Ο κ. Καραμέρος επισήμανε ότι η επανεκκίνηση δεν μπορεί να γίνει με τα ίδια εργαλεία και ανακύκλωση προσώπων, αλλά απαιτεί «σαρωτικές αλλαγές», «άλλη ματιά, άλλο ύφος, άλλη σχέση με τους πολίτες»
«Η κοινωνία περιμένει από μας φορμάτ και επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος» και όχι απλώς «επανεκκίνηση», είπε από το βήμα του 5ου Συνεδρίου του κόμματος, ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Καραμέρος.
Υπογράμμισε ότι τα κόμματα εκφράζουν κοινωνικά ρεύματα και οφείλουν να τα οδηγήσουν, αξιοποιώντας «όποιο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι διαθέσιμο και άφθαρτο».
Ο κ. Καραμέρος επισήμανε ότι η επανεκκίνηση δεν μπορεί να γίνει με τα ίδια εργαλεία και ανακύκλωση προσώπων, αλλά απαιτεί «σαρωτικές αλλαγές», «άλλη ματιά, άλλο ύφος, άλλη σχέση με τους πολίτες». Αναγνώρισε τον πλούτο της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της οικολογίας, αλλά έκανε λόγο και για τις «πληγές των 2 διασπάσεων» και την έλλειψη απαραίτητης αυτοκριτικής. Ζήτησε αυτοκριτική από όλους, τόσο από αυτούς που ανέχθηκαν την κατάσταση όσο και από εκείνους που έφυγαν ή αναπαράγουν την τοξικότητα.
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι «κόμμα διαχείρισης της ήττας, ούτε μία συλλογικότητα επιφανών στελεχών που ψάχνουν την προσωπική δικαίωση». Ζήτησε να ξαναστηθεί η παράταξη «με μεγαλύτερη πυγμή και αποφασιστικότητα» , αλλάζοντας τη λειτουργία του κόμματος ώστε η οργανωτική δουλειά να είναι «συλλογική, συμμετοχική, ανοιχτή». Υποστήριξε την ανάγκη για ανανέωση, «για φρεσκάδα», δίνοντας χώρο σε «νέες ιδέες, νέα πρόσωπα, νέα ήθη».
Επανέλαβε ότι η βάση του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε το 2023 «αλλαγή, συμμετοχή, ανάσα, όχι τοξικότητα, εσωστρέφεια και πολιτικό ναρκισσισμό». Κατέληξε ότι δεν αρκεί η αλλαγή αφηγημάτων, αλλά χρειάζεται αλλαγή «προσώπων και νοοτροπιών και λειτουργιών», κλείνοντας τον κύκλο των προσωπικών μηχανισμών και ανοίγοντας το δρόμο για ένα «νέο κόμμα χωρίς σκιές, χωρίς αποσιωπήσεις». Τέλος, έδωσε έμφαση στην προτεραιότητα του οικολογικού μετασχηματισμού και της δίκαιης μετάβασης, καθώς η κλιματική κρίση είναι το κεντρικό πρόβλημα, και κάλεσε σε επικαιροποίηση των θέσεων και του καταστατικού για να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επιλέξιμη απάντηση στα προβλήματα της χώρας.
Ενδιαφέρον είχε επίσης η αναφορά του στην πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα στην επόμενη περίοδο.
«Δεν αρκεί να αλλάξουμε αφηγήματα. Πρέπει να αλλάξουμε και πρόσωπα και νοοτροπίες και λειτουργίες. Να κλείσει οριστικά ο κύκλος των προσωπικών μηχανισμών, οι παραγοντισμοί και οι κλειστές πόρτες. Και να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για ένα νέο κόμμα χωρίς σκιές, χωρίς αποσιωπήσεις.
Ένα κόμμα ως κορμός ή ως το πιο γερό υγιές κλαδί.
Και ναι, χρειαζόμαστε ένα νέο πατριωτισμό και σε αυτόν ισχυρή προτεραιότητα πρέπει να είναι ο οικολογικός μετασχηματισμός και η δίκαιη μετάβαση,η προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να γίνουν θεμέλιοι πυλώνες της πολιτικής μας — και όχι διακοσμητικοί, αλλιώς δεν υπάρχει «βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά, σε μια έμμεση αναφορά σε όσα είχε πει πριν λίγες ημέρες περί νέου πατριωτισμού, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.