Έμεινε περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του στη ληστεία της Kreditbanken στο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας στις 23 Αυγούστου 1973, όπου οι όμηροι τον έβλεπαν ως «σωτήρα»
Ο Κλαρκ Όλοφσον, ένας ληστής που κράτησε ομήρους τέσσερις ανθρώπους για έξι ημέρες το 1973 σε μια τράπεζα της Στοκχόλμης – ένα συμβάν που γέννησε τον όρο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» – πέθανε σε ηλικία 78 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.
Ο άνδρας αυτός, ο οποίος πρωταγωνίστησε στη σειρά του Netflix «Clark», πέθανε σε σουηδικό νοσοκομείο μετά από μακρά ασθένεια, δήλωσε η οικογένειά του στην εφημερίδα Dagens ETC.
Με πολλαπλές καταδίκες για ένοπλη ληστεία, απόπειρα δολοφονίας, διακίνηση ναρκωτικών και επιθέσεις, πέρασε πάνω από το μισό μέρος της ζωής του στη φυλακή. Έμεινε περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του στη ληστεία της Kreditbanken στο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας στις 23 Αυγούστου 1973.
Το χρονικό της ληστείας και η “γέννηση” του όρου «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»
Εκείνη την ημέρα, ο Γιάνε Όλσον – σύνεργος του Όλοφσον – εισέβαλε σε τράπεζα οπλισμένος και έπιασε ομήρους τέσσερις εργαζομένους, ενώ αστυνομία και ελεύθεροι σκοπευτές αναπτύχθηκαν περικυκλώνοντας το κτίριο.
Υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, ο Όλσον απαίτησε ο Κλαρκ Όλοφσον, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή για ληστεία, να μεταφερθεί στην τράπεζα. Η σουηδική κυβέρνηση συμφώνησε με το αίτημα.
Ο Γιάνε Όλσον ηρέμησε μόλις έφτασε ο Όλοφσον, και μια όμηρος, η Κριστίν Ένμαρκ, τον είδε ως σωτήρα.
«Μου υποσχέθηκε ότι τίποτα δεν θα μου συμβεί, και αποφάσισα να τον πιστέψω», έγραψε στο βιβλίο της, αφηγούμενη όσα έζησε. «Έπαθα το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Ήμουν 23 ετών, ήμουν τρομοκρατημένη».

Φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από την αστυνομία και δείχνει τρεις από τους τέσσερις ομήρους και τον ληστή τραπεζών Clark Olofsson, που στέκεται δεξιά, σε μια τράπεζα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, στις 27 Αυγούστου 1973.
AP
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομηρείας, η Ένμαρκ μίλησε και υπερασπίστηκε τους απαγωγείς της.
«Εμπιστεύομαι απόλυτα τον Κλαρκ και τον ληστή. Δεν τους φοβάμαι καθόλου. Δεν μου έκαναν τίποτα. Ήταν πολύ ευγενικοί», είπε σε τηλεφωνική συνομιλία με τον τότε πρωθυπουργό Ούλοφ Πάλμε τη δεύτερη ημέρα της αιχμαλωσίας της. «Ξέρετε τι φοβάμαι; Την αστυνομία που θα εισβάλει στην τράπεζα», του είπε κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας.
Μετά την έκτη ημέρα, η αστυνομία ανέλαβε δράση, σπάζοντας την οροφή της τράπεζας, κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Οι δύο εγκληματίες παραδόθηκαν και οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι. Ως ένδειξη της δυσαρέσκειάς τους προς τις Αρχές, οι πρώην όμηροι επέλεξαν να παραμείνουν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια της δίκης των απαγωγέων τους.
Έκτοτε, ειδικοί συζητούν περί της εγκυρότητας του «Συνδρόμου της Στοκχόλμης» ως γνήσιας ψυχιατρικής διαταραχής, με ορισμένους να το θεωρούν περισσότερο ως μηχανισμό άμυνας απέναντι σε μια τραυματική κατάσταση.