Μία ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία είναι ο καθαρισμός του φούρνου από τα συσσωρευμένα λίπη – Διάφορα τρικ για να απλοποιήσετε το καθάρισμα
Τα λίπη στον φούρνο και το καθάρισμά τους, είναι «επικίνδυνη αποστολή» για τους περισσότερους.
Υπάρχουν όμως διάφορα κόλπα για να κάνετε την ενοχλητική δουλειά, πιο εύκολη χωρίς να αναλώνεστε στο δύσκολο τρίψιμο.
Και η αλήθεια είναι, ότι ανεξαρτήτως του τι μαγειρεύει κάποιος, δεν καθαρίζει συνήθως τον φούρνο μετά από κάθε χρήση.
Χρήσιμες συμβουλές
Υπάρχουν καλές συμβουλές, όπως αυτή που μπορούμε να βρούμε στο TikTok. Ένας από τους δημοφιλείς χρήστες του, ο @tanyahomeinspo, δείχνει μια απλή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο για την απλοποίηση αυτής της μισητής δραστηριότητας.
Θα χρειαστείτε συνηθισμένο σαπούνι πιάτων και έναν καταψύκτη!
Αρχικά, ρίξτε το ισχυρότερο υγρό πιάτων που μπορείτε να βρείτε στην κουζίνα σας σε δίσκους παγοκύβων και αφήστε το να παγώσει.
Μόλις παγώσουν, βγάλτε έναν κατεψυγμένο κύβο και περάστε τον πάνω από την εσωτερική επιφάνεια του φούρνου – ομοιόμορφα και παντού. Για να αποφύγετε το κρύο του πάγου στο χέρι σας, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε ένα σφουγγάρι πιάτων και στη συνέχεια να εργαστείτε όπως στις αρχικές οδηγίες. Θα έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι δεν θα αγγίξετε τον πάγο με το χέρι σας, οπότε δεν θα λιώσει τόσο γρήγορα.
Μην περιορίζεστε στο φούρνο
Όπως και για το φούρνο, αυτή η «συνταγή» θα λειτουργήσει και σε παλιά ταψιά, ή σε ψησταριές που κάποιος ξέχασε να καθαρίσει σωστά μετά την τελευταία χρήση. Μόλις λερωθεί ολόκληρη η επιφάνεια του φούρνου ή άλλου αντικειμένου που πρόκειται να καθαριστεί με κατεψυγμένο απορρυπαντικό, αφήστε το χρόνο να λειτουργήσει για εσάς για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκουπίσετε τα πάντα καλά με ένα σφουγγάρι ή πανί. Θα δείτε πόσο εύκολα θα βγει όλη η βρωμιά και ο φούρνος θα εμφανιστεί στην αρχική του λαμπερή ομορφιά χωρίς ούτε ένα λιπαρό σταγονίδιο.
Δοκιμάστε λεμόνι και ξύδι
Άλλες πηγές συμβουλεύουν την κατάψυξη χυμού λεμονιού με ξύδι ή διάλυμα νερού μαγειρικής σόδας αντί απορρυπαντικού. Η διαδικασία καθαρισμού θα είναι τότε παρόμοια σε όλες τις περιπτώσεις και το αποτέλεσμα θα είναι πιθανώς εξίσου τέλειο. Το κρύο παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό, το οποίο, μαζί με τη χημική δράση των προαναφερθεισών ουσιών, εξασφαλίζει την υποβάθμιση του κατά τα άλλα πολύ ανθεκτικού λίπους.
Στη συνέχεια, μπορούμε εύκολα να το αφαιρέσουμε χωρίς πολύ τρίψιμο, τον κίνδυνο γρατσουνίσματος της επιφάνειας και άλλες ενοχλήσεις.
Κρύο ή ζέστη;
Εάν, από την άλλη πλευρά, θέλετε να ακολουθήσετε τη διαδρομή της υψηλής θερμοκρασίας, μπορείτε να δοκιμάσετε να καθαρίσετε το φούρνο με ατμό λεμονιού.
Θα χρειαστείτε μόνο μια κατσαρόλα με νερό στην οποία πιέζετε ένα λεμόνι. Στη συνέχεια, βάλτε τα πάντα στο φούρνο, ενεργοποιήστε τον και αφήστε το νερό να εξατμιστεί. Το λίπος σύντομα θα αρχίσει να λιώνει και μπορείτε απλά να το σκουπίσετε από τα τοιχώματα του φούρνου.