Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν στην Ευρώπη. Οι αιτήσεις και οι αγορές κατοικίας επιταχύνονται ,αλλά η μεταβαλλόμενη γραφειοκρατία σημαίνει ότι η διαδικασία μετεγκατάστασης προχωρά με αργούς ρυθμούς
Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί σκέφτονται να μετακομίσουν στην Ευρώπη, ιδίως μετά την εκλογή Τραμπ – αν και τα στοιχεία παραμένουν αρκετά μικρά για ένα έθνος 340 εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Έχουμε δει αύξηση 250% στα ερωτήματα από Αμερικανούς πελάτες που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη από τις αρχές του 2025 [σε σύγκριση με πέρυσι]», λέει ο Άρτουρ Σαράιβα, διευθυντής στρατηγικής και συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων επενδυτικής μετανάστευσης Global Citizens Solutions. «Δεν είναι μια νέα τάση, αλλά έχει επιταχυνθεί σημαντικά». Τα κτηματομεσιτικά γραφεία Hamptons αναφέρουν ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των Βορειοαμερικανών που αναζητούν σπίτι στη Βρετανία το πρώτο τρίμηνο του 2025 (η μεγαλύτερη ομάδα στην διεθνή κατηγορία, στο 16%) έψαχναν να κάνουν μια μόνιμη μετακόμιση»
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Οι αιτήσεις των ΗΠΑ για ιρλανδικά διαβατήρια ήταν στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και μια δεκαετία τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Η μέση μηνιαία αίτηση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σχεδόν 4.300, αυξήθηκε κατά περίπου 60% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας.
Στη Γαλλία, τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι τα αιτήματα για βίζα μακράς διαμονής από Αμερικανούς ανήλθαν σε 2.383 τους πρώτους τρεις μήνες του 2025, σε σύγκριση με συνολικά 1.980 την ίδια περίοδο πέρυσι. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, οι γαλλικές αρχές χορήγησαν 2.178 βίζες μακράς διαμονής έναντι 1.787 το προηγούμενο έτος.
Και οι αιτήσεις για διαβατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024 – την τελευταία περίοδο για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία -άγγιξε ιστορικό ρεκόρ οποιουδήποτε τριμήνου τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με 1.708 αιτήσεις να υποβάλλονται. Οι εταιρείες μετεγκατάστασης και οι ιστότοποι που βοηθούν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν λένε ότι, ανά πάσα στιγμή τα τελευταία χρόνια, ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών έχει δείξει ενδιαφέρον για μετακόμιση στο εξωτερικό, επικαλούμενος ζητήματα όπως οι πολιτικές διαιρέσεις και η ένοπλη βία.
Ο Ιταλός σύμβουλος μετανάστευσης, Μάρκο Περμουνιάν, ιδρυτής της Italian Citizenship Assistance, δήλωσε ότι η εκλογή του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2020 οδήγησε επίσης σε αύξηση του ενδιαφέροντος, κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις εταιρείες με τις οποίες μίλησε το Reuters δήλωσαν ότι υπήρξε μεγαλύτερη αύξηση του ενδιαφέροντος από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, με πολλούς πελάτες να εκφράζουν ανησυχία για την κατεύθυνση της πολιτικής και τα κοινωνικά ζητήματα.
Μερικοί αστέρες του Χόλιγουντ εγκατέλειψαν τις ΗΠΑ μετά την επανεκλογή του Τραμπ τον Νοέμβριο, ανάμεσά τους οι παρουσιάστριες talk show Έλεν ντε ΝτεΤζένερις και Ρόζι Ο’Ντόνελ, προκαλώντας την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Η Θία Ντάνκαν, ιδρύτρια της επιχείρησης μετεγκατάστασης «Doing Italy» με έδρα το Μιλάνο, δήλωσε ότι μετά τις εκλογές λαμβάνει ερωτήματα σχεδόν καθημερινά από απλούς Αμερικανούς που αναζητούν πληροφορίες. «Οι άνθρωποι είναι αβέβαιοι για το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί», δήλωσε.
Στη Βρετανία, μια εταιρεία δικηγόρων μετανάστευσης που ονομάζεται Immigration Advice Service δήλωσε ότι είχε δει αύξηση άνω του 25% στα αιτήματα από τις ΗΠΑ. Η διευθύντριά της, Όνο Οκερέγκα, δήλωσε ότι αρκετοί πελάτες εξέφρασαν ανησυχίες για τις πολιτικές αλλαγές υπό την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γουέντι Νιούμαν, μια 57χρονη φωτογράφος, μετακόμισε στο Λονδίνο με τον σύζυγό της το 2022, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης πολιτικής πόλωσης στην πατρίδα. Είπε ότι ένιωθε ότι τα δικαιώματά της ήταν πιο ασφαλή στη Βρετανία, όπου θέλει να μείνει μόνιμα. Ελπίζει ότι η κόρη της, η οποία εξακολουθεί να ζει στις ΗΠΑ αλλά κάνει αίτηση για πανεπιστήμιο στη Βρετανία, θα μπορέσει επίσης να μετακομίσει.
Η Blaxit, μια εταιρεία που βοηθά τους Αφροαμερικανούς να μετακομίσουν στο εξωτερικό, είδε την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό της να αυξάνεται πάνω από 50% μετά τις εκλογές, δήλωσε η ιδρύτριά της Κρίσαν Ράιτ. Έχει επίσης δει αύξηση 20% στην κοινότητα επί πληρωμή μελών της, Blaxit Global Passport, η οποία κοστίζει 16,99 δολάρια το μήνα, είπε. Με καταγωγή από τη Νέα Υόρκη, η Ράιτ μετακόμισε στην Πορτογαλία πριν από δύο χρόνια και είπε ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο την καθησύχασε ότι είχε πάρει τη σωστή απόφαση.
Εμπόδια στη «Μεγάλη Απόδραση» των Αμερικανών
Η «Μεγάλη Απόδραση» δεν είναι γενικά τόσο απλή όσο θα μπορούσαν να ελπίζουν κάποιοι, ιδίως καθώς τα προγράμματα παραμονής που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων και άλλες νόμιμες οδοί μετανάστευσης αυστηροποιούνται, συχνά λόγω της αντίστασης των ντόπιων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, εγκατέλειψε τις βίζες επενδυτών το 2022 λόγω φόβων για ξέπλυμα χρήματος. Στις αρχές Απριλίου, η ισπανική κυβέρνηση υποχώρησε στο αίτημα να δοθεί προτεραιότητα στις τοπικές ανάγκες στέγασης τερματίζοντας το πρόγραμμα χρυσής βίζας, το οποίο χορηγούσε άδειες διαμονής σε υπηκόους εκτός ΕΕ που αγόραζαν ακίνητα αξίας 500.000 ευρώ ή περισσότερο. Και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το πρόγραμμα χρυσών διαβατηρίων της Μάλτας παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.
Υπάρχουν πολλά εμπόδια για τους ανθρώπους που θέλουν να μετακομίσουν. Το Relocate.me, μια πλατφόρμα μετεγκατάστασης, εντόπισε ορισμένα από τα αντικίνητρα: δυσκολίες στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας στο εξωτερικό, περιορισμοί στην εξ αποστάσεως εργασία, χαμηλότεροι μισθοί στην Ευρώπη, αλλά και το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ – το οποίο φορολογεί τους πολίτες της για το παγκόσμιο εισόδημα.
Για όσους προχωρήσουν, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές επιλογές βίζας. Οι «βίζες ψηφιακών νομάδων» για εξ αποστάσεως εργαζόμενους σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι δημοφιλείς. Οι «βίζες συνταξιοδότησης», οι άδειες εργασίας και οι φοιτητικές βίζες έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο, ορισμένοι Ευρωπαίοι – που ήδη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον μαζικό τουρισμό και την κρίση στέγασης – δεν απολαμβάνουν την προοπτική περισσότερων αφίξεων ξένων. Οι εθνικές αρχές περιορίζουν ορισμένα αμφιλεγόμενα προγράμματα που προσέφεραν πρόσβαση σε βίζες για τους πλούσιους.
Με πληροφορίες απο Reuters, Financial Times