Μία «θολή» εικόνα παρουσιάζουν οι παγκόσμιες αγορές υπό την απειλή των δασμών και της ύφεσης
Υποχώρησαν οι χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα, στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει την πιθανότητα οι εμπορικές πολιτικές του να προκαλέσουν ύφεση.
Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Τραμπ φάνηκε να αναγνωρίζει τις ανησυχίες για την οικονομία, ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι και σύμβουλοι του προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους φόβους των επενδυτών.
«Μισώ να προβλέπω τέτοια πράγματα. Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος γιατί αυτό που κάνουμε είναι πολύ μεγάλο. Φέρνουμε τον πλούτο πίσω στην Αμερική. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα» ήταν η επίμαχη δήλωση.
Τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, ο S&P 500, ο οποίος παρακολουθεί τις μεγαλύτερες εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, έκλεισε την ημέρα διαπραγμάτευσης 2,7% χαμηλότερα, ενώ ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 2%.
Την Τρίτη, οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν απότομα στην αρχή πριν ανακάμψουν. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε με πτώση 0,6% και ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε 1,3% χαμηλότερα.
Το δολάριο υποχώρησε περαιτέρω έναντι της λίρας και του ευρώ την Τρίτη, έχοντας υποχωρήσει απότομα από τις αρχές του μήνα. Ο τεχνολογικός Nasdaq επλήγη ιδιαίτερα σκληρά, βυθίζοντας 4%.
Ωστόσο, υπήρχαν ελάχιστες ενδείξεις για την αναταραχή στην Ευρώπη, καθώς ο δείκτης FTSE 100, ο οποίος παρακολουθεί τις μεγαλύτερες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ο γερμανικός Dax άνοιξαν και οι δύο αμετάβλητοι την Τρίτη. Το γαλλικό Cac 40 άνοιξε ελαφρώς ψηλότερα.
«Ο Trump κρατά τους πολιτικούς ηγέτες να μαντεύουν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του για τους δασμούς, αλλά το πρόβλημα είναι ότι κρατά επίσης τους επενδυτές να μαντεύουν και αυτό αντικατοπτρίζεται στην κακή διάθεση της αγοράς», δήλωσε ο Tim Waterer, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών KCM Trade.
Η Ruth Foxe-Blader της Foxe Capital χαρακτήρισε τη Δευτέρα μια «πολύ δύσκολη και χαοτική μέρα για το χρηματιστήριο στις ΗΠΑ» και «οι αγορές μισούν το χάος».
Είπε ότι οι επενδυτές αντιδρούν στις πολιτικές του Trump – αλλά πωλούν επίσης μετοχές τεχνολογίας που αισθάνονται ότι ήταν υπερτιμημένες.
Η Lindsay James, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Quilter Investors, δήλωσε ότι η πτώση της τιμής της μετοχής της Tesla «οφείλεται σε σκληρούς αριθμούς» με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται κατά το ήμισυ στην Ευρώπη και την Κίνα κατά το παρελθόν έτος.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει «ένα στοιχείο» της πολιτικής του Elon Musk «που έχει αντίκτυπο στο εμπορικό σήμα», αλλά «υπάρχουν και άλλες οπτικές γωνίες», συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνισμού από τους κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και τους επενδυτές που «ανησυχούν περισσότερο για μια οικονομική επιβράδυνση».
Σχολιάζοντας την χρηματιστηριακή εικόνα της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κους Ντεσάι δήλωσε ότι «ηγέτες της βιομηχανίας» ανταποκρίθηκαν στην ατζέντα του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των δασμών, «με τρισεκατομμύρια σε επενδυτικές δεσμεύσεις».
Την περασμένη εβδομάδα, οι κύριες αγορές των ΗΠΑ υποχώρησαν στο επίπεδο που παρατηρήθηκε πριν από την εκλογική νίκη του Trump τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία είχε αρχικά χαιρετιστεί από τους επενδυτές λόγω των ελπίδων για φορολογικές περικοπές και ελαφρύτερες ρυθμίσεις.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι δασμοί του Τραμπ θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές και θα πλήξουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Οι αναλυτές της JPMorgan Chase δήλωσαν ότι υπάρχει «σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης φέτος λόγω των ακραίων πολιτικών των ΗΠΑ». Τοποθετούν την πιθανότητα ύφεσης στο 40%.
Ο οικονομολόγος Mohamed El-Erian δήλωσε ότι οι επενδυτές ήταν αρχικά αισιόδοξοι για τα σχέδια του Τραμπ για απορρύθμιση και χαμηλότερους φόρους, ενώ υποτίμησαν την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου.
Είπε ότι οι πρόσφατες πτώσεις στο χρηματιστήριο, οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, αντικατοπτρίζουν την προσαρμογή αυτών των στοιχημάτων.
«Είναι μια πλήρης αλλαγή σε αυτό που περίμενε η αγορά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές ανταποκρίνονται επίσης στις ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αρχίζουν να συγκρατούν τις δαπάνες λόγω της αβεβαιότητας, η οποία θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη.
Αλλά ο Κέβιν Χάσετ, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, αντικρούει εκείνους που προβάλλουν αυτή τη ζοφερή προοπτική, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι για την οικονομία των ΗΠΑ και ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα φέρνουν ήδη τη μεταποίηση και τις θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παραδέχθηκε όμως ότι υπήρχαν κάποια «κενά στα δεδομένα» για αυτό το τρίμηνο, τα οποία απέδωσε στο χρονοδιάγραμμα των δασμών του Τραμπ και στην «κληρονομιά του Μπάιντεν».