Ο Άντονι, ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος κατασκευαστής χειροποίητων ξύλινων αλόγων, πέθανε σε ηλικία 59 ετών και η γυναίκα του «έβαλε το χεράκι της» σε αυτό, στην Ελβετία
Μια γυναίκα από τη Βρετανία ερευνάται επειδή βοήθησε τον σύζυγό της να δώσει τέλος στη ζωή του στην Ελβετία ενώ μίλησε δημόσια για πρώτη φορά δηλώνοντας πως δεν μετανιώνει για την απόφασή της.

«Δεν το μετανιώνω»
Πρόκειται για τη Λουίζ Σάκλετον που συνόδευσε τον άντρα της, Άντονι, στην κλινική Dignitas, όπου και κατέφυγε για υποβοηθούμενη αυτοκτονία, μετά από έξι χρόνια μάχης με τη νόσο του κινητικού νευρώνα (MND). «Έχω παραδεχθεί ότι διέπραξα έγκλημα. Τον βοήθησα απλώς σπρώχνοντάς τον στο αεροπλάνο και μένοντας στο πλευρό του. Δεν το μετανιώνω. Ήταν ο άντρας μου και τον αγαπούσα», δήλωσε στο Sky News.
Όπως περιγράφει, ο σύζυγός της δεν είχε άλλες επιλογές: «Μπορούσε είτε να πεθάνει με αξιοπρέπεια και χωρίς πόνο στην Ελβετία, είτε να μείνει καθηλωμένος στο κρεβάτι, ανίκανος να κινηθεί ή να κοιτάξει οτιδήποτε χωρίς βοήθεια».
Ο Άντονι, ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος κατασκευαστής χειροποίητων ξύλινων αλόγων, πέθανε σε ηλικία 59 ετών. Η Λουίζ λέει πως στις τέσσερις τελευταίες ημέρες τους, στην Ελβετία, εκείνος ήταν ήρεμος, γελούσε και είχε συμφιλιωθεί πλήρως με την απόφασή του. Η ίδια παραδόθηκε στις Αρχές μόλις επέστρεψε στη Βρετανία, αφού η βοήθεια στην αυτοκτονία θεωρείται ποινικό αδίκημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι οι διώξεις είναι σπάνιες.

Εξετάζεται νέο νομοσχέδιο για την ευθανασία
Το βρετανικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εξετάσει εκ νέου νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, το οποίο προβλέπει ότι άτομα με λιγότερους από έξι μήνες ζωής θα μπορούν να τερματίζουν τη ζωή τους με ιατρική έγκριση και εποπτεία.
Η Σάκλετον δήλωσε πως η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν έπρεπε να επιστρέψει χωρίς τον άντρα της: «Ήταν τρομακτικό. Αν ο νόμος είχε αλλάξει στη χώρα μας, θα μπορούσε να είναι η οικογένεια μαζί μας. Αλλά έτσι όπως είναι, αυτό δεν επιτρέπεται».
«Δεν πρόκειται για ευθανασία αλλά για το δικαίωμα ενός ανθρώπου που πεθαίνει να επιλέξει το πότε και το πώς μόνος του. Να έχει έναν ήσυχο, αξιοπρεπή θάνατο», δήλωσε, τονίζοντας πως κρατά την υπόσχεση που του έδωσε να πει την ιστορία του και να παλέψει ώστε άλλοι άνθρωποι να έχουν το δικαίωμα της επιλογής.
