Γερμανία: Απόφαση-σταθμός για επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα

Ο Κανονισμός του Δουβλίνου ορίζει ότι η πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ, εν προκειμένω η Ελλάδα, είναι υπεύθυνη για την εξέταση αιτήσεων ασύλου.

Μια σημαντική δικαστική απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Γερμανίας στη Λειψία, που λειτουργεί ως αντίστοιχο του ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται να επηρεάσει τις επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ενισχύοντας το σχετικό αίτημα από γερμανικής πλευράς.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δύο πρόσφυγες, ένας 32χρονος από τη Σομαλία και ένας 34χρονος από τη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι έφτασαν στη Γερμανία μέσω Ελλάδας το 2017 και 2018 αντίστοιχα, μπορούν να απελαθούν στην Ελλάδα βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, όπως μεταδίδει η γερμανική DW.

Οι δύο άνδρες είχαν λάβει διεθνή προστασία και άδεια παραμονής στην Ελλάδα, αλλά στη συνέχεια υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία, η οποία απορρίφθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), που διέταξε την επιστροφή τους.

Το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα συνιστούν κίνδυνο απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει «αξιόλογη πιθανότητα» οι πρόσφυγες να βρεθούν σε ακραία κατάσταση ανάγκης που να εμποδίζει την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως διαμονή, διατροφή και υγιεινή, παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια ή την περιορισμένη πρόσβαση σε κρατικά επιδόματα.

Ο Κανονισμός του Δουβλίνου ορίζει ότι η πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ, εν προκειμένω η Ελλάδα, είναι υπεύθυνη για την εξέταση αιτήσεων ασύλου.

Παρόλο που στο παρελθόν γερμανικά δικαστήρια είχαν αποτρέψει απελάσεις λόγω των συνθηκών στην Ελλάδα, η πρόσφατη απόφαση υποδηλώνει αλλαγή νομολογίας. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Pro Asyl, εκφράζουν αντίθετη άποψη για τις συνθήκες στην Ελλάδα, ενώ η απόφαση αναμένεται να αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για τη «δευτερογενή μετανάστευση», που έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here