Η κίνηση-ματ του Μητσοτάκη με τον Βέμπερ και οι στόχοι της ΝΔ στο ΕΛΚ

Η στρατηγική επιλογή της ΝΔ, οι διπλωματικές επαφές και το στοίχημα Χατζηδάκη για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ

Στην καρδιά της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Βαλένθια να έχει σαφές στρατηγικό πρόσημο. Μακριά από κάθε εθιμοτυπική προσέγγιση, η ελληνική παρουσία, πολιτικά πολυπρόσωπη και θεσμικά βαρύνουσα, στοχεύει στην αναδιατύπωση των όρων της σχέσης της Νέας Δημοκρατίας με το ΕΛΚ, υπό την ηγεσία του πανίσχυρου Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επανεξελέγη το βράδυ της Τρίτης πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με 502 ψήφους.

Μια σχέση που αποκαθίσταται

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Ισπανία δεν έρχεται σε ουδέτερο έδαφος καθώς για να επέλθει η επαναπροσέγγιση με τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τον ισχυρό πυρήνα από τον οποίο περιβάλλεται, έπρεπε να γίνει μία αναγκαία αλλαγή. Αυτή δεν είναι άλλη από την αποχώρηση από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ, του Θανάση Μπακόλα, με τον τελευταίο να έχει τοποθετηθεί εκεί με πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βέμπερ και Μπακόλας είχαν έρθει σε πλήρη ρήξη, με το γεγονός αυτό να επηρεάζει και τη σχέση του Γερμανού με τον Έλληνα πρωθυπουργού. Η σύγκρουση Βέμπερ-Μπακόλα για τον πολιτικό προσανατολισμό του ΕΛΚ απασχόλησε και διεθνή ΜΜΕ όπως το Politico, το οποίο είχε δημοσιεύσει mail του Θανάση Μπακόλα. Η αποτυχία δε του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να εκλεγεί αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τον περασμένο Ιούνιο, χρεώθηκε από ορισμένους στον Θανάση Μπακόλα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Μητσοτάκης φαίνεται ότι αποκαθιστά μια σχέση που υπήρξε στρατηγική για την ευρωπαϊκή διαδρομή της ΝΔ και είναι κρίσιμη για την περίοδο αυτή.

Ο Βέμπερ, ο οποίος ελέγχει πια πλήρως τους μηχανισμούς του ΕΛΚ, αποτελεί τον βασικό συνομιλητή για την ελληνική Κεντροδεξιά στην καρδιά των αποφάσεων της ευρωπαϊκής παράταξης. Για τον Μητσοτάκη, η αποκατάσταση μιας ουσιαστικής και λειτουργικής σχέσης με τον Βέμπερ δεν είναι ζήτημα κύρους – είναι ζήτημα επιρροής, σε μια Ευρώπη που βαδίζει προς το νέο θεσμικό της κύκλο.

Το στοίχημα Χατζηδάκη και το ελληνικό lobbying

Σε αυτό το πλαίσιο, η υποψηφιότητα του Κωστή Χατζηδάκη για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ αποκτά ιδιαίτερο βάρος. Με μακρά θητεία στα ευρωπαϊκά ζητήματα και στα όργανα των Βρυξελλών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι το πρόσωπο στο οποίο επενδύει η ΝΔ για να «κλείσει πληγές» και να ανακτήσει θέσεις επιρροής. Η προεργασία ήταν εντατική, το παρασκήνιο έντονο, και το μήνυμα σαφές: η ΝΔ επιθυμεί να επιστρέψει ως ουσιαστικός παίκτης στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά.

Μερτς, Όρπο και ευρωπαϊκή άμυνα

Η στρατηγική της ελληνικής παρουσίας στη Βαλένθια δεν εξαντλείται στα εσωτερικά του ΕΛΚ. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκλεγμένο Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς σηματοδοτεί την προσπάθεια της Αθήνας να οικοδομήσει άμεσο δίαυλο με τον νέο ισχυρό άνδρα του Βερολίνου. Από τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη δημοσιονομική σταθερότητα, μέχρι την πολιτική έναντι της Τουρκίας, ο ρόλος της Γερμανίας παραμένει καταλυτικός για τα ελληνικά συμφέροντα. Ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ετοιμότητας για στενή συνεργασία και χαιρέτισε τη δημιουργία υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αναφορά στο αντίστοιχο ελληνικό παράδειγμα.

Παράλληλα, στη συνάντηση με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Πέτερι Όρπο, κυριάρχησαν τα θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και στρατηγικής αυτονομίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης των κοινών μηχανισμών ασφαλείας και προειδοποίησε για την ανάγκη σύγκλισης συμφερόντων στο εσωτερικό της ΕΕ, σε κάθε συμφωνία με τρίτους.

Επιστροφή στον ευρωπαϊκό πυρήνα

Η αποστολή της Νέας Δημοκρατίας στη Βαλένθια –με πολιτικά πρόσωπα όπως ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και η Αλεξάνδρα Σδούκου– δεν έχει μόνο σημειολογική αξία. Αντανακλά τη βούληση του Μαξίμου να δείξει ότι η ΝΔ είναι παρούσα και έτοιμη να ανακτήσει ρόλο σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Με εργαλείο τη σχέση Μητσοτάκη – Βέμπερ και προμετωπίδα την υποψηφιότητα Χατζηδάκη, η στρατηγική είναι σαφής: επιστροφή στον ευρωπαϊκό πυρήνα, με όρους ισχύος και αξιοπιστίας.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here