Προτεραιότητα της Ελλάδας παραμένει η ασφάλεια των πολιτών της στην περιοχή και η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα
Η έκτακτη συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) σηματοδοτεί τη μεγάλη ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε τέσσερις πυλώνες θα επικεντρωθεί η ελληνική προετοιμασία:
1ον. Ασφάλεια στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς υπάρχουν αμερικανικές και ισραηλινές στη χώρα μας- Ενημέρωση για αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής αν και σημειώνεται ότι δεν είμαστε σε αυτή τη φάση.
2ον. Αστυνόμευση, μέτρα ασφαλείας , καθώς στόχο μπορεί να αποτελέσουν εγκαταστάσεις, γραφεία αντιπροσωπειών ή και πρόσωπα.
3ον. Οικονομικές επιπτώσεις αν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ και κυρίως επιπτώσεις στην ενέργεια.
4ον. Σε κλοιό ασφαλείας θα τεθούν πιθανοί ισραηλινοί και αμερικανικοί στόχοι.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση – μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης προς τη ναυτιλιακή κοινότητα με συστάσεις παραμονής σε ασφαλές λιμάνι για τα πλοία ελληνικής σημαίας και συμφερόντων που βρίσκονται κοντά στα Στενά του Ορμούζ μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης.
H κυβέρνηση εκφράζει την έντονη ανησυχία της. Αυτό που προέχει είναι η επίδειξη αυτοσυγκράτησης και η επανεκκίνηση των συζητήσεων προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι η λύση στο ζήτημα αυτό πρέπει να αναζητηθεί μέσω της διπλωματίας.
Με τη θέση ότι η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αναδεικνύοντας δρόμους για την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη επανεκκίνησης των συζητήσεων αναμένεται να προσέλθει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η διεθνής γεωπολιτική συγκυρία εξακολουθεί να παραμένει σύνθετη και ανησυχητική, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θεωρεί κομβικής σημασίας την επίδειξη αυτοσυγκράτησης και υπογραμμίζει ότι περαιτέρω κλιμάκωση θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες συνθήκες αστάθειας σε μια ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη περιοχή.
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ στη Χάγη (στις 24-25 Ιουνίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προτάσεις του για όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας, ζητώντας από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και ευημερίας.