Τι είναι ο ιός Orupouche που μόλυνε 23.000 άτομα το 2023; Μπορεί να γίνει η επόμενη πανδημία μετά τον κορονοϊό; Οι ειδικοί απαντούν πόσο επικίνδυνος είναι ο πυρετός Oropouche που αναδεικνύεται σε παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας
Η νόσος που προκαλεί ο ιός Oropouche, μια σχετικά σπάνια ασθένεια εδώ και δεκαετίες, έχει εμφανιστεί ολοένα και πιο συχνά στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Αυτό που ήταν προηγουμένως μια ασθένεια από την οποία οι άνθρωποι μπορούσαν να αναρρώσουν μόνοι τους το 2023 μόλυνε πάνω από 23.000 ανθρώπους, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε άτομα.
Ενώ πέντε από τους 23.000 μπορεί να φαίνονται σαν ένας μικρός αριθμός, ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται από ένα έντομο που ονομάζεται σκνίπα, μεταλλάσσεται γρήγορα και η ξαφνική άνοδος της νόσου Oropouche έχει τρομάξει τους αξιωματούχους, σύμφωνα με αναφορές. Τι είναι ο ιός Oropouche; Είστε σε κίνδυνο; Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας ; Ορίστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με το δίκτυo Wion.
Τι είναι ο Oropouche;
Ο ιός Oropouche, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, είναι ένας «αναδυόμενος ιός» που μεταδίδεται από τσιμπήματα σκνίπων. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο το 1955. Το 1960, απομονώθηκε από βραδύποδες στη Βραζιλία. Έκτοτε, έχει προκαλέσει πάνω από 80 επιδημίες στη Νότια και Κεντρική Αμερική.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Ιστορικά, η ασθένεια χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, ρίγη, μυϊκό πόνο, πόνο στις αρθρώσεις, εξανθήματα και ναυτία και έμετο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη του Nature, ο ιός Oropouche (OROV) μπορεί να μεταδοθεί κάθετα (από μια έγκυο γυναίκα στο παιδί της).
Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του 2023, οδήγησε σε δύο θανάτους εμβρύων και, σε μία περίπτωση, προκάλεσε μια συγγενή ανωμαλία. Σκότωσε επίσης τουλάχιστον πέντε άτομα. Σύμφωνα με το VOX, από την ανακάλυψή του, έχουν καταγραφεί 500.000 γνωστά κρούσματα της νόσου Oropouche.
Είναι πιθανό ωστόσο ότι πολλά περισσότερα κρούσματα δεν εντοπίστηκαν, δεδομένου ότι υπάρχει ελάχιστος έως καθόλου ενεργός έλεγχος και τα συμπτώματά της επικαλύπτονται με εκείνα άλλων ασθενειών. Αυτό που κάποτε ήταν μια ασθένεια που επηρέαζε μόνο τους ανθρώπους που ζουν σε τροπικά δάση στην Καραϊβική και τη Νότια Αμερική ή κοντά σε αυτά, έχει πλέον εντοπιστεί σε μητροπόλεις όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με την κλιματική αλλαγή «νέες περιοχές γίνονται πιο φιλόξενες για τα έντομα που μεταδίδουν αυτές τις ασθένειες, αυξάνοντας τις πιθανότητες αυτές οι φαινομενικά απομακρυσμένες μολύνσεις να φτάσουν στις ΗΠΑ και να εγκατασταθούν».
Μιλώντας στην έκδοση, ο William de Souza, ο οποίος μελετά τους αρμποϊούς – ιούς που μεταδίδονται από αρθρόποδα όπως έντομα – στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, δήλωσε: «Είναι πολύ πιθανό αυτά τα προβλήματα δημόσιας υγείας που οι άνθρωποι παλαιότερα ονόμαζαν «τροπικές ασθένειες» να μην είναι πλέον τόσο τροπικά και να είναι ουσιαστικά παντού. Πρόσθεσε ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω φορέων δεν αποτελούν πλέον «τοπικό πρόβλημα». Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα»
Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού;
Η ασθένεια εξαπλώνεται κυρίως από τα τσιμπήματα μιας σκνίπας (Culicoides paraensis), που απαντάται από τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Αργεντινή και δρα ως φορέας του ιού του πυρετού Oropouche
Αυτά τα έντομα αναπαράγονται σε υγρό έδαφος, σάπια βλάστηση και στάσιμα νερά. Τρέφονται επίσης με αίμα για να προωθήσουν την αναπαραγωγή τους, αλλά είναι πολύ μικρά για να τα αναχαιτίσουν οι κουνουπιέρες. Για να διατηρήσετε εσάς και την οικογένειά σας ασφαλείς από αυτά, η καθαριότητα είναι σημαντική.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός είναι η σεξουαλική επαφή. Ενώ δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν στους άνδρες ταξιδιώτες από περιοχές όπου εξαπλώνεται ο ιός Oropouche να μην έχουν σεξουαλική επαφή για έξι εβδομάδες εάν εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου.
Σε αντίθεση με την COVID-19, η νόσος Oropuche είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω φορέων, δηλαδή χρειάζεται έναν ξενιστή – όπως τσιμπούρια, σκνίπες και κουνούπια – για να εξαπλωθεί. Καθώς οι άνθρωποι περνούν χρόνο μέσα και γύρω από τις παρυφές των τροπικών δασών, όπου διαμένουν φορείς αυτής της ασθένειας, οι άνθρωποι είναι πλέον πιο πιθανό να μολυνθούν.
“Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πώς η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός παθογόνου.” είπε η Νατάσα Τίλστον, η οποία μελετά τον ιό Oropouche στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.