Με μία απλή επεξεργασία η φλούδα μπορεί να μετατραπεί σε ιδανικό συστατικό παρασκευής τροφίμων
Συνηθίζεται να τρώτε την μπανάνα και να πετάτε τη φλούδα της. Ξέρετε όμως ότι μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να παρασκευάσετε ένα νοστιμότατο σνακ;
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 διαπίστωσε ότι αν οι φλούδες μπανάνας ζεματιστούν, στεγνώσουν και αλεσθούν σε αλεύρι, μπορούν να χρησιμεύσουν ως συστατικά σε ψημένα προϊόντα που έχουν εξίσου ωραία, αν όχι καλύτερη γεύση από τα προϊόντα με βάση το σιτάρι.
Παράλληλα, θα πάρετε μια γενναιόδωρη βοήθεια θρεπτικών ουσιών. Εμπλουτισμένα με φλούδες μπανάνας, για παράδειγμα, τα μπισκότα ζάχαρης που παρασκευάστηκαν στη μελέτη περιείχαν πολύ περισσότερες ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ενώσεις.
Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας αλεύρου μπάνάνας είχε ως αποτέλεσμα μπισκότα που ήταν κάπως καφέ και σκληρά, πιθανώς από όλες τις επιπλέον ίνες. Αλλά όταν οι παρτίδες έγιναν με αλεύρι που περιείχε 7,5% φλούδα μπανάνας, η υφή των μπισκότων πέτυχε μια πολύ πιο ελκυστική ισορροπία.
Τα προϊόντα διατηρούνται επίσης καλά στο ράφι για τρεις μήνες σε θερμοκρασία δωματίου.
Ενώ η μελέτη εξέτασε μόνο τις συνέπειες της προσθήκης φλούδας μπανάνας σε ψημένα μπισκότα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση αλεύρου φλούδας μπανάνας σε ψωμιά, κέικ και ζυμαρικά μπορεί επίσης να αξίζει να εξεταστεί.
Πρόσφατα, μια μελέτη σχετικά με το κέικ φλούδας μπανάνας διαπίστωσε ότι η κίτρινο φλούδα παρέχει ένα φυσικό χρώμα τροφίμων στο ψημένο προϊόν καθώς και μια θρεπτική ώθηση.
Μια μελέτη του 2016, εν τω μεταξύ, διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση έως και 10% του αλεύρου σίτου με αλεύρι φλούδας μπανάνας μπορεί να εμπλουτίσει το ψημένο ψωμί με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά.
Η κατανάλωση της μπανανόφλουδας δεν είναι μόνο μια υγιεινή επιλογή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Περίπου το 40% του βάρους μιας μπανάνας βρίσκεται στη φλούδα της, και τις περισσότερες φορές, απλά την πετάμε.
Την επόμενη φορά λοιπόν, ξανασκεφτείτε το