Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει ένα μοναδικό παράθυρο στην κατανόηση της δυναμικής των προϊστορικών κοινωνιών στην περιοχή
Η ιστορία της Μεσογείου έχει δει αμέτρητους πολιτισμούς να ανθίζουν στις ακτές τους.
Τα νερά της κρύβουν εδώ και χιλιετίες απομεινάρια αρχαίων πολιτισμών που περιμένουν ακόμα να ανακαλυφθούν.
Πρόσφατα μία διεθνής ομάδα αρχαιολόγων έκανε μία συγκλονιστική ανακάλυψη στην Αδριατική Θάλασσα: μια βυθισμένη πόλη 7000 ετών, που συνδέεται με τον νεολιθικό πολιτισμό του Hvar, στα ανοικτά των ακτών του νησιού Korula.
Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει ένα μοναδικό παράθυρο στην κατανόηση της δυναμικής των προϊστορικών κοινωνιών στην περιοχή και την προσαρμογή τους στις κλιματικές αλλαγές της εποχής.
Ο γεωαρχαιολόγος Δρ Simon Fitch, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, έκανε γνωστή την ύπαρξη του Soline, μιας πόλης που ήταν μέρος του νεολιθικού πολιτισμού του Hvar. Αυτός ο αρχαίος πολιτισμός κατοικούσε στις ακτές της Αδριατικής πριν από χιλιετίες, έως ότου η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, προκάλεσε τη σταδιακή βύθιση της γύρω περιοχής.
Χάρη σε μια 3D χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε το 2023, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν ένα πυκνό δίκτυο ποταμών και εκβολών ποταμών που περιβάλλουν την πόλη, όπου ξεχωρίζει η αξιοσημείωτη κατάσταση διατήρησής της.
«Το τοπίο είναι πιο ποικίλο από ό, τι είχαμε φανταστεί», δήλωσε ο Δρ Fitch, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα του έργου να ανακαλύψει άλλους ανθρώπινους οικισμούς στην περιοχή.
Πόσο χρονών είναι η χαμένη πόλη στο βυθό της Μεσογείου
Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις είναι ένας δρόμος 7000 ετών που συνέδεε το Soline με την ακτή της Korula. Αυτός ο δρόμος, που ανακαλύφθηκε κάτω από στρώματα θαλάσσιων ιζημάτων, έχει πλάτος τεσσάρων μέτρων και αποτελείται από πέτρινες πλάκες διατεταγμένες με σχολαστική ακρίβεια.
Η ανάλυση ραδιοάνθρακα που πραγματοποιήθηκε στο ξύλο που διατηρήθηκε στην περιοχή κατέστησε δυνατή τη χρονολόγηση του οικισμού γύρω στο 4900 π.Χ., επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική μηχανική του πολιτισμού Hvar στην κατασκευή υποδομών.
Ομοίως, στον κόλπο Gradina, που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Korula, έχει εντοπιστεί ένας άλλος υποθαλάσσιος οικισμός που φέρει εντυπωσιακές ομοιότητες με αυτόν του Soline, υποδηλώνοντας μια ευρύτερη ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή κατά τη νεολιθική περίοδο. Τα ευρήματα αυτά εμπλουτίζουν την κατανόησή μας για την κατανομή και οργάνωση των προϊστορικών κοινοτήτων στην Αδριατική.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αρχαιολογία
Η ανάλυση του Soline και του περιβάλλοντός του όχι μόνο παρέχει πληροφορίες για τους αρχαίους πολιτισμούς, αλλά προσφέρει επίσης σημαντικές πληροφορίες για το πώς αυτές οι κοινωνίες αντιμετώπισαν περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
Η μελέτη των τακτικών προσαρμογής του πολιτισμού Hvar μπορεί να προσφέρει σχετικά μαθήματα για τις σημερινές κοινότητες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ο Δρ Fitch επεσήμανε: «Η ταχύτητα με την οποία η θάλασσα έχει πλημμυρίσει αυτή την περιοχή έχει επιπτώσεις στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι προηγούμενοι πολιτισμοί αντιμετώπισαν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας». Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση, η οποία ενσωματώνει την αρχαιολογία, τη γεωλογία και τις κλιματικές μελέτες, εμπλουτίζει την αντίληψή μας για την ανθρώπινη ανθεκτικότητα σε όλη την ιστορία.
Αυτή η ανακάλυψη στην Αδριατική Θάλασσα προστίθεται σε άλλα πρόσφατα ευρήματα βυθισμένων πόλεων στη Μεσόγειο, όπως το Παυλοπέτρι στην Ελλάδα, που αναγνωρίζεται ως η παλαιότερη βυθισμένη πόλη στην Ευρώπη, με πάνω από 5000 χρόνια ιστορίας.
πηγή: sfpdentalserviceversilia