Η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας της Κρήτης, Γεωργία Μηλάκη αναφέρθηκε στην ένταξη των Μινωϊκών Ανακτόρων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
«Η πολιτισμική μας ταυτότητα αποκτά διεθνές κύρος και η κοινωνία βλέπει πλέον τα οφέλη της πολιτιστικής διαχείρισης ως δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης», λέει στο Cretalive η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας κ. Γεωργία Μηλάκη, η οποία εκπροσώπησε την Κρήτη στην ελληνική αποστολή διεκδίκησης και ήταν παρούσα στην κρίσιμη συνεδρίαση της 47ης Συνόδου Επιτροπής Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO, στο Παρίσι που αποφάσισε την ένταξη των έξι μινωικών ανακτόρων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η κυρία Μηλάκη αναφέρθηκε και στο ζήτημα του λόφου Παπούρα όπου το μοναδικό μνημείο θα γειτνιάζει με τα ραντάρ του αεροδρομίου στο Καστέλι.
Η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας κ. Γεωργία Μηλάκη διευκρίνισε ότι η διαχείριση της περαιτέρω ανάδειξης του μινωικού πολιτισμού θα είναι ολιστική, με έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε ορίζοντα δεκαετίας, στον οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από το Υπουργείο Πολιτισμού και την επιστημονική κοινότητα, μέχρι την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.
«Δίδεται η ευκαιρία» είπε μεταξύ άλλων η κ. Μηλάκη «να στήσουμε το μέλλον μας στο θεμέλιο της πολιτισμικής μας αυτογνωσίας. Για την Κρήτη η ένταξη των μινωικών ανακτόρων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σημαίνει πολλά περισσότερα από την αύξηση της επισκεψιμότητας στους μινωικούς αρχαιολογικούς χώρους. Σημαίνει ότι η πολιτισμική μας ταυτότητα αποκτά διεθνές κύρος και η κοινωνία βλέπει πλέον τα οφέλη της πολιτιστικής διαχείρισης ως δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης.
Η επόμενη μέρα της ένταξης είναι μια υπόθεση που αφορά πολλούς θεσμούς και φορείς. Αφορά την Περιφέρεια Κρήτης, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τους επιστήμονες, τους δήμους, το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι τιμή, ευθύνη αλλά και δέσμευση για τη βιώσιμη διαχείριση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας υπογράμμισε πως σκοπός είναι η ενίσχυση όλων των πολιτιστικών διαδρομών και η σύνδεση των ανακτόρων, με τα γεωπάρκα, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τις κοινότητες που τα περιβάλλουν. Όπως σημείωσε, «η ενίσχυση αυτή θα επιτευχθεί με την αναβάθμιση των υποδομών».
Για την Κνωσό, όπως είναι γνωστό, υπάρχει η μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης που εκπονήθηκε από τον καθηγητή Νίκο Σκουτέλη και αφορά στον περιβάλλοντα χώρο του ανακτόρου με λειτουργική αναδιαμόρφωση του χώρου υποδοχής των επισκεπτών. Η μελέτη αυτή – σημείωσε η κ. Μηλάκη – έχει προχωρήσει και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων. Στις μείζονες εκκρεμότητες συγκαταλέγεται και η επίλυση πολεοδομικών, χωροταξικών και συγκοινωνιακών ζητημάτων, για τις οποίες απαιτείται η περαιτέρω παρέμβαση του Δήμου Ηρακλείου.
«Το επιστέγασμα μιας πολύμηνης προσπάθειας»
Αναφερόμενη στην εμπειρία της συνόδου η κ. Μηλάκη έκανε λόγο για «μέρα ορόσημο, μια ιστορική και συλλογική δικαίωση για την Κρήτη και την Ελλάδα, καθώς αναγνωρίζεται η καθολική αξία του μινωικού πολιτισμού».
Η ίδια δήλωσε ευγνωμονούσα για την παρουσία της στις εργασίες της 47ης Συνόδου και σημείωσε πως το αποτέλεσμα της 12ης Ιουλίου ήταν το «επιστέγασμα μια προσπάθειας που είχε ξεκινήσει μήνες πριν. Είχαμε πολλές επαφές με τη μόνιμη αντιπροσωπεία μας στην UNESCO, με τους εμπλεκόμενους φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού. Στο Παρίσι πριν από ένα μήνα υπήρξε μια ακόμη συνάντηση με τους 20 πρέσβεις που αποτελούν την Επιτροπή Αξιολόγησης για περισσότερες διευκρινίσεις στο περιεχόμενο του φακέλου της υποψηφιότητας και με βάση τις παρατηρήσεις της ICOMOS. Εκεί παρουσιάσαμε τις ενέργειες που είχαμε ήδη κάνει για τη βιωσιμότητα των μνημείων, τον τουρισμό και τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης στα μινωικά ανάκτορα. Η συνάντηση αυτή ήταν καθοριστικής σημασίας γιατί στην ουσία απαντήσαμε σε όλα τα ζητήματα που είχε θέσει η ICOMOS».
Η ένταξη στον κατάλογο της UNESCO τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας δεν ήταν μια επιτυχία που προέκυψε αυτόματα, αλλά το αποτέλεσμα «μιας σύνθετης, μακρόχρονης και επιστημονικά τεκμηριωμένης προσπάθειας». Απαιτήθηκε, είπε η κ. Μηλάκη, ένα ενιαίο διαχειριστικό πλαίσιο που είχε ως στόχο την ανάδειξη του μινωικού πολιτισμού ως του πρώτου προηγμένου και οργανωμένου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τον ρόλο της διαχείρισης του πλαισίου αυτού ανέλαβε η Περιφέρεια Κρήτης αντιμετωπίζοντας τη διαχείριση ως ένα ενιαίο σύνολο που θα περιλάμβανε τα έξι μινωικά ανάκτορα, τα γεωπάρκα και τις περιοχές της Κρήτης που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO.
Λόφος Παπούρα: «Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα αρχαιολογικό πάρκο»
Ερωτηθείσα για το μείζον ζήτημα του μνημείου στον λόφο Παπούρα, η κ. Μηλάκη σημείωσε, δηλώνοντας ότι διατυπώνει την προσωπική της άποψη, πως η θέση των ραντάρ είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει. Το μνημείο, ωστόσο, τόνισε θα προστατευθεί, θα αναδειχθεί και θα είναι επισκέψιμο.
«Πιστεύω», είπε χαρακτηριστικά «ότι το μνημείο δεν θα επιβαρυνθεί ούτε από τη λειτουργία του αεροδρομίου, ούτε από την εγκατάσταση των ραντάρ. Κατανοώ πλήρως τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών, όμως θεωρώ ότι όπου είναι τεχνικά εφικτό θα ανασχεδιαστούν τμήματα του αεροδρομίου. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα αρχαιολογικό πάρκο που θα μπορούν να επισκεφθούν και οι επιβάτες που θα διακινούνται στο αεροδρόμιο. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της Κρήτης να ολοκληρωθεί το έργο του αεροδρομίου Καστελίου, κι εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να διατηρήσουμε ακέραιο το μνημείο και να το καταστήσουμε επισκέψιμο και ορατό σε όλους».