Αποφασιστικότητα για το μεταναστευτικό, σαφές μήνυμα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και στήριξη σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την άμυνα εκφράζει ο πρωθυπουργός – Προσεκτικός για ΟΠΕΚΕΠΕ
Ως εξαιρετικά θετικό χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το γεγονός ότι το ζήτημα του νέου μεταναστευτικού διαδρόμου από τη Λιβύη προς την Ευρώπη, συζητήθηκε τόσο στην πρωινή συνάντηση χωρών, όσο και στην Σύνοδο αυτή καθ’ εαυτή των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό» το γεγονός ότι το ζήτημα της Λιβύης και της μεταναστευτικής οδού τέθηκε και στο πρωινό γεύμα των ηγετών, αλλά και στις επίσημες εργασίες της Συνόδου. Όπως είπε, «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να μην παγιωθεί αυτή η νέα μεταναστευτική οδός».
Ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, θα μεταβεί σύντομα στη Λιβύη για να διασφαλιστεί η συνεννόηση με τις αρχές της χώρας, ενώ έκανε γνωστό πως ελληνικά πλοία έχουν σταλεί για επιτήρηση, «ώστε να έχουμε εικόνα και να επικοινωνούμε με τις λιβυκές αρχές, οι οποίες πρέπει να αναχαιτίζουν τα δίκτυα διακίνησης».
Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση ότι οι Αιγύπτιοι πολίτες που επιχειρούν μέσω Λιβύης να περάσουν στην Ευρώπη πρέπει να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, με τη συνεργασία των αρχών της Αιγύπτου.
Ευρωπαϊκή άμυνα και χρηματοδοτήσεις: «Ανοίγει η συζήτηση για κοινό δανεισμό»
Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως πέραν των δύο υπαρχόντων μηχανισμών, «ελπίζουμε ότι θα ανοίξει και η συζήτηση για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό». Τόνισε με ικανοποίηση πως χώρες που στο παρελθόν ανήκαν στο «στρατόπεδο της λιτότητας», τώρα συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας.
Η Ελλάδα, όπως είπε, ήταν από τις πρώτες χώρες που πίεσαν για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και έχει ήδη ενεργοποιήσει την «εθνική ρήτρα διαφυγής», ενώ εξετάζει και το ευρωπαϊκό εργαλείο SAFE για πρόσθετη ευελιξία.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο πρωθυπουργός και στη διατύπωση των συμπερασμάτων της Συνόδου, επισημαίνοντας την αλλαγή στην παράγραφο 21, η οποία «ορίζει ξεκάθαρα ότι η συνεργασία με τρίτες χώρες προϋποθέτει κοινή γραμμή με την ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας».
Τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Δεν το αποδεχόμαστε – Ανοιχτή η πρόσκληση για οριοθέτηση με τη Λιβύη»
Σχολιάζοντας την κατάσταση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι «θετικό που επαναλήφθηκε ρητά η αναφορά στο παράνομο χαρακτήρα του μνημονίου», τονίζοντας ότι αυτό στέλνει σαφές μήνυμα πως «δεν το αποδεχόμαστε».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στο πεδίο και πως, αν και μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις, «τα οικόπεδα της Λιβύης φαίνεται εκ πρώτης όψεως να σέβονται τη μέση γραμμή».
Υπενθύμισε ότι «η πρόσκληση προς τη Λιβύη για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο» και επισήμανε ότι όταν υπήρχε η ευκαιρία για επίσημη συμφωνία, η Τρίπολη δεν ανταποκρίθηκε.
Στήριξη στη διπλωματία για Ιράν και πίεση στο Ισραήλ για τη Γάζα
Για τη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα, σημειώνοντας πως «είναι ώρα να ασκηθεί η μέγιστη πίεση στο Ισραήλ για να προχωρήσει».
ΟΠΕΚΕΠΕ: Χωρίς αποφάσεις ακόμη – «Θα ενημερωθώ και θα πράξω»
Τέλος, για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής ή διατήρησης του μοντέλου Τριαντόπουλου, ο πρωθυπουργός κράτησε κλειστά χαρτιά, δηλώνοντας: «Δεν έχω ακόμα ενημερωθεί. Δεν είχα τηλέφωνα. Θα ενημερωθώ σύντομα και όταν πάρω αποφάσεις θα τις μάθετε».