Ο πίνακας αναμένεται να δημοπρατηθεί με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 100 εκατ.δολάρια
Κρυμμένος σε κοινή θέα ήταν ένα ανεκτίμητος πίνακας ζωγραφικής στο σπίτι μιας οικογένειας στη Γαλλία. Μετά από μία οενταετή διαδικασία πιστοποίησης, καθαρισμού και ανάλυσης, το έργο τέχνης έχει επαληθευτεί από τις αρχές ότι είναι ένα πρωτότυπο κομμάτι από τον Ιταλό μπαρόκ δάσκαλο Michelangelo Merisi da Caravaggio.

Ο πίνακας “Η Σαλώμη λαμβάνει το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή” του Ιταλού καλλιτέχνη Michelangelo Merisi da Caravaggio εκτίθεται κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής προεπισκόπησης της έκθεσης “Ο τελευταίος Καραβάτζιο” στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Λονδίνο (2024)
AP Photo/Kin Cheung
Ο πίνακας είναι η Ιουδήθ και ο Ολοφέρνης του Καραβάτζιο και εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε το 1607. Απεικονίζει τον αποκεφαλισμό του Ασσύριου στρατηγού Ολοφέρνη από την όμορφη χήρα Ιουδήθ, για την οποία ο πρώτος είχε αγάπη.
Το έργο τέχνης ετοιμάζεται για δημοπρασία στην Τουλούζη της Γαλλίας, με την υποβολή προσφορών να κυμαίνεται μεταξύ 113,2 και 169,7 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω του σκοτεινού παρελθόντος του. Η βαριά τιμή θα μπορούσε να αποτελέσει ρεκόρ, καθώς ο τελευταίος πιο ακριβός Καραβάτζιο κόστισε μόλις 145.500 δολάρια το 1998.
Η ανακάλυψη του ανεκτίμητου πίνακα έγινε εντελώς τυχαία, από την οικογένεια στην οποία ανήκε το σπίτι από το 1871. Είχε επιβιώσει ως εκ θαύματος από χρόνια παραμέλησης σε μια σοφίτα πίσω από παλιά στρώματα και ελατήρια.
Ο πίνακας πέρασε απαρατήρητος και ανακαλύφθηκε μόνο όταν η οικογένεια καθάρισε τη σοφίτα. Χρειάστηκαν τρεις μήνες ανάλυσης για να επιβεβαιώσουν ότι ήταν, πράγματι, ένα πρωτότυπο του Καραβάτζιο.
Ο πίνακας εγκρίθηκε επίσημα ως πρωτότυπο Caravaggio το 2016 από τον πρώην διευθυντή του Museo di Capodimonte στη Νάπολη, Nicola Spinosa, ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί τέχνης παραμένουν σκεπτικιστές.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Καραβάτζιο είναι γνωστό ότι έχει δημιουργήσει 68 έργα τέχνης. Σήμερα, μόνο πέντε από τους υπάρχοντες πίνακές του είναι ιδιόκτητοι.
Παρά τους σκεπτικιστές, ο πρόσφατα ανακαλυφθείς πίνακας έχει ήδη απολαύσει παγκόσμια φήμη με εκθέσεις στο Μιλάνο, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Η μακρά διαδικασία αποκατάστασης του πίνακα έχει επίσης τεκμηριωθεί σε κατάλογο 168 σελίδων και στην επίσημη ιστοσελίδα της δημοπρασίας του.