Φάμελλος: Συνέδριο δημοκρατίας και σύνθεσης – Αιχμές για Σπίρτζη,Τεμπονέρα

«Διαψεύστηκαν οι προβλέψεις για συνέδριο διχόνοιας και μαχών», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος στην καταληκτική ομιλία του Συνεδρίου

Την πεποίθηση ότι το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε «όσους πίστευαν ότι θα είναι ένα συνέδριο διχόνοιας και μαχών», αλλά «ήταν συνέδριο δημοκρατίας και σύνθεσης», εξέφρασε κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος.

Παρουσία εκατοντάδων συνέδρων, αλλά και αντιπροσωπειών πολιτικών κομμάτων της Ευρώπης, αλλά και της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Σωκράτης Φάμελλος σηματοδότησε το τέλος ενός «εποικοδομητικού δημοκρατικού τριήμερου διαλόγου» για τον ΣΥΡΙΖΑ και διακήρυξε την επιστροφή του κόμματος σε μια πιο μαχητική και διεκδικητική στάση.

Απορρίπτοντας τις προβλέψεις για «συνέδριο διχόνοιας και μαχών», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το πέμπτο συνέδριο του κόμματος ως «ένα συνέδριο δημοκρατίας και σύνθεσης». Με «πολύ καθαρή φωνή», ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει με «στρατηγική προοδευτικής ανατροπής στην Ελλάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ καταλύτη και κεντρικό κορμό αυτής της προοδευτικής συνεργασίας». Η «κατηγορηματική απόφαση» των μελών και στελεχών, όπως ανέφερε, είναι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «μαχητικά, δυναμικά και αποτελεσματικά δίπλα στο λαό της Ελλάδας». «Αυτό είναι η ταυτότητά μας. Αυτές είναι οι αξίες μας. Μας έλειψαν. Επιστρέψαμε. Είμαστε όρθιοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έμφαση στις διεθνείς εξελίξεις

Η ειρήνη αναδείχθηκε σε «πρώτη προτεραιότητα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Φάμελλο να καταδικάζει τις «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Νετανιάχου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής» στη Μέση Ανατολή, ζητώντας «πρωτοβουλία ειρήνης, κατάπαυσης του πυρός και ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα πρώτα απ’ όλα στη Γάζα». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίασε με νόημα: «ο κύριος Μητσοτάκης σιωπά», προσθέτοντας πως «πρωτοβουλίες ειρήνης χρειαζόμαστε, όχι φιλικά τηλεφωνήματα».

Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο Φάμελλος εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος σε μια Ευρώπη «στρατιωτικών εξοπλισμών, των ολιγοπωλίων και της αδιαφάνειας της κυρίας φον ντερ Λάιεν και του κ. Μητσοτάκη». «Δεν αξίζει στους λαούς της Ευρώπης αυτή η Ευρώπη», είπε, υπογραμμίζοντας τον αγώνα για «μια άλλη Ευρώπη και στην οικονομία και στην κοινωνική πολιτική και στην ασφάλεια».

Επίθεση εφ’ όλης της ύλης σε Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Φάμελλο, θα αντιπαρατεθεί στην «νεοφιλελεύθερη, χυδαία, άδικη πολιτική» που οδηγεί σε αδιέξοδα. «Η πολιτική ανατροπή της αδικίας και της δεξιάς πολιτικής είναι η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτό. Γιατί αυτή η πολιτική είναι η πολιτική της ολιγαρχίας. Αυτή στηρίζει σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης, η κυρία Ντερ Λάιεν», τόνισε εμφατικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόσφατη απόφαση για τη λειτουργία παραρτημάτων κολεγίων, την οποία ο Φάμελλος χαρακτήρισε «απόδειξη αυτής της άδικης πολιτικής». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κατεδαφίζει ένα δημόσιο αγαθό» και διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει «τη μάχη για τα δημόσια πανεπιστήμια και τα δημόσια αγαθά, όπως και για τα εργατικά δικαιώματα και για την πρόοδο της κοινωνίας».

Το «πολιτικό σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το περιέγραψε ο Φάμελλος, στοχεύει στο «σπάσιμο των καρτέλ των ολιγοπωλίων που κλέβουν με υπερκέρδη τον μόχθο και τη δουλειά των Ελλήνων και των Ελληνίδων». Περιλαμβάνει επίσης «ενίσχυση εισοδήματος, με προσφορά στέγης για να αντιμετωπίσουμε τα πανάκριβα ενοίκια, με προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης και με γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους». Τέλος, ξεκαθάρισε πως «από τα υπερκέρδη και τα υπερπλεονάσματα που φτιάξατε εσείς κύριε Μητσοτάκη, από εκεί θα βρεθούνε τα λεφτά για τον λαό».

Η ομιλία έκλεισε με την έκκληση για έναν «ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία» και την οικοδόμηση «κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών» που θα οδηγήσουν σε μια «προοδευτική διέξοδο της ελληνικής κοινωνίας».

Αιχμές για Σπίρτζη και Τεμπονέρα

Χωρίς να κατονομάζει τον Διονύση Τεμπονέρα, ο Σωκράτης Φάμελλος επέκρινε την απόφασή του να μη συμμετέχει στα κομματικά όργανα, ως ένδειξη ανάληψης των ευθυνών του, όπως είχε πει χαρακτηριστικά στην ομιλία του. «Το Συνέδριο ζητά συστράτευση και συμμετοχή. Δεν είμαστε πολιτικοί παράγοντες με ανάθεση. Δεν αποτελεί επιλογή ευθύνη η παραίτηση. Ευθύνη είναι η υπομονή, η επιμονή και η ψυχραιμία στον κοινό μας αγώνα», είπε συγκεκριμένα.

Παράλληλα, απάντησε και στον Χρήστο Σπίρτζη, σχολιάζοντας ότι το κόμμα βρίσκεται σε φάση μετάβασης, αλλά όχι αδράνειας. Παράλληλα απάντησε ότι «ακούσαμε φωνές να μην γίνει το συνέδριο, να μην εκλεγούν σύνεδροι, να μην ολοκληρωθεί, να μην εκλεγούν όργανα. Είμαστε εδώ, όρθιοι, θα έχει αντίπαλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Άλλωστε, η κόντρα με τον Χρήστο Σπίρτζη αναδείχτηκε τελικά στην πιο σημαντική αντιπαράθεση εντός του Συνεδρίου, αφού διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις ότι ο Παύλος Πολάκης θα ανέβαζε υπερβολικά τους τόνους.

Σημειώνεται ότι πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου, ερμηνεύουν το παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της ομιλίας του Σωκράτη Φάμελλου, ως «ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο».

Στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχαν δια ζώσης 1261 σύνεδροι και διαδικτυακά 1426 σύνεδροι. Έλαβαν τον λόγο 237 σύνεδροι δια ζώσης και 31 διαδικτυακά.

Μετά την ομιλία του προέδρου ξεκίνησε η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας επί των τροπολογιών στο κείμενο των Θέσεων και του Καταστατικού, η οποία θα διαρκέσει περίπου για τρεις ώρες.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here