Η Τζόρτζια Μελόνι επισκέπτεται σημερα (17/4) την Ουάσιγκτον με στόχο να μεταπείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ιταλίας φοβούνται οτι μπορεί να διαπραγματευθεί ειδικό σχέδιο εξαίρεσης μόνο για τη Ρώμη, ελπίζουν όμως παράλληλα οτι μπορεί να είναι η μοναδική ηγέτης των «27» που είναι πρόθυμος να ακούσει ο Τραμπ.
Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα μπορέσει να μεταφέρει τις εμπορικές ανησυχίες τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή της σήμερα στην Ουάσινγκτον. Η Μελόνι έχει επιτέλους την ευκαιρία να αποδείξει ότι η φιλία με τον ασταθή ένοικο του Λευκού Οίκου άξιζε τον κόπο. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην επιβάλει νέους δασμούς που θα προκαλούσαν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην Ευρώπη – και δυνητικά θανατηφόρο για τους Ιταλούς εξαγωγείς.
Η προσωπική εμπλοκή της Μελόνι με τον Τραμπ έχει προκαλέσει νευρικότητα σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ. Αλλά καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει έναν δυνητικά καταστροφικό εμπορικό πόλεμο, ακόμη και οι πιο επιφυλακτικοί ομόλογοί της καταλήγουν στην ιδέα ότι μπορεί να είναι η μόνη ηγέτης στην Ευρώπη που είναι πρόθυμος να ακούσει ο Τραμπ.
Τραμπ για Μελόνι: «Φανταστική ηγέτης και άνθρωπος»
Η δεξιά πολιτικός έχει μεγάλη απήχηση στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος την επαίνεσε μετά την επανεκλογή του πέρυσι ως «μια φανταστική ηγέτιδα και άνθρωπο» πριν την προσκαλέσει στην ορκωμοσία του τον Ιανουάριο.
Τώρα, η ΕΕ έχει τρεις μήνες για να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλει δασμούς 20% σε όλες τις εξαγωγές της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού «πάγωσε» τους τιμωρητικούς «ανταποδοτικούς» δασμούς που αποκάλυψε στις 2 Απριλίου. Η ΕΕ εξακολουθεί να υπόκειται στον βασικό δασμό του Τραμπ ύψους 10%, συν δασμούς 25% στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα.
Προηγούμενες προσπάθειες άλλων Ευρωπαίων ηγετών να επηρεάσουν τον πρόεδρο – μέσω κολακείας, απειλών ή υποσχέσεων για αγορά περισσότερου αμερικανικού φυσικού αερίου – δεν απέδωσαν καρπούς. Η επίσκεψη της Μελόνι σήμερα Πέμπτη είναι μια ευκαιρία να δείξει ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν ακόμα να κάνουν δουλειές με τον Τραμπ «εφόσον επιδείξουν τα κατάλληλα επίπεδα δουλοπρέπειας» αναφέρει το Politico
Μόλις μια μέρα μετά τη συνάντησή της με τον Τραμπ, η Μελόνι θα επιστρέψει στη Ρώμη όπου θα φιλοξενήσει τον Αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς για κρατική επίσκεψη. Ο Βανς, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, εξαπέλυσε επίθεση κατά του μπλοκ, κατηγορώντας τους ηγέτες του ότι δεν τηρούν την ελευθερία του λόγου ή δεν σταματούν την παράνομη μετανάστευση.
«Το να έχεις την προσοχή του Τραμπ είναι ένα πλεονέκτημα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ένας Ιταλός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, τονίζοντας τις «ιδεολογικές συγγένειες του Μελόνι με τον κόσμο της αμερικανικής συντηρητικής δεξιάς πολιτικής».
Οι ενέργειες της Μελόνι αντικατοπτρίζουν εν μέρει τον τρόμο της Ιταλίας στην προοπτική απώλειας των ιστορικά στενών δεσμών της με τις ΗΠΑ, τους οποίους θεωρεί ως ασφάλεια έναντι του γαλλο-γερμανικού άξονα που κυριαρχεί στις υποθέσεις της ΕΕ. Σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, πιστεύει ότι ο Τραμπ μπορεί ακόμα να έχει λογική και ότι οι εμπορικές απειλές του δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αυθάδη διαπραγματευτική τακτική, σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους που γνωρίζουν την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
Η Μελόνι θέλει επίσης να δείξει ότι μπορεί να λάβει παραχωρήσεις από τον Τραμπ και ότι «αν είμαστε λιγότερο υστερικοί, μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ουάσινγκτον», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, αναγνωρίζοντας ότι η αξιοπιστία της στις Βρυξέλλες διακυβεύεται εάν αποτύχει.
Στα 40 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα της Ιταλίας με τις ΗΠΑ
Με σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ, το εμπορικό πλεόνασμα της Ιταλίας με τις ΗΠΑ είναι το τρίτο μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ – πίσω από τη Γερμανία και την Ιρλανδία. Οι κορυφαίες εξαγωγές της είναι μηχανήματα, φαρμακευτικά προϊόντα, οχήματα, είδη μόδας και τρόφιμα και ποτά. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Μελόνι δέχεται πιέσεις από Ιταλούς εξαγωγείς για να τους γλιτώσει από τους δασμούς του Τραμπ.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ιδίως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποιούν ότι ο στόχος του Τραμπ είναι να διχάσει τις χώρες της ΕΕ και να τις πιέσει να διαπραγματευτούν διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Για αυτούς, το ταξίδι της Μελόνι φαίνεται ιδιαίτερα «ύποπτο», αφού απογοήτευσε τους Ευρωπαίους συμμάχους με την σιωπηλή αντίθεσή της στα σχέδια επανεξοπλισμού σε ολόκληρο το μπλοκ, καθώς ο Τραμπ άρχισε να αποσύρει την υποστήριξή του στην Ουκρανία.
Η Μελόνι έχει ήδη επικοινωνήσει με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συζητήσουν το ταξίδι, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αριάνα Ποντέστα. Καθώς η άμεση εμπλοκή της Επιτροπής δεν κατάφερε να αποτρέψει τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, οι Βρυξέλλες και άλλες χώρες της ΕΕ φαίνεται τώρα να συμφωνούν με το τέχνασμα της Μελόνι.
Δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η Μελόνι μπορεί να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια παράλληλη συμφωνία που θα ωφελήσει μόνο την Ιταλία – μια παραβίαση της αλληλεγγύης που θα εγείρει ένα τεράστιο ερώτημα για το μέλλον της Ιταλίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια επιλογή που ο ίδιος ο Τραμπ έχει αποκλείσει.
«Η πολιτική, όπως και η ζωή, βασίζεται στις προσωπικές σχέσεις»
Γερμανοί πολιτικοί που βρίσκονται κοντά στον επόμενο καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς, είναι επίσης αισιόδοξοι. «Το ταξίδι της Μελόνι στην Ουάσινγκτον αυτή τη στιγμή είναι ένα σημαντικό μήνυμα», δήλωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ, από τους Χριστιανοδημοκράτες του Μερτς. «Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει καλή σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ, την οποία μπορεί τώρα να θέσει στην υπηρεσία της Ευρώπης».
Αυτό δεν σημαίνει ότι η προσέγγιση της Ιταλίας είναι χωρίς αμφισβήτηση. Για μήνες, η κυβέρνηση της Μελόνι καλούσε την ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση απέναντι στον Τραμπ και τους δασμούς του. Λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, και ακόμη και πριν ξεκινήσει τον εμπορικό του πόλεμο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι προσπάθησε να κατευνάσει τον Τραμπ προσφέροντας να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. Ήταν από τους πρώτους που ώθησαν τις Βρυξέλλες να καθυστερήσουν τα αντίποινα κατά των δασμών 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο που επέβαλε ο Τραμπ στις 12 Μαρτίου.
Ενώ οι ελπίδες ότι η Μελόνι μπορεί να επιστρέψει με μια συμφωνία είναι ελάχιστες, η Επιτροπή και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να την εκτιμήσουν ως «ντετέκτιβ» που «θα ψηλαφίσει το έδαφος και θα θέσει τη βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Αλμπέρτο Ρίτσι, πολιτικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για να παρουσιάσει την προσφορά των Βρυξελλών για μείωση των βιομηχανικών δασμών στο μηδέν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αλλά οι σύμμαχοι της Μελόνι είναι βέβαιοι ότι μπορεί να πετύχει περισσότερα από τον επικεφαλής διαπραγματευτή του μπλοκ για το εμπόριο που έχει καθήκον να συνάπτει συμφωνίες εκ μέρους των 27 χωρών-μελών της ένωσης.
«Η πολιτική, όπως και η ζωή, βασίζεται στις προσωπικές σχέσεις», δήλωσε ο Μάρκο Σκούρια, Ιταλός γερουσιαστής από το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας του Μελόνι. «Είναι καλύτερο όταν μια τόσο περίπλοκη διαπραγμάτευση τη χειρίζονται δύο άτομα που σέβονται ο ένας τον άλλον και μπορούν πιο εύκολα να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα – σε αντίθεση με την φον ντερ Λάιεν».