Πολιτική κόντρα μετά το κρίσιμο αίτημα Τσίπρα
Η ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την οποία κατηγορεί όσους ευθύνονται για τη μη δημοσιοποίηση εκ μέρους της Προεδρίας της Δημοκρατίας των πρακτικών της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα του 2015, φαίνεται πως ανακάτεψε την πολιτική τράπουλα προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πριν λίγες ημέρες τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της κρίσιμης συνεδρίασης, ωστόσο έλαβε την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος επικαλέστηκε το απόρρητο της συνεδρίασης, όπως είχε κάνει στο παρελθόν και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απαντώντας σε αντίστοιχο αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Στην ανάρτηση, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει μεταξύ άλλων: «Γιατί δέκα χρόνια προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της αλήθειας είναι αρκετά. Και γιατί έφτασε, νομίζω, η στιγμή να αποτιμηθεί νηφάλια αυτή η ιστορική περίοδος. Ίσως η πιο δύσκολη για τον τόπο μας από τη μεταπολίτευση και μετά. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να μιλήσουμε με ντοκουμέντα και όχι με προπαγανδιστικές κατασκευές. Το επιχείρημα ότι τα πρακτικά των Συμβουλίων πολιτικών αρχηγών είναι απόρρητα και ως εκ τούτου μη – δημοσιοποιήσιμα, είναι έωλο. Όλοι, φαντάζομαι, θα θυμάστε ότι ο αείμνηστος Κάρολος Παπούλιας έδωσε στη δημοσιότητα τα πλήρη πρακτικά της Συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών στις 13 Μαΐου του 2012».
Παράλληλα, στρέφει τα βέλη του και κατά των κομμάτων που δεν παίρνουν θέση υπέρ της δημοσιοποίησης των πρακτικών, και ιδιαίτερα κατά της ΝΔ. «Αναρωτιέμαι γιατί και σήμερα δε θα μπορούσε να υπάρξει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που συμμετείχαν ή των κομμάτων, ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα όσα ειπώθηκαν, να βγει η αλήθεια στο φως και να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Η απάντηση είναι προφανής: Γιατί κάποιους δεν τους βολεύει η αλήθεια. Τους βολεύει η προπαγάνδα. Η επιμονή στο να μετράνε την ιστορία της χώρας από τον Γενάρη του ’15», αναφέρει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «καθεστώς κλεπτοκρατίας».
Ο πρώην πρωθυπουργός καταλήγει τονίζοντας: «Φοβούνται την αλήθεια για το ‘15. Γιατί η αλήθεια δεν είναι εμπόδιο μόνο για την διαιώνιση του αφηγήματος τους για το χθες, αλλά κυρίως εμπόδιο για τη διαιώνιση της εξουσίας τους σήμερα και αύριο».
Απάντηση από την Προεδρία της Δημοκρατίας
Στην ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού απάντησε με ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας το σημείο στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συγκρίνει τη στάση του Κώστα Τασούλα με εκείνη του Καρόλου Παπούλια, ο ο οποίος είχε δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικών αρχηγών της 13ης Μαΐου 2012.
Στην ανακοίνωσή της η Προεδρία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εδώ δεν έχουμε συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για κρίσιμο εθνικό θέμα, όπως ήταν η συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου του 2015, αλλά σύσκεψη εντελώς διαφορετικού οργάνου προβλεπόμενου στο Σύνταγμα, με θέμα το σχηματισμό Κυβέρνησης.
Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι ένα άτυπο όργανο, δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και τα διαλαμβανόμενα σε αυτό είναι απόρρητα και ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί τίποτε από αντίστοιχες, παρόμοιες συνεδριάσεις του παρελθόντος».
Η Προεδρία της Δημοκρατίας εξηγεί στην απάντησή της προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι «η Συνεδρίαση της 13ης Μαΐου του 2012 αφορούσε σε ευθεία εφαρμογή του Συντάγματος και ειδικότερα του άρθρου 37 παρ. 3, σύμφωνα με το οποίο:
“Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους aρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών”».
Μαρινάκης: Δε θα ξεπλύνουμε πολιτικά τους μοιραίους πρωταγωνιστές αυτών των ημερών
Νωρίτερα είχε παρέμβει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα τονίζει ότι «δέκα χρόνια μετά τις δραματικές ημέρες του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με το τυχοδιωκτικό δημοψήφισμά του, ο κ. Τσίπρας των capital controls και των κλειστών τραπεζών, των αμετάκλητα καταδικασθέντων υπουργών του για βαρύτατα αδικήματα, της συγκυβέρνησής του με την ακροδεξιά, αλλά και της μετατροπής της Ελλάδας σε «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, εμφανίζεται τώρα ως τιμητής της ιστορίας».
Επίσης, σημειώνει πως δέκα χρόνια μετά, η Ελλάδα προχωρά μπροστά. «Με την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, την οικονομία να αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη, τα σύνορα μας, χερσαία και θαλάσσια, να φυλάσσονται με αυστηρό αλλά δίκαιο τρόπο, την αμυντική μας θωράκιση και το διπλωματικό μας κεφάλαιο να βρίσκονται, εν μέσω της δυσκολότερης παγκόσμιας συγκυρίας των τελευταίων δεκαετιών, στο ισχυρότερο επίπεδο, όπως αρμόζει σε μία χώρα που κοιτάζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, σταθερότητα και αισιοδοξία» προσθέτει.
Ο κ. Μαρινάκης καταλήγει στην απάντησή του λέγοντας: Έχουμε πολλές «πληγές» ακόμα να κλείσουμε, αλλά δε θα γυρίσουμε πίσω στις πιο μαύρες ημέρες, «ξεπλένοντας» πολιτικά τους μοιραίους πρωταγωνιστές αυτών των ημερών, με πρώτο μεταξύ αυτών τον κ. Τσίπρα.