Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ έθεσε το ζήτημα της ύπαρξης δύο ταχυτήτων για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Στο νέο τοπίο που δημιουργείται στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του νόμου που επιτρέπει την ίδρυση μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς και το κατά πόσο υπάρχει κοινός τόπος ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια εκπαίδευση, καθώς και το αν η σύγχρονη εκπαίδευση μπορεί να συμβαδίσει με τα άλματα καινοτομίας που σημειώνονται, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς.
Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στη νομοθεσία προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα υποδοχής ξένων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια εξέφρασε ο κ. Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης & Καθηγητής Καρδιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όπως εξήγησε, εφόσον ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε αποφοίτους Λυκείου του εξωτερικού να έχουν πρόσβαση στα υπό ίδρυση ξενόγλωσσα μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Όπως σημείωσε, το ΕΚΠΑ διαθέτει σήμερα 35 ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά και 3 προπτυχιακά προγράμματα ενώ στόχος είναι ο πολλαπλασιασμός τους.
Επιπρόσθετα, έθεσε το ζήτημα της ύπαρξης δύο ταχυτήτων για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αφενός μέσω των πανελληνίων εξετάσεων και αφετέρου μόνο με το απολυτήριο Λυκείου για τους φοιτητές σε μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ανοιχτή δημόσια συζήτηση για την στροφή σε ένα εθνικό απολυτήριο που θα αλλάξει την εστίαση των μαθητών στις πανελλήνιες και θα στρέψει την προσοχή στις σπουδές εντός του Λυκείου.
Σημειώνοντας πως τα μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ διαθέτουν ήδη συνεργασίες με τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το ΗΠΑ τόνισε πως είναι ανάγκη να ενισχυθούν αυτές οι συνέργειες υπογραμμίζοντας, εντούτοις ότι «στην Ευρώπη ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η δημόσια εκπαίδευση» και ότι στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι «η στήριξη δημόσιων πανεπιστημίων για τα οποία πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι καθώς έχουν αποσπάσει σημαντικής διακρίσεις διεθνώς».