Το πρόγραμμα εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» ξεκινά την 1η Ιουλίου
Το πρόγραμμα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», για το καλοκαίρι του 2025, παρουσιάστηκε σήμερα από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την ομιλία της στην παρουσίαση του προγράμματος του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» δήλωσε:
«Φέτος, το Υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζει με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση την 6η συνεχόμενη χρονιά του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Ενός θεσμού που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, το 2020, και εξελίσσεται δυναμικά ως μια από τις πιο ουσιαστικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών.
Σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας, όπου οι βεβαιότητες κλονίζονται, αναζητούμε σταθερές αξίες και πηγές έμπνευσης. Μια τέτοια σταθερά είναι η σοφία των αρχαίων πολιτισμών, και ειδικά του ελληνικού πολιτισμού, που αποτελεί αδιάκοπη πηγή έμπνευσης δημιουργίας και αναστοχασμού. Η φετινή θεματική του προγράμματος, «Η πρόσληψη του παρελθόντος- Η σήμερον ως αύριον και ως χθες (Ανδρέας Εμπειρίκος)», επιδιώκει να αναδείξει ακριβώς αυτή τη σχέση – όχι με όρους παρελθοντολαγνείας, αλλά ως όσμωση της αφετηρίας μας, του παρελθόντος μας, ως αέναη πηγή έμπνευσης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Και το όφελος είναι διπλό. Είναι καλό για τους καλλιτέχνες , οι οποίοι εμπνέονται από τις δημιουργίες του παρελθόντος, αλλά και για τους διαχειριστές του πολιτιστικού αποθέματος, καθώς μέσα από τις δικές σας δημιουργίες και από τη δική σας οπτική μπορούν και οι διαχειριστές της πολιτιστικής κληρονομιάς, να ερμηνεύσουν και να ερμηνεύσουμε πολλές φορές καλύτερα, αυτά τα οποία αναδύει η αρχαιολογική σκαπάνη.
Πολιτιστική αποκέντρωση
Φέτος, παρουσιάζονται 70 νέες, πρωτότυπες παραγωγές σε περισσότερους από 140 αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια – εκτός Αττικής- δίνοντας έμφαση στην πολιτιστική αποκέντρωση και ενισχύοντας τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το σήμερα σε όλη της επικράτεια. Η εξαιρετική ανταπόκριση των καλλιτεχνών μάς ενθαρρύνει να συνεχίσουμε αυτή τη βασική πολιτική μας επιλογή, η οποία ενισχύει την καλλιτεχνική έκφραση, όσο και την απασχόληση των επαγγελματιών του Πολιτισμού. Ο συγκεκριμένος θεσμός ενισχύει και διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στο χώρο πολιτισμού. Και αυτό είναι πάλι, ένα υποσύνολο μιας πολιτικής η οποία, εκτυλίσσεται και στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων, αλλά και των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ανάμεσα στα έργα που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Πολιτισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι και η δημιουργία της πλατφόρμας της προβολής του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και της πλατφόρμας που αφορά στην προβολή των παραστάσεων που διοργανώνονται στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μας. Πρόκειται για εργαλεία δυναμικά, που υποστηρίζουν την εξωστρέφεια της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Και ο θεσμός «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» έχει μέλλον και δυναμική. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Πολιτισμού από τη νέα χρονιά, το 2026, θα ενισχύσει το θεσμό με περισσότερους πόρους, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των παραγωγών και των απασχολούμενων.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Γιώργο Κουμεντάκη, Πρόεδρο της Επιτροπής και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για την πολύπλευρη συμβολή του, αλλά και όλα τα μέλη της Επιτροπής επιλογής για την αφοσίωση και το έργο τους. Συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε τον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες σε δημιουργούς και κοινό σε ολόκληρη τη χώρα».
Ο Γιώργος Κουμεντάκης τόνισε από την πλευρά του:
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, καλώς ήρθατε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την ανακοίνωση του προγράμματος 2025 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», με θεματικό άξονα «Η πρόσληψη του παρελθόντος – Η σήμερον ως αύριον και ως χθες». Φθάσαμε αισίως στην 6η συνεχόμενη διοργάνωση του προγράμματος που γρήγορα καθιερώθηκε ως θεσμός και πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Ξεκίνησε ως μια φιλόδοξη ιδέα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη το 2020, η οποία είχε έναρξη της θητείας της την επιθυμία να διασυνδέσει την πολιτιστική μας κληρονομιά με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Σήμερα, ο θεσμός έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί σε έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού. Η ολοένα αυξανόμενη ανταπόκριση του κοινού της περιφέρειας, σε συνδυασμό με τη σταθερή υποστήριξη των τοπικών αρχών, επιβεβαιώνει τη σημασία και την απήχηση του θεσμού. Πλέον, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι σε «Όλη η Ελλάδα» δημιουργείται «ένα πολιτισμός» – ο πολιτισμός του σήμερα που παίρνει τη σκυτάλη από τα μοναδικά μνημεία που συνδέονται με το ένδοξο παρελθόν μας.
Προτού περάσουμε στην παρουσίαση του πλούσιου και πολυσυλλεκτικού προγράμματος του 2025, αξίζει να σταθούμε στις υπηρεσίες που καθιστούν τον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» προσβάσιμο σε όλους.
Με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, ο θεσμός διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο και φιλικό προς τον χρήστη site που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση allofgreeceoneculture.gr. Στο site, όπου είναι ήδη αναρτημένο το πρόγραμμα του 2025, θα γίνονται και οι προκρατήσεις για όλες τις παραστάσεις.
Το site παρέχει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του θεσμού, όχι μόνο μέσω του ημερολογίου παραστάσεων, αλλά και μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά, ανά περιφέρεια, όλες οι εκδηλώσεις και οι αρχαιολογικοί χώροι που τις φιλοξενούν. Επιπλέον, το περιεχόμενο του site έχει εμπλουτιστεί με το πλήρες αρχείο του θεσμού από το 2020 έως σήμερα, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αποκτήσει συνολική εικόνα του προγράμματος μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και χρήσιμες πληροφορίες για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν φιλοξενήσει εκδηλώσεις.
Μαγνητοσκόπηση
Τέλος, μια καινοτομία που καταφέραμε να αναπτύξουμε, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η δυνατότητα μαγνητοσκόπησης πολλών από τις παραγωγές και η δωρεάν προβολή τους στο allοfgreeceoneculture.gr. Πέρυσι μαγνητοσκοπήθηκαν 10 παραγωγές, οι οποίες είναι ήδη διαθέσιμες online, ενώ για τη φετινή χρονιά προγραμματίζεται η μαγνητοσκόπηση 20 παραγωγών, από όλες τις κατηγορίες του προγράμματος και από χαρακτηριστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να δοθεί στους θεατές από όλον τον κόσμο, μια αντιπροσωπευτική εικόνα των εκδηλώσεων και της φιλοσοφίας του θεσμού.
Μαζί και με το νέο μας τηλεοπτικό σποτ που γυρίστηκε στην ανασκαφή της παλιάς Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον βοτανικό, ξεκινάμε από σήμερα την καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την 6η καλλιτεχνική περίοδο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδας ένας πολιτισμός».
Η ιδέα για το τηλεοπτικό μας σποτ ήταν να μιλήσουμε για «την πρόσληψη του παρελθόντος», μέσα από την απεικόνιση της διαδικασίας της ανασκαφής και τη συγκίνηση της αποκάλυψης ενός πολύτιμου ευρήματος. Η σχέση μας με τη Γη και η οργανική επαφή με την ιστορία μας, είναι ο βιωματικός και βιωμένος τρόπος για την ανακάλυψη και την κατανόηση του ιστορικού μας παρελθόντος. Στο βλέμμα των εργατών της ανασκαφής και των αρχαιολόγων αποτυπώνεται η αξία της στιγμής, κατά την οποία αναδύεται από τη γη, η ιστορία και το παρελθόν μας.
30.000 θεατές
Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια από την δημιουργία του, την άνοιξη του 2020, ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού διευρύνει το αποτύπωμά του, εντάσσοντας στον προγραμματισμό του νέους αρχαιολογικούς χώρους και κερδίζοντας σταθερά την ανταπόκριση ενός ολοένα και ευρύτερου κοινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θεατών που παρακολούθησαν τις περσινές εκδηλώσεις πλησίασαν τις 30.000, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διαρκή αύξηση της απήχησης και της δυναμικής του θεσμού.
Θα ήθελα, ξεκινώντας, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για την πρωτοβουλία, τη διορατικότητα και τη σταθερή στήριξή της σε αυτό τον τόσο σημαντικό θεσμό που συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας. Έναν θεσμό που δεν δίνει μόνο ζωή στους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και φωνή σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να εκφραστούν μέσα από τη τέχνη του σήμερα.
Για τη φετινή 6η κατά σειρά διοργάνωση, το Υπουργείο Πολιτισμού προσκάλεσε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω στον θεματικό άξονα «Η πρόσληψη του παρελθόντος- Η σήμερον ως αύριον και ως χθες», να αναμετρηθούν με τον χρόνο, να ερμηνεύσουν το παρελθόν και να το συνδέσουν με το παρόν και το μέλλον.
Από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2025, θα παρουσιαστούν 70 νέες παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους και συγκεκριμένα σε αρχαία θέατρα, Βυζαντινά μουσεία, κάστρα, φρούρια, Ιερές μονές, εκκλησίες, τζαμιά, αρχοντικά και προϊστορικούς οικισμούς, σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας, εκτός της Αττικής. Συνολικά θα παρουσιαστούν 140 εκδηλώσεις που συνθέτουν ένα πολυδιάστατο φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας: Στην κατηγορία της μουσικής θα παρουσιάσουμε 24 νέες παραγωγές, του θεάτρου 22 νέες παραγωγές, στις παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους 7 παραγωγές, στον χορό 8 παραγωγές, στα εικαστικά και περφόρμανς 7 παραγωγές και τέλος, στο μουσικό θέατρο 2 παραγωγές. Αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς υποβλήθησαν συνολικά περίπου 700 προτάσεις.
Με το μοναδικό προνόμιο να υλοποιούμε το πρόγραμμα σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα, μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι ο χάρτης των χώρων διευρύνεται κάθε χρόνο. Φέτος, εντάσσονται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του θεσμού 13 νέοι αρχαιολογικοί χώροι, από το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη έως τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα στη Σίφνο, από το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών έως την Ιερά Μονή Κυρίας Ακρωτηριανής & Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας, από τον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρωτηρίου Θήρας στη Σαντορίνη έως το Γυναικόκαστρο Κιλκίς και από Κάστρο Ιωαννίνων έως την Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη.
Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στα 2.232.000 ευρώ, εκ των οποίων για τη μουσική δίνονται 781.200 ευρώ, για το θέατρο 725.400 ευρώ, για τις παραστάσεις / δράσεις για παιδιά και εφήβους 223.200 ευρώ, για τον χορό 223.200 ευρώ, για τα εικαστικά και τις περφόρμανς 223.200 ευρώ και για το μουσικό θέατρο 55.800 ευρώ.
Είναι σημαντικό να τονίσω ότι οι προκρατήσεις των θέσεων για τις εκδηλώσεις από 1 έως και 13 Ιουλίου 2025 ξεκινούν σήμερα -Πέμπτη 19/6- μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του θεσμού: allofgreeceoneculture.gr.
Όπως στις προηγούμενες πέντε διοργανώσεις, έτσι και φέτος οι παραγωγές που θα δημιουργηθούν για το φετινό πρόγραμμα ανήκουν αποκλειστικά στους καλλιτέχνες. Μετά τις δύο ημέρες παρουσίασής τους στο πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», οι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την παραγωγή τους όπου και όποτε επιθυμούν.
Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, με τους οποίους εργαστήκαμε αρμονικά για την επιλογή των προτάσεων: τον συνθέτη κ. Δημήτρη Μαραγκόπουλο, υπεύθυνο επιλογής για τις παραγωγές Μουσικού Θεάτρου, τον σκηνοθέτη κ. Κωνσταντίνο Χατζή, υπεύθυνο επιλογής για το Θέατρο, τον Χορευτή-Χορογράφο και Διευθυντή της ΚΣΟΤ κ. Δάφνι Κόκκινο, υπεύθυνο επιλογής για τον Χορό, τη σκηνοθέτρια κ. Νατάσα Τριανταφύλλη, υπεύθυνη επιλογής για τις Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους, την Ιστορικό Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Συραγώ Τσιάρα, υπεύθυνη επιλογής για τα Εικαστικά/ Περφόρμανς, καθώς επίσης και την κ. Αναστασία Γκαδόλου, Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, για την βοήθειά της στη διαδικασία επιλογής αρχαιολογικών χώρων και την υποστήριξη της στην διοργάνωση. Η επιλογή για τις παραγωγές της Μουσικής έγινε από μένα.
Εδώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα δύο μέλη της επιτροπής που είναι χωρίς δικαίωμα ψήφου, την ειδική σύμβουλο σε θέματα επικοινωνίας της Υπουργού Πολιτισμού, Άννα Παναγιωταρέα και την αρχαιολόγο Δήμητρα Φίλιου, για την πολύτιμη συνδρομή τους στο πρόγραμμα.
Νέες θέσεις εργασίας
Δεν θα ήθελα να παραλείψω μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση αυτού του θεσμού. Εκτός από την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, την αξιοποίηση των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» έχει σαν βασικό στόχο να στηρίζει τους ανθρώπους της τέχνης και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Στις φετινές εκδηλώσεις πάνω από 3.000 άτομα απασχολούνται στο πρόγραμμα του θεσμού – πρόκειται για καλλιτέχνες, τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό κ.ά.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με την ομάδα που δημιούργησε για τις ανάγκες του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», αλλά και με τη στήριξη του συνόλου των υπηρεσιών της, διασφαλίζει το υψηλό επίπεδο του θεσμού και στηρίζει το όραμα του υπουργείου και της υπουργού για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό για την αμέριστη στήριξή της, τους συνεργάτες της, τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, τις τοπικές αρχές, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τους φορείς, τα Φεστιβάλ, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις εφορείες αρχαιοτήτων και τους αρχαιοφύλακες που συμβάλλουν, κάθε χρόνο, τόσο αποτελεσματικά στην επιτυχία του θεσμού.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους της ομάδας εργασίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και φυσικά όλους τους καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στη φετινή διοργάνωση. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία.
Γιώργος Κουμεντάκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ