Το τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον στη Μόσχα θα χτυπούσε την οικονομική της δυνατότητα να διεξάγει τον πόλεμο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει εδώ και ημέρες ότι σήμερα, Δευτέρα (14/07), θα έκανε μία «βαρυσήμαντη» δήλωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που πραγματοποίησε δίπλα-δίπλα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Η κύρια ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν το τελεσίγραφο πενήντα ημερών που έδωσε στη Μόσχα για την επίτευξη συμφωνίας με το Κίεβο, αλλιώς οι ΗΠΑ θα υιοθετούσαν δευτερεύοντες δασμούς ύψους 100% κατά της Ρωσίας.
Ο Τραμπ επιβεβαίωσε επίσης αυτό που είχε ειπωθεί προηγουμένως – ότι κορυφαία όπλα θα σταλούν στην Ουκρανία σε μια επιχείρηση που θα συντονίζεται από το ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι «πολύ δυσαρεστημένος» με τη Ρωσία και «απογοητευμένος» από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο Ρούτε χαρακτήρισε τη συμφωνία πραγματικά μεγάλη, επιβεβαιώνοντας ότι τα όπλα θα πληρωθούν από τα ευρωπαϊκά έθνη, μια απόφαση που ο ηγέτης της συμμαχίας χαρακτήρισε «απολύτως λογική». Η αξία των όπλων ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι μιλάει πολύ με τον Πούτιν, περιγράφοντας τις συνομιλίες ως πολύ ευχάριστες. Αλλά συνεχίζει λέγοντας ότι οι συζητήσεις δεν σημαίνουν τίποτα όταν οι πύραυλοι χτυπούν πόλεις.
Επίσης, δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ως απάντηση αν ο Πούτιν κλιμακώσει. «Μην με βάζετε να αρχίσω με αυτό», απάντησε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θέλει να «διευθετηθεί ο πόλεμος».
Τι είναι οι δευτερεύοντες δασμοί
Ο βασικός μοχλός πίεσης κατά του Κρεμλίνου για την επίτευξη εκεχειρίας που χρησιμοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος είναι η απειλή για την υιοθέτηση δευτερευόντων δασμών ύψους 100% κατά της Ρωσίας.
Οι δευτερεύοντες δασμοί σημαίνουν ότι κάθε χώρα που συνεχίζει να κάνει εμπόριο με τη Ρωσία θα αντιμετωπίσει υψηλά επίπεδα δασμών για να πουλήσει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ.
Εάν, για παράδειγμα, η Ινδία συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία – κάτι που συνεχίζει να κάνει μετά την έναρξη του πολέμου το 2022 – οι αμερικανικές εταιρείες που αγοράζουν προϊόντα από την Ινδία θα πρέπει να πληρώνουν 100% φόρο εισαγωγής ή δασμό, όταν τα προϊόντα φτάνουν στις αμερικανικές ακτές.
Η ιδέα είναι ότι καθιστά αυτά τα αγαθά τόσο ακριβά, ώστε οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα επιλέξουν να τα αγοράσουν φθηνότερα από αλλού, με αποτέλεσμα να χάσει έσοδα η Ινδία.
Στόχος τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Η πρόθεση είναι επίσης να παραγκωνιστεί η οικονομία της Ρωσίας. Θεωρητικά, αν δεν είναι σε θέση να παράγει χρήματα πουλώντας πετρέλαιο σε άλλα έθνη, θα έχει λιγότερα έσοδα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ρωσία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία το 2021 αποτελούσαν το 45% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της χώρας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει δευτερεύοντες δασμούς σε χώρες μόνο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία εντός 50 ημερών.
Σημαντική αλλαγή ρότας για τον Αμερικανό πρόεδρο
Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Μέχρι τώρα, οι αποστολές όπλων αποτελούσαν ρυθμίσεις «κληρονομιάς» από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Αλλά τώρα δίνει το πράσινο φως για τη μεταφορά νέων αποθεμάτων όχι μόνο αμυντικών όπλων, όπως συστοιχίες πυραύλων Patriot για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, αλλά και επιθετικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και πυρομαχικών με τη δυνατότητα να πλήξουν βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη προειδοποίηση καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πληρώσουν το λογαριασμό, το 100% αυτού.
Παρά τη διατήρηση της σκληρής του γραμμής σχετικά με το ποιος θα πρέπει να πληρώσει για τα όπλα, ο πρόεδρος διατύπωσε επίσης έναν ασυνήθιστο τόνο «ζεστασιάς» προς τους Ευρωπαίους συμμάχους του – οι οποίοι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με αιχμηρή ρητορική από την Ουάσινγκτον.
Η ρητορική του Τραμπ για τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει γίνει όλο και πιο σκληρή τις τελευταίες εβδομάδες – με τον πρόεδρο να είναι ιδιαίτερα εξοργισμένος μετά από ένα πρόσφατο τηλεφώνημα, το οποίο ακολούθησε ο σφοδρότερος βομβαρδισμός της ουκρανικής πρωτεύουσας από τη Ρωσία από την αρχή του πολέμου.
Το τελεσίγραφο Τραμπ θα διαφέρει από την αποτυχημένη διορία των Ευρωπαίων ηγετών;
Εκ πρώτης όψεως, οι σημερινές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές για την Ουκρανία.
Το Κίεβο θα ενθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο όταν δει τα όπλα να καταφθάνουν στα σύνορά του.
Όσον αφορά όμως το τελεσίγραφο 50 ημερών του Προέδρου Τραμπ προς τη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός, είναι η δεύτερη σημαντική διορία που τίθεται στη Μόσχα, μετά από την πρώτη των Ευρωπαίων ηγετών, όταν και οι ελπίδες διαψεύστηκαν τόσο από τον Τραμπ όσο και τον Πούτιν.
Τον Μάιο, οι ηγέτες τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας, ήρθαν στο Κίεβο και έθεσαν τελεσίγραφο κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα ή θα αντιμετώπιζαν εξοντωτικές κυρώσεις.
Αλλά ο πρόεδρος Πούτιν απέτρεψε γρήγορα αυτό το ενδεχόμενο προσφέροντας «απευθείας συνομιλίες» με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, στις οποίες ο Τραμπ λίγο πολύ διέταξε τον ηγέτη της Ουκρανίας να παραστεί. Εκείνος το έκανε δεόντως, ο Πούτιν δεν εμφανίστηκε και ο Τραμπ δεν έκανε τίποτα.
Καθαρό αποτέλεσμα: το τελεσίγραφο κατάπαυσης του πυρός δεν οδήγησε πουθενά.
Αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά. Ο Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον δημοσίως, ανακηρύσσει δημοσίως την απογοήτευσή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αλλά 50 ημέρες δίνουν στο Κρεμλίνο πολλά περιθώρια ελιγμών. Χρόνο, με άλλα λόγια, μέσα στον οποίο θα μπορέσει να παρουσιάσει μια αντιπροσφορά που θα προλάβει τις επαπειλούμενες κυρώσεις.
Με τον σημερινό ρυθμό πυρός, οι 50 ημέρες θεωρητικά δίνουν επίσης στη Ρωσία χρόνο για να εκτοξεύσει έως και 25.000 επιπλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των νυχτερινών βομβαρδισμών της.
*Με πληροφορίες από BBC