Μετρ της επιβίωσης οι σκορπιοί: Δεν τρώνε, δεν αναπνέουν λάμπουν στο σκοτάδι για 400 εκατ. χρόνια

Ξεχάστες τις κατσαρίδες και τα περί επιβίωσής τους σε περίπτωση πυρηνικού ολέθρου, ο σκορπιός διαθέτει υπερδυνάμεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέχουν όσο πιο γρήγορα μπορούν στη θέα ενός σκορπιού. Χρειάζεται προσοχή, καθώς αυτά τα τρομακτικά πλάσματα είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη. Η φοβερή φήμη τους έχει κάπως επισκιάσει αυτό που μπορούν να κάνουν. Οι σκορπιοί είναι πραγματικοί μάστορες της τέχνης της επιβίωσης.

Οι σκορπιοί ενδημούν σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Είναι πιο συνηθισμένοι στους τροπικούς και υποτροπικούς, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν σε παράκτιες περιοχές, ερήμους, ημιέρημους και σαβάνες. Τους αρέσει να κρύβονται σε σχισμές, κάτω από βράχους ή στην άμμο.

Χάρη στην απίστευτη προσαρμοστικότητά τους, είναι σε θέση να επιβιώσουν σε όλες σχεδόν τις ζώνες βλάστησης και κλίματος.

Όσο μικρότερα τα νύχτα του σκορπιού, τόσο πιο δηλητηριώδη.

Υπάρχουν περίπου 3.250 διαφορετικά είδη σκορπιών στον κόσμο, τα οποία είναι όλα δηλητηριώδη. Φυσικά, μπορείτε να αναπνεύσετε με ανακούφιση, μόνο περίπου 50 από αυτούς έχουν το θανατηφόρο για τον άνθρωπο δηλητήριο στην αγκίδα στο άκρο της ουράς τους. Θα τα βρείτε κυρίως στη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ευρώπη, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Παρόλα αυτά, αξίζει να είστε πάντα σε επιφυλακή, ποτέ δεν υπάρχει αρκετή προσοχή σε μια περιοχή όπου υπάρχουν σκορπιοί. Πάντα να τινάζετε πρώτα τα ρούχα και τα παπούτσια σας πριν τολμήσετε να μπείτε μέσα. Και καλό είναι να γνωρίζετε μια ρήση: “Όσο μικρότερα είναι τα νύχια του σκορπιού, τόσο περισσότερο δηλητήριο έχει”.

Αν ένας σκορπιός έχει ισχυρά νύχια, είναι απολύτως εντάξει με αυτά για κυνήγι ή πολιορκία, αλλά με μικρότερα, βασίζεται στο δηλητήριό του.

Σε τι χρησιμεύουν στην πραγματικότητα τα δηλητηριώδη νύχια των σκορπιών; Τα χρησιμοποιούν για να αποτρέπουν τα αρπακτικά, για να αμύνονται και, φυσικά, για να κυνηγούν τη λεία τους. Τις περισσότερες φορές, παραμονεύουν για το θήραμά τους, στη συνέχεια χρησιμοποιούν τα νύχια τους για να το εξουδετερώσουν αστραπιαία και να του εγχύσουν δηλητήριο μέσω της αγκίδας. Το θήραμα πρώτα ακινητοποιείται και στη συνέχεια το εσωτερικό του σώματός του αποσυντίθεται σε μια υγρή μάζα. Στη συνέχεια ο σκορπιός ρουφάει το θήραμά του, σαν χυλό.

Υπερδυνάμεις Σκορπιού

Οι σκορπιοί διαθέτουν μερικά εκπληκτικά κόλπα επιβίωσης. Για παράδειγμα, μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και ένα χρόνο χωρίς τροφή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν έναν απίστευτα αργό μεταβολισμό, που τους επιτρέπει να μπαίνουν σε κατάσταση διατήρησης ενέργειας για μήνες κάθε φορά, απαιτώντας ελάχιστη τροφή. Εφόσον έχουν πρόσβαση σε λίγη υγρασία, μπορούν να περιμένουν ήσυχα και υπομονετικά τις καλύτερες στιγμές.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που μπορούν να κάνουν αυτά τα αρχαία ζώα. Τα περισσότερα είδη σκορπιών μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πραγματικά πολύ, το ρεκόρ είναι έξι ημέρες! Αυτό είναι εφικτό λόγω της ειδικής δομής των πνευμονικών τους σάκων και της μοναδικής τους ικανότητας να σφραγίζουν τους σχισμοειδείς αεραγωγούς τους. Αυτό τους επιτρέπει να διατηρούν την υγρασία σε εξαιρετικά ξηρά περιβάλλοντα και να επιβιώνουν σε σκληρές συνθήκες ερήμου χωρίς αφυδάτωση.

Βιοφωτισμός

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, αλλά όχι πολύ γνωστά στοιχεία για τους σκορπιούς είναι ότι φωσφορίζουν στο σκοτάδι. Έτσι, διαθέτουν ένα βιοφωτεινό χαρακτηριστικό που δεν παύει ποτέ να εκπλήσσει τους επιστήμονες. Ο εξωσκελετός τους (δηλαδή η επιφάνεια του σώματός τους) λάμπει με ένα ανατριχιαστικό μπλε ή πράσινο χρώμα υπό υπεριώδες φως. Αυτό οφείλεται σε ενώσεις στο κέλυφός τους που φθορίζουν κάτω από το υπεριώδες φως. Δεν είναι ακόμη σαφές για ποιο λόγο γίνεται αυτό, αλλά ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να τα βοηθήσει να προσανατολιστούν κάτω από το φως του φεγγαριού.

Ίσως υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, επειδή η όραση των σκορπιών δεν είναι πολύ καλή. Υπάρχουν ορισμένα είδη που έχουν έως και 12 μάτια, αλλά υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν καθόλου μάτια. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι έχουν πολύ περιορισμένη όραση. Για να το αντισταθμίσει αυτό, η φύση έχει επινοήσει ένα έξυπνο τέχνασμα που βοηθά τους σκορπιούς να περιηγηθούν στο περιβάλλον τους ακόμη και χωρίς την έντονη όρασή τους. Έχουν αισθητήρια μουστάκια σε όλο τους το σώμα που τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται ακόμη και τις πιο ανεπαίσθητες δονήσεις, τις ριπές του ανέμου και τα ηχητικά κύματα.

Το δηλητήριο ως θεραπεία;

Στην κινεζική ιατρική, το δηλητήριο του σκορπιού χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό και πιστεύεται ότι βοηθάει κατά του χρόνιου πόνου, της παράλυσης, του εγκεφαλικού επεισοδίου ή της επιληψίας. Ωστόσο, η τοξίνη από το δηλητηριώδες αγκάθι του σκορπιού γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα και για τη σύγχρονη ιατρική με αρκετές μελέτες να εστιάζουν στην εφαρμογή του.

Με τόσα πολλά εξελικτικά πλεονεκτήματα και υπερδυνάμεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι σκορπιοί είναι αρχαία πλάσματα. Περπατούν στην επιφάνεια της Γης για περισσότερα από 400 εκατομμύρια χρόνια, αφού υπήρχαν πολύ πριν εμφανιστούν οι δεινόσαυροι. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι πρώτοι σκορπιοί ζούσαν στο νερό και σταδιακά εξελίχθηκαν σε τρομερά χερσαία αρπακτικά που ήταν σε θέση να προσαρμοστούν στις συνθήκες σχεδόν κάθε ηπείρου. Επέζησαν από διάφορα κύματα μαζικών εξαφανίσεων, αποδεικνύοντας την εξελικτική τους μαεστρία, η οποία συνέχισε να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here