Τι είναι ο μοναδικός σουηδικός καφές «Κaffeost» που συνοδεύεται με τυρί leipäjuusto και καταχωρήθηκε ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης
Ο τρόπος που ο κάθε λαός πίνει τον καφέ του διαφέρει λίγο ή πολύ μεταξύ των χωρών.
Άλλοι πίνουν περισσότερο ζεστό, άλλοι προσθέτουν και αλκοόλ άλλοι προτιμούν να προσθέτουν γάλα, ή ακόμα και παγωτό, ενώ στην Ελλάδα κάνουμε τον καπουτσίνο και τον εσπρέσο «φρέντο» για τα ζεστά καλοκαίρια.
Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο στο να προσθέσετε λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος σε ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά στη βόρεια Σουηδία προτιμούν ένα διαφορετικό είδος γαλακτοκομικών με τον καφέ τους – το τυρί.
Ο καφές «Kaffeost» είναι ένας συνδυασμός ζεστού καφέ και ενός συγκεκριμένου τύπου τυριού που ονομάζεται leipäjuusto, το οποίο μεταφράζεται ελεύθερα ως «τυρί ψωμιού». Αλλά δεν υπάρχει ψωμί σε αυτόν τον ασυνήθιστο συνδυασμό, μόνο τυρί και καφές. Το όνομα προέρχεται πιθανότατα από την απορροφητική ιδιότητα του τυριού, η οποία του επιτρέπει να πάρει μια εκπληκτική ποσότητα γεύσης καφέ μετά από εμβύθιση λίγων μόνο λεπτών.

Η σπογγώδης υφή μπορεί να μην είναι για όλους, αλλά η γεύση λέγεται ότι το αξίζει και με το παραπάνω. Το Leipäjuusto είναι αισθητά πιο γλυκό από το μέσο μπλοκ τσένταρ, οπότε η προσθήκη μερικών κομματιών στο φλιτζάνι του καφέ σας είναι εκπληκτικά παρόμοια με την προσθήκη κρέμας γάλακτος ή γάλακτος και ζάχαρης.
Ο καφές των κτηνοτρόφων ταράνδων της παγωμένης Λαπωνίας
Η κατανάλωση Kaffeost έχει βαθιές πολιτιστικές ρίζες μεταξύ των κτηνοτρόφων ταράνδων της βόρειας Σουηδίας και της Φινλανδίας. Λέγεται ότι οι ημινομαδικοί Σάμι ανακάλυψαν τον νόστιμο συνδυασμό καφέ και τυριού κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Παρατήρησαν ότι το Kaffeost βοήθησε στην επίλυση των προβλημάτων έλλειψης νατρίου που αντιμετώπιζαν, ενώ ο ζεστός καφές τους κρατούσε ζεστούς και τους έδινε την απαραίτητη ενέργεια για να ταξιδέψουν μέσα στο κρύο.
Μπορεί ο καφές και το τυρί να μην ακούγονται σαν ένα ιδιαίτερα ταιριαστό συνδυασμό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά στη Σκανδιναβία, η δημοτικότητα του kaffeost είναι σε άνοδο. Τα εξειδικευμένα καφεκοπτεία προσφέρουν όλο και περισσότερο kaffeost, μαζί με παραλλαγές που χρησιμοποιούν τυρί από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, παράλληλα με το παραδοσιακό leipäjuusto από γάλα ταράνδου.
Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ χορήγησε καθεστώς «προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης» στο kaffeost με πρωτοβουλία των τοπικών τυροκόμων, οι οποίοι ήθελαν να διατηρήσουν ένα κομμάτι της διατροφικής τους κληρονομιάς και να προσελκύσουν τους περίεργους λάτρεις του καφέ στην περιοχή τους.