Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης βάζει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης την κυβέρνηση

Οργισμένες αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μετά το σοκ με τη νέα ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που προβλέπει σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης

Διπλό σφυροκόπημα από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δέχεται η κυβέρνηση, με αφορμή τις κρίσιμες εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των δύο κυβερνήσεων της Λιβύης.

Η αναθέρμανση του θέματος, το οποίο βρισκόταν ήδη στην πρώτη γραμμή της κριτικής που δεχόταν η κυβέρνηση, έγινε καθώς την ώρα της σύντομης συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), με αντικείμενο τη διεξαγωγή γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, που βρίσκονται νότια της Κρήτης.

Η συμφωνία επικυρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και προβλέπει τη διενέργεια δισδιάστατων σεισμικών ερευνών συνολικού μήκους 10.000 χιλιομέτρων σε τέσσερις θαλάσσιες ζώνες.

Σε αυτό το πλαίσιο τόσο το ΠΑΣΟΚ που «σηκώνει» τα εθνικά θέματα συστηματικά τις τελευταίες ημέρες, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατηγορώντας την για διπλωματική αποτυχία και επισημαίνοντας ότι το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης δεν τέθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ούτε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά, ενδεχομένως, ούτε και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.

ΠΑΣΟΚ: Έθεσε το θέμα στον Ερντογάν ο Μητσοτάκης;

Σε δήλωσή του, ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα «να αντιδράσει στη νέα αυτή πρόκληση, αναλαμβάνοντας κάθε αναγκαία πολιτική και νομική πρωτοβουλία στους διεθνείς οργανισμούς απέναντι στις νέες αναθεωρητικές και παράνομες ενέργειες που ναρκοθετούν την Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, τονίζει ότι «ο Πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει κατά πόσον έθεσε το θέμα στον Τούρκο Πρόεδρο στη σημερινή συνάντηση στη Χάγη και ποια υπήρξε η αντίδρασή του».

Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. ΜάντζοςΗ υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης και της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO), για τη διεξαγωγή γεωλογικών και γεωφυσικών μελετών σε περιοχές που περιγράφονται στο παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, συνιστά απροκάλυπτη αναβάθμιση των προκλητικών ενεργειών εις βάρος της χώρας μας και των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καθώς και ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Η Χαριλάου Τρικούπη, εδώ και αρκετές ημέρες δείχνει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη των εθνικών θεμάτων, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ήδη από την περασμένη Κυριακή, είχε ζητήσει την άμεση ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών αναφορικά για τις τελευταίες «δυσάρεστες εξελίξεις» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και να συνεδριάσει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για να ενημερωθούν και οι βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα δύο βασικά θέματα για τα οποία ζητά ενημέρωση το ΠΑΣΟΚ, είναι και αυτό του συμφώνου Τουρκίας – Λιβύης, ενώ το δεύτερο είναι το ζήτημα της Μονής Αγ. Αικατερίνης στο Σινά της Αιγύπτου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση συρρικνώνει σταθερά το διεθνές αποτύπωμα της χώρας

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε κατάθεση ερώτησης από όλους τους βουλευτές του κόμματος, και με πρωτοβουλία της Τομεάρχη εξωτερικών, Ρένας Δούρου, κάνοντας λόγο για «νέο διπλωματικό φιάσκο» και για «επικίνδυνη ΙΧ Εξωτερική πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης».

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η εξαιρετικά αρνητική αυτή εξέλιξη, και μάλιστα ενόψει και της επίσκεψης του κ. Γεραπετρίτη στη Λιβύη, αποτυπώνει την ταύτιση συμφερόντων Τρίπολης και Βεγγάζης με τα τουρκικά αναθεωρητικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ στο Κοινοβούλιο της Λιβύης συγκροτούνται τεχνικές επιτροπές για την εξέταση της εγκυρότητας του άκυρου και παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου. Και παράλληλα μαρτυρά την επικινδυνότητα της εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης που χαρακτηρίζεται από πλήρη απουσία συνεκτικής εθνικής στρατηγικής».

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν στην κυβέρνηση τέσσερα ερωτήματα:

1. Ποια είναι η ατζέντα της κυβέρνησης προκειμένου να ανατραπεί η σημερινή, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας εξέλιξη;
2. Ποιες και τι είδους πιέσεις θα ασκήσει η ελληνική κυβέρνηση σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συμμορφωθεί η Λιβύη με το διεθνές δίκαιο;
3. Μπορεί η κυβέρνηση επιτέλους να εξηγήσει επαρκώς και τεκμηριωμένα γιατί η χώρα μας από τη μια εξαιρέθηκε από τις ειρηνευτικές διαδικασίες της Λιβύης από τους εταίρους μας και από την άλλη δεν ανέπτυξε τον εκεί ρόλο της σχετικά με την επόμενη ημέρα της Λιβύης, χώρας – κλειδί για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο; Όταν την ίδια στιγμή η Τουρκία, από την πρώτη στιγμή της μετά-Καντάφι εποχής, απλώνει εκεί τα δικά της δίκτυα επιρροής, σε όλα τα επίπεδα στο πλαίσιο της επικίνδυνης για τη διεθνή νομιμότητα, αναθεωρητικής της ατζέντας;
4. Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη ρηματική διακοίνωση που έστειλε η κυβέρνηση της Λιβύης τον Αύγουστο του 2019, προτείνοντας την επανεκκίνηση των συνομιλιών για συμφωνία ΑΟΖ; Αν η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί την πρόταση, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο θα ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.

«Από λάθος σε λάθος, από αστοχία σε αστοχία η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης συρρικνώνει σταθερά το διεθνές αποτύπωμα της χώρας, αποδυναμώνοντας τη διεθνή της θέση, εκθέτοντάς την σε απειλές και καθιστώντας την συστηματικά μέρος των προβλημάτων και όχι των λύσεων», τονίζουν στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here