Οι διάλογοι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ άρχισαν να διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα στην κυβέρνηση και η διαχείριση της υπόθεσης δυσκολεύει.
Για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε γρήγορα αποφάσεις προκειμένου η κυβέρνηση να βγει από τη δύσκολη θέση και να προχωρήσει μπροστά στέλνοντας έμπρακτα το μήνυμα της αποφασιστικότητας στη μάχη με το βαθύ κράτος και τις παλαιοκομματικές συμπεριφορές.
Ακριβώς γι΄αυτό το σημερινό υπουργικό συμβούλιο είναι κρίσιμο καθώς μετά τις παραιτήσεις και τον μίνι ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να στείλει νέα μηνύματα στο πλαίσιο της χθεσινής του ανάρτησης με σαφή μηνύματα προς την κοινωνία, το εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ αλλά και όλου του πολιτικού κόσμου.
Το πολιτικό μήνυμα του πρωθυπουργού με φόντο την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι δεν πρόκειται να διολισθήσει στη λογική των συμψηφισμών για εφήμερα κέρδη στο πεδίο των εντυπώσεων.
«Είμαστε εδώ όχι μόνο για να λέμε όσα καλά γίνονται, αλλά για να μιλάμε και για τα πιο δύσκολα. Να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και κυρίως, να δείχνουμε τι κάνουμε για να δώσουμε λύσεις. Γι’ αυτό και ξεκινώ τη σημερινή ανασκόπηση με το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική «και οι άλλοι τα ίδια έκαναν»- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον», δήλωσε στην κυριακάτικη ανασκόπηση ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος επισημαίνει τις παθογένειες και υπογραμμίζει τα βήματα αντιμετώπισής τους.
“Δυστυχώς αποτύχαμε”
Απευθυνόμενος στους πολίτες αναγνωρίζει το κίνητρο και τη σύνδεση της πολιτικής του με ευρύτερα κοινά ψηφοφόρων στο χώρο του Κέντρου : «Γνωρίζω ότι μας εμπιστευτήκατε για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και όχι για να τα διαιωνίσουμε. Όσο δύσκολη κι αν είναι η μάχη με το βαθύ κράτος. Όπως αποδεικνύεται, οι διαχρονικές αδυναμίες του ΟΠΕΚΕΠΕ επέτρεπαν πελατειακές συμπεριφορές ρουσφετολογικού χαρακτήρα. Δυστυχώς και από τη δική μας παράταξη. Έγιναν σημαντικές προσπάθειες εξυγίανσης. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς. Αποτύχαμε. Οι διάλογοι που έρχονται στο φως προκαλούν αγανάκτηση και οργή».
Σχετικά με το προφίλ της γαλάζιας ομάδας του, εντός και εκτός βουλής είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να δίνει την εικόνα ότι ανέχεται πρακτικές «που παραπέμπουν, ή που δίνουν την εντύπωση ότι παραπέμπουν, σε συναλλαγές για λίγους σταυρούς».
Ούτε επιπλέον ανασχηματισμός, ούτε εκλογές στον ορίζοντα
Πάντως θέμα πρόωρων εκλογών ή ευρύτερου ανασχηματισμού δεν υπάρχει.
Με τις παραιτήσεις αναλήφθηκαν οι όποιες πολιτικές ευθύνες ενώ για τις τυχόν ποινικές φαίνεται περισσότερο να είναι στο τραπέζι η επιλογή της εξεταστικής και όχι της προανακριτικής.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μετά από το μίνι ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς στις κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα για την εξωτερική πολιτική άμυνας. Στη Χάγη, αποφασίστηκε η δραστική αύξηση των αμυντικών δαπανών της Συμμαχίας σε ορίζοντα δεκαετίας. Η Ελλάδα εξακολουθεί να δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, παραμένοντας στον σκληρό πυρήνα των χωρών του ΝΑΤΟ που ξεπέρασαν τον στόχο του 2%, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Θα θέσει και το ζήτημα της προκλητικής συμπεριφοράς της Λιβύης αναφορικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη και θα τονίσει ότι η εργαλειοποίησή τους συνιστά πρόκληση ασφαλείας που η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει.