Με μια αυστηρή ανακοίνωση απάντησαν διπλωματικές πηγές στις εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας για τα δικαιώματα στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Πρακτικές όπως η μη υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχουν υιοθετήσει 168 χώρες, η ανατροπή του καθεστώς αιώνων σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, η απειλή με πόλεμο σε περίπτωση άσκησης δικαιώματος που απορρέει από το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπουν υποδείξεις» υπογραμμίζουν.
Παράλληλα, διαμηνύουν πως η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπηρετεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, προσθέτοντας αυτό όμως θα πρέπει να ισχύει για όλους.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσέλι, εξαπέλυσε διπλή επίθεση εντός λίγων ωρών εναντίον της Ελλάδας, θέτοντας εκ νέου ισχυρισμούς για παραβίαση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Μάλιστα, η Άγκυρα έφτασε στο σημείο να επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την υπόθεση του «Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών τουρκικής καταγωγής Ξάνθης», επιλέγοντας να ερμηνεύσει την απόφαση ως «δικαίωση» των τουρκικών ισχυρισμών για καταπάτηση μειονοτικών δικαιωμάτων στη Δυτική Θράκη.
Λίγες ώρες νωρίτερα, με αφορμή τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναφορικά με τη Λιβύη, ο ίδιος αξιωματούχος είχε απορρίψει την κριτική της Ε.Ε. στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, ισχυριζόμενος μέσω ανάρτησης στο Χ (πρώην Twitter) ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, κατηγορώντας τις για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» που -όπως ανέφερε- «παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ισότητας εντός της Ε.Ε.»