Η Πολωνία έχει στηρίξει σημαντικά την εμπόλεμη χώρα, με τα κοινά τους σύνορα να αποτελούν δίαυλο για την οικονομική και στρατιωτική επιβίωση της χώρας
Παρόλο που η Πολωνία έχει παράσχει στην Ουκρανία εκτεταμένη υποστήριξη μετά τη ρωσική εισβολή -στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική-, με την κοινή μεθόριο των δύο κρατών να αποτελεί δίαυλο για την οικονομική και στρατιωτική επιβίωση της εμπόλεμης χώρας, οι Πολωνοί έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την στήριξη που παρέχουν στο Κίεβο.
Το 46% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την πολωνική εταιρεία IBRiS για λογαριασμό του Defence24 και του ιδρύματος «Stand with Ukraine», πιστεύει τώρα ότι η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα πρέπει να μειωθεί ή να ανασταλεί. Οι κύριοι λόγοι που αναφέρονται περιλαμβάνουν τον κίνδυνο περαιτέρω αφοπλισμού του στρατού της Πολωνίας και τις αμφιβολίες σχετικά με τη διαφάνεια των κεφαλαίων που μεταφέρονται.

Το 46% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η στρατιωτική βοήθεια θα πρέπει να μειωθεί ή να ανασταλεί.
Stand With Ukraine/ Defence24/ IBRIS
Οι Πολωνοί συνεχίζουν να δηλώνουν αλληλεγγύη με την Ουκρανία, αλλά αυτή δεν είναι άνευ όρων και εξαρτάται ανά τομέα. Στην ερώτηση αν η Πολωνία πρέπει να υποστηρίξει την Ουκρανία στο διεθνές φόρουμ, το 52% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, ενώ το 29% ήταν αντίθετο. Αν και πάνω από τη μισή κοινωνία υποστηρίζει τη διπλωματική υποστήριξη, οι απαντήσεις σε πιο «δύσκολες» ερωτήσεις δείχνουν ότι ο ενθουσιασμός για την εμβάθυνση των σχέσεων με την Ουκρανία είναι σαφώς περιορισμένος.
Οι Πολωνοί είναι σαφώς απρόθυμοι να στείλουν τους δικούς τους στρατιώτες στην Ουκρανία – ακόμη και στο μέλλον, στο πλαίσιο ειρηνευτικών αποστολών. Μόνο το 15% των ερωτηθέντων υποστηρίζει μια τέτοια ιδέα, ενώ το 64% είναι αντίθετο.
Η ένταξη της Ουκρανίας στις δυτικές δομές επίσης δεν υποστηρίζεται πλέον ομόφωνα. Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ βρίσκονται το 35% και το 37% των ερωτηθέντων, αλλά και στις δύο ερωτήσεις υπάρχουν περισσότεροι που αντιτάσσονται, με 42% να απαντούν «όχι» και στις δύο ερωτήσεις. Τα επιχειρήματα κατά περιλαμβάνουν ανησυχίες για αθέμιτο οικονομικό ανταγωνισμό, προβλήματα με τη διαφθορά και τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε περίπτωση στρατιωτικής ένταξης.
Διαδεδομένος σκεπτικισμός για το πότε θα τερματιστεί ο πόλεμος
Ένα από τα πιο ξεκάθαρα αποτελέσματα της έρευνας είναι το χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης για τερματισμό του πολέμου φέτος. Όταν ρωτήθηκαν αν ο πόλεμος θα τελειώσει με ειρήνη ή μόνιμη κατάπαυση του πυρός το 2025, μόνο το 14% των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά. Το 41% θεώρησε απίθανο ένα τέτοιο σενάριο και το υπόλοιπο 45% δεν εξέφρασε ξεκάθαρη άποψη.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την επικρατούσα πεποίθηση για τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα της σύγκρουσης και την έλλειψη σαφών προοπτικών για τον γρήγορο τερματισμό της.