Ιστορική απόφαση στη Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο στηρίζει τον βιολογικό ορισμό της «γυναίκας»

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ομόφωνα τον βιολογικό ορισμό της «γυναίκας» βάσει του Νόμου περί Ισότητας του 2010.

Σε μια ιστορική απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε οτι αναθεωρεί τον ορισμό της λέξης «γυναίκα» με βάση τον Νόμο για την Ισονομία του 2010, προκαλώντας ευρεία συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα φύλου. Το Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι οι όροι «γυναίκα» και «φύλο» πρέπει να ερμηνεύονται ως αναφορά στο βιολογικό φύλο, πράγμα που σημαίνει ότι οι τρανς γυναίκες, ακόμη και αν έχουν Πιστοποιητικά Αναγνώρισης Φύλου (GRC), δεν θεωρούνται νομικά γυναίκες στο πλαίσιο του Νόμου Ισονομίας.

Η απόφαση σηματοδοτεί την κορύφωση μιας μακροχρόνιας νομικής διαμάχης που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται τα δικαιώματα που βασίζονται στο φύλο σε ολόκληρη τη Σκωτία, την Αγγλία και την Ουαλία.

Οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της ομάδας εκστρατείας For Women Scotland, η οποία άσκησε αγωγή κατά της σκωτσέζικης κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι οι προστασίες που βασίζονται στο φύλο θα πρέπει να ισχύουν μόνο για άτομα που γεννιούνται γυναίκες. Ο δικαστής Λόρδος Χοτζ δήλωσε ότι η απόφαση δεν πρέπει να θεωρείται θρίαμβος της μιας πλευράς έναντι της άλλης και τόνισε ότι ο νόμος εξακολουθεί να παρέχει προστασία κατά των διακρίσεων στα τρανς άτομα.

Η σκωτσέζικη κυβέρνηση υποστήριξε στο δικαστήριο ότι τα τρανς άτομα με πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου (GRC) δικαιούνται την ίδια προστασία βάσει φύλου με τις βιολογικές γυναίκες. Το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει για την ορθή ερμηνεία του Νόμου περί Ισότητας του 2010, ο οποίος ισχύει σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Ο Λόρδος Χοτζ δήλωσε ότι το κεντρικό ερώτημα ήταν ο τρόπος με τον οποίο ορίζονται οι λέξεις «γυναίκα» και «φύλο» στη νομοθεσία. Είπε στο δικαστήριο: «Η ομόφωνη απόφαση αυτού του δικαστηρίου είναι ότι οι όροι γυναίκα και φύλο στον Νόμο περί Ισότητας του 2010 αναφέρονται στη βιολογική γυναίκα και το βιολογικό φύλο.

«Αλλά συμβουλεύουμε να μην ερμηνεύεται αυτή η απόφαση ως θρίαμβος μιας ή περισσότερων ομάδων στην κοινωνία μας εις βάρος μιας άλλης, δεν είναι».

Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία παρέχει στα τρανς άτομα «προστασία, όχι μόνο έναντι των διακρίσεων μέσω του προστατευόμενου χαρακτηριστικού της αλλαγής φύλου, αλλά και έναντι των άμεσων διακρίσεων, των έμμεσων διακρίσεων και της παρενόχλησης στην ουσία του αποκτημένου φύλου τους».

Έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, η συνιδρύτρια του For Women Scotland, Σούζαν Σμιθ, δήλωσε: «Σήμερα οι δικαστές είπαν αυτό που πάντα πιστεύαμε ότι ισχύει, ότι οι γυναίκες προστατεύονται από το βιολογικό τους φύλο.

«Το φύλο είναι πραγματικό και οι γυναίκες μπορούν πλέον να αισθάνονται ασφαλείς ότι οι υπηρεσίες και οι χώροι που προορίζονται για γυναίκες είναι για γυναίκες και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στο Ανώτατο Δικαστήριο για αυτήν την απόφαση».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here