση. Ο Ζελένσκι ζητά την αγορά 10 συστημάτων Patriot, συνολικού κόστους 15 δισ. δολαρίων, για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας έναντι ρωσικών πυραύλων και drones.

Ο πρόεδρος Τραμπ, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης Patriot στην Ουκρανία, τονίζοντας όμως ότι τα αμερικανικά αποθέματα είναι περιορισμένα. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι η παύση προέκυψε μετά από «αναθεώρηση δυνατοτήτων», προκειμένου η στρατιωτική βοήθεια να συμβαδίζει με τις αμυντικές ανάγκες των ΗΠΑ.

Οργή στο Κίεβο – προειδοποιήσεις για τις συνέπειες

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχα, προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αβεβαιότητα στην ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας ενθαρρύνει τον επιτιθέμενο να συνεχίσει τον πόλεμο και τις τρομοκρατικές ενέργειες». Παράλληλα, το Κίεβο επισημαίνει ότι η ρωσική επίθεση κορυφώθηκε το τελευταίο διάστημα με τον μεγαλύτερο αεροπορικό βομβαρδισμό του πολέμου.

Μόνο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Σιμπίχα, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 330 πυραύλους, εκ των οποίων οι 80 ήταν βαλλιστικοί, ενώ χρησιμοποίησαν περίπου 5.000 drones και ισάριθμες ανεμοπορούμενες βόμβες, επιδιώκοντας να εξαντλήσουν τα ουκρανικά μέσα αεράμυνας.

Πολιτική πίεση και ενδοδυτικές εντάσεις

Στην Ουάσινγκτον, γερουσιαστές και πρώην διπλωμάτες κατηγόρησαν το Πεντάγωνο ότι μπλοκάρει στρατιωτική βοήθεια η οποία είχε ήδη εγκριθεί και βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Ουκρανία. Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε στο Fox News πως κατανοεί την ανάγκη των ΗΠΑ να διαχειριστούν προσεκτικά τα αποθέματά τους, πρόσθεσε όμως ότι η Ουκρανία «δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς πλήρη στήριξη».

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε έκτακτες συσκέψεις με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών για να διευκρινιστεί κάθε πτυχή της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. «Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πρέπει να διασφαλίσουμε την προστασία του λαού μας», υπογράμμισε.

Η στρατηγική Τραμπ και το αδιέξοδο των συνομιλιών

Από την στιγμή ανάληψης της εξουσίας, ο πρόεδρος Τραμπ πίεσε το Κίεβο να προσέλθει σε απευθείας συνομιλίες με τη Μόσχα. Τον Μάρτιο, η Ουάσινγκτον πρότεινε άνευ όρων εκεχειρία και πάγωσε προσωρινά την παροχή όπλων και πληροφοριών προς την Ουκρανία, ως μοχλό πίεσης για την επανεκκίνηση του διαλόγου. Πράγματι, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν απευθείας συνομιλίες Ουκρανίας–Ρωσίας.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει λόγω των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «ολόκληρη η Ουκρανία ανήκει στη Ρωσία» και ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την προέλασή τους.

Όπλα στον πάγο – και λίγα που παραδίδονται

Η παύση των παραδόσεων περιλαμβάνει Patriot, αντιαεροπορικά Stinger, κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού, καθώς και πυρομαχικά για τα F-16 και τα Nasams. Επίσης έχουν παγώσει πάνω από 100 πυραύλοι Hellfire, 250 κατευθυνόμενα GMLRS και αντιαρματικά συστήματα AT4.

Μολονότι ορισμένα φορτία εξακολουθούν να φτάνουν, το γενικό πλαίσιο δείχνει σαφή επιβράδυνση παράδοσης οπλισμού.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here