Γυμναστική: 5 μύθοι για την άσκηση που δεν ισχύουν

Πολλές φορές δεν θέλουμε την γυμναστική γιατί έχουμε μια λανθασμένη εικόνα για το τι χρειάζεται. Υπάρχουν μύθοι που κυκλοφορούν για την γυμναστική. Κι εμείς τους πιστεύουμε, με αποτέλεσμα να μας γίνεται απωθητική. Ποιοι είναι αυτοι; Και κυρίως… ισχύουν;
Η πιο συχνή δικαιολογία από κάποιον που δεν ασκείται, είναι ότι δεν έχει χρόνο. Κι ας γνωρίζει όλους τους λόγους που πρέπει να αρχίσει να γυμνάζεται. Όντως, η γυμναστική απαιτεί χρόνο στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Όσοι ασκούνται συστηματικά δεν έχουν περισσότερο χρόνο. Απλά, έχουν αποφασίσει ότι γυμναστική είναι σημαντική δίνοντας της προτεραιότητα.
Δεν είναι όμως μόνο ο χρόνος. Υπάρχουν και κάποιες παρανοήσεις γύρω από την άσκηση που δρουν ανασταλτικά. Και καταρρίπτονται μια προς μια.

5 μύθοι για την γυμναστική

1. Απαιτεί χρόνο και δέσμευση
Αυτό ισχύει για τα πάντα. Όταν σκέφτεστε γυμναστική αυτομάτως το μυαλό σας πάει στις ημέρες και ώρες που θα πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Μπορείτε, όμως να συνεργαστίτε με personal trainer στον χώρο σας. Αλλά ούτε αυτό είναι απαραίτητο, αν νιώθετε ότι σας δεσμεύει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστάται για τους ενήλικες 150-300 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα, για να διατηρήσετε ένα βασικό επίπεδο καλής φυσικής κατάστασης. Άσκηση είναι εξάλλου και το γρήγορο περπάτημα και το τρέξιμο, η πεζοπορία, ο χορός, το κολύμπι… Και υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορείτε να την βάλετε στην καθημερινότητα σας. Να ανεβαίνετε με τις σκάλες αντί με το ασανσέρ, να παρκάρετε πιο μακριά, να κάνετε ασκήσεις ισορροπίας όταν μαγειρεύετε.
2. Μόνο η έντονη γυμναστική είναι αποτελεσματική
Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι τα προγράμματα, όπως το ΗΙΙΤ που περιλαμβάνει έντονη άσκηση με μικρό διάλειμμα και επαναλήψεις, επιτυγχάνουν περισσότερα οφέλη από μία μέτρια σε ένταση άσκηση. Βελτιώνουν το καρδειαγγειακό σύστημα και διεγείρουν περισσότερο τους μυς. Ομως, το σώμα καταπονείται και δεν είναι σίγουρο (με βάση άλλους ειδικούς) ότι θα φέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία. Στο πιλάτες και στη γιόγκα που θεωρούνται ήπιας έντασης, οι ασκήσεις μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασκούμενου, ενώ θεωρούνται ιδανικές για όλες τις ηλικίες και οποιαδήποτε φυσική κατάσταση.
3. Πρέπει να πονέσεις
Ακούγαμε για χρόνια αυτό το σύνθημα και ίσως είναι από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις. Εάν δεν νιώσεις πόνο, πιάσιμο ή ότι έχεις «καεί», πάει να πει ότι η άσκηση δεν ήταν δυνατή και δεν έχεις κέρδος. Όμως, είναι πολύ πιθανόν οποιοσδήποτε σωματικός πόνος να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό και είναι ένδειξη ότι πρέπει να σταματήσετε. Υπάρχει διαφορά μεταξύ κάποιας «γλυκιάς» δυσφορίας και πόνου, ο πόνος μετά την άσκηση δηλώνει υπερβολή. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να πονάτε κατά τη διάρκεια μίας άσκησης για να έχετε αποτελέσματα. Η φροντίδα του εαυτού σας που περιλαμβάνει τη σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι ευχάριστη, γιατί όσο πιο χαρά σας δίνει τόσο περισσότερο θα θέλετε να τη συνεχίσετε. Το σημαντικό είναι να δημιουργήσετε μία καλή σχέση με την άσκηση και όχι να τη δείτε σαν τιμωρία. Και αυτό είναι το κλειδί για την υγεία και την ευεξία σας.
4. Η άσκηση δίνει μόνο σωματικά οφέλη
Η άσκηση πράγματι δίνει σωματικά οφέλη. Τονώνει το σώμα δυναμώνοντας τους μυς, αυξάνει την αντοχή και βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση. Πριν όμως δείτε τα φυσικά οφέλη, θα νιώσετε τα ψυχικά. Θα αισθανθείτε τη διάθεσή σας καλύτερη και ότι έχετε περισσότερη ενέργεια. Θα νιώσετε πιο δημιουργικοί, αφού η άσκηση ενισχύει τις συνδέσεις και την λειτουργία του εγκεφάλου με διάφορους τρόπους, που σημαίνει ότι βελτιώνεται και η πνευματική εστίαση. Και είναι ένας τρόπος για να εκτονώσετε την ένταση, να μειώσετε το άγχος και να ενισχύσετε το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και της ευτυχίας.
5. Η εικόνα που έχετε για το ωραίο σώμα
Ζούμε στην εποχή της εικόνας και τα social media κατακλύζονται από φωτογραφίες γυμνασμένων γυναικών και ανδρών, ώστε να δημιουργείται η ιδέα ότι πρέπει να δείχνουμε κι εμείς με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Ωστόσο, ξεχνάμε ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός, δεν βγαίνουμε όλοι με ένα σχήμα. Το να συγκρίνουμε το σώμα μας με αυτό κάποιου άλλου είναι από μόνος του όχι μόνο ένα αποθαρρυντικός, αλλά κι ένας ανθυγιεινός τρόπος σκέψης. Συχνά, συνδέουμε την εμφάνιση με την καλή υγεία, ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν φαίνονται, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης, το σπλαχνικό λίπος κ.ά που μετράνε στην αξιολόγηση της υγείας. Το σημαντικό είναι ότι με την άσκηση θα καλυτερεύσετε την ποιότητα ζωής σας και όταν βρείτε το δικό σας τρόπο να την ενσωματώσετε στη ζωή σας, θα νιώσετε τα ευεργετικά οφέλη της.
 Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here