Ισπανία: Ταραχές και συλλήψεις στη Μούρθια – Το κάλεσμα για «κυνήγι» μεταναστών οχυρώνει την πόλη

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν ένας 60χρονος κάτοικος δέχθηκε επίθεση από αγνώστους – Η  φωτογραφία του με εμφανή τα σημάδια ξυλοδαρμού στα social media ήταν το έναυσμα για να γίνει κάλεσμα επιδρομών   

Μία από τις χειρότερες αναταραχές της, βιώνει τις τελευταίες ημέρες η Ισπανία, με κουκουλοφόρους να συγκρούονται στους δρόμους της Μούρθια, μια πόλη 40.000 κατοίκων, με βορειοαφρικανούς μετανάστες, σε ένα ιδιότυπο κάλεσμα για «κυνήγι» μετά τον σοβαρό τραυματισμό ενός ηλικιωμένου από άγνωστους δράστες.

Η φωτογραφία του 60χρονου Ντομίνγκο, έγινε viral την Πέμπτη. Το πρόσωπό του ήταν μέσα στα αίματα και το ένα του μάτι μαύρο από τα χτυπήματα. Υπήρχε επίσης ένα βίντεο στο οποίο ένας νεαρός άνδρας με ξένη προφορά φέρεται να του επιτέθηκε. Η ετυμηγορία όμως του δρόμου είχε ήδη εκδοθεί: μια χούφτα Μαροκινών νεαρών τον χτύπησαν, υποτίθεται για να κάνουν το βίντεο viral στο TikTok.

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε οκτώ άτομα μετά από τρεις νύχτες συγκρούσεων, όπου δεκάδες νεαροί πέταξαν γυάλινα μπουκάλια και αντικείμενα εναντίον των ΜΑΤ στο Τόρε Πατσέκ το βράδυ της Κυριακής με την αστυνομία να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών για να καταστείλει τις ταραχές.

Οι αρχές δήλωσαν ότι δύο από τους συλληφθέντες εμπλέκονταν στην επίθεση, αν και εξακολουθούν να αναζητούν τον κύριο δράστη. Οι άλλοι έξι – πέντε Ισπανοί και ένα άτομο βορειοαφρικανικής καταγωγής – συνελήφθησαν για επίθεση, διατάραξη της δημόσιας τάξης, εγκλήματα μίσους ή φθορά περιουσίας, ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι μετανάστες, πολλοί από τους οποίους δεύτερης γενιάς, αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού του Τόρε Πατσέκο. Η περιοχή γύρω από την πόλη φιλοξενεί επίσης μεγάλο αριθμό μεταναστών που εργάζονται ως ημερομίσθιοι εργάτες στη γεωργία, έναν από τους πυλώνες της οικονομίας στην περιοχή της Μούρθια.

Η κατάσταση στην πόλη είναι έκκρυθμη, στη γειτονιά του Σαν Αντόνιο, την καρδιά της μαροκινής κοινότητας στο Torre Pacheco, και μόλις πέφτει το σούρουπο οι νεότεροι προετοιμάζονται για την περίπτωση νέας επίθεσης, όπως του περασμένου Σαββάτου, όταν δεκάδες εύσωμοι άνδρες, ντυμένοι στα μαύρα και μερικοί κουκουλοφόροι πραγματοποίησαν αυτό που αποκαλούν «κυνήγι» για τους μετανάστες του Μαγκρέμπι.

Το κάλεσμα για «κυνήγι» – μέσω των κοινωνικών δικτύων – έχει έναν συγκεκριμένο πληθυσμό στο στόχαστρό του: μια γενιά νέων ανθρώπων που γεννήθηκαν στην Ισπανία, στο χωριό, παιδιά μεταναστών, που σήμερα είναι περίπου 20 ετών, περνούν τη μέρα τους στο δρόμο, έχουν μεγαλώσει εδώ αλλά πάντα ήταν περιθωριοποιημένοι.

«Είναι ξένοι στην πατρίδα τους και Μαυριτανοί στο δρόμο», λέει στην Εl Pais, ο δημοσιογράφος και καθηγητής κοινωνιολογίας στο UNED στην Καρθαγένη, Paulino Ros, ο οποίος διευθύνει επίσης το blog Islam στη Μούρθια. Ένα κλάσμα των παιδιών που δεν σπουδάζουν, ούτε εργάζονται, και τα οποία είναι «απολύτως παραμελημένα», λέει. Δεν μιλούν αραβικά, δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στο Μαρόκο, αλλά δεν αισθάνονται σαν να είναι από εδώ.

Σε ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας, προκύπτει πως όλοι στη Μούρθια ζουν με τον φόβο πώς κάτι πρόκειται να συμβεί, αλλά το ερώτημα είναι πότε.

Οι ταραχές αυτών των τριών ημερών έχουν αφήσει αρκετές συλλήψεις και μικρούς τραυματισμούς.

Η Fatima (ψευδώνυμο), κάποτε παιδί στη συγκεκριμένη γειτονιά, σήμερα γιατρός, δεν ζει πια εδώ, αλλά μένει η οικογένειά της και φοβάται. «Απαγορεύω στα ανίψια μου να βγουν στο δρόμο. Αλλά ο ένας είναι σχεδόν 19 ετών. Πώς του λέτε να μην βγει έξω; Πώς απαιτείς να μείνει κλειδωμένος από φόβο;» λέει. Όπως και εκείνη, μερικοί από τους νέους που μεγάλωσαν εδώ κατάφεραν να εκπαιδευτούν, να κάνουν καριέρα και να αναδειχθούν. Για πολλούς άλλους αυτό δεν ήταν δυνατό. Και κατέληξαν να στον δρόμο και στο έγκλημα.

Μια οικογένεια που διευθύνει ένα μπαρ λέει ότι ζει με μετανάστες εδώ και δεκαετίες, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η καθημερινή ζωή ήταν με καλές σχέσεις, οι πελάτες τους είναι κυρίως καταγωγής Μαγκρέμπ και αγοράζουν σε μαροκινά καταστήματα. Αλλά με αυτή την ομάδα παιδιών μεταξύ 16 και 20 ετών, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Λένε ότι αισθάνονται ιδιοκτήτες του δρόμου.

Κοινή διαπίστωση, μια γενικευμένη κούραση με το έγκλημα. Αναφορικά με τα τελευταία επεισόδια, εκτιμάται πως δεν είναι ντόπιοι, αλλά εξωυετικοί υποκινούμενοι από μία κλιμακούμενη αντιμεταναστευτική ρητορική, «δείχνοντας» το κόμμα Vox ως υπεύθυνο ότι «ενθαρρύνει τη βία».

Ο δήμαρχος, Pedro Ángel Roca, συνδέει την αύξηση της εγκληματικότητας με την εκθετική αύξηση του πληθυσμού της πόλης, ο οποίος έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 200% τις τελευταίες δεκαετίες – από 15.000 κατοίκους σε σχεδόν 42.000 – ενισχυμένος κυρίως από μετανάστες που έχουν έρθει να εργαστούν στα χωράφια. Λέει ότι δεν βλέπει καμία διαφορά στη φροντίδα των μεταναστών και των Ισπανών καταγωγής και ότι είναι αρκετά ενσωματωμένοι. Ωστόσο, ο σύμβουλος για την εκπαίδευση αναγνωρίζει ότι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κυρίως στις περιοχές του Μαγκρέμπ, οι απουσίες από το σχολείο είναι περίπου 30%.

Στην περιοχή, η Πολιτοφυλακή έχει αναπτύξει 75 πράκτορες και αστυνομικούς με συνεχείς περιπολίες στους δρόμους…


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here