Πάνω από 70 κυβερνήσεις στη Διάσκεψη της Ρώμης – Ο Ζελένσκι ζητά διεθνική ανοικοδόμηση – Δέσμευση 10 δισ. ευρώ από Μελόνι, νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Διάσκεψη της Ρώμης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, με τη συμμετοχή άνω των εβδομήντα κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο. Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τη δημιουργία ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, παραπέμποντας ευθέως στο ιστορικό σχέδιο που επέτρεψε την ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Θα καλωσορίσουμε όλους όσους θα μας στηρίξουν και δεν θα επιτρέψουν στη Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο», δήλωσε. «Η Ρωσία δεν θέλει την ειρήνη και είναι σαφές ότι απορρίπτει κάθε ειρηνευτική πρόταση – το διαπιστώνουν όλοι», τόνισε ο Ουκρανός ηγέτης.
Το μήνυμα του Ζελένσκι ήταν σαφές: η Ουκρανία χρειάζεται διεθνή χρηματοδοτική και θεσμική υποστήριξη για να ανακάμψει από τις καταστροφές του πολέμου και να αποφύγει την αποσταθεροποίηση.
Η Μελόνι υπόσχεται πάνω από 10 δισ. ευρώ
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, που φιλοξενεί τη Διάσκεψη, διαβεβαίωσε πως οι συμμετέχουσες χώρες θα συγκεντρώσουν πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του Κιέβου.
«Για να μπορέσει η χώρα αυτή να βγει από το σκότος, όπως της αξίζει, και να οικοδομήσει ένα ισχυρό μέλλον – ένα μέλλον στο ύψος της αξιοπρέπειας που τη χαρακτηρίζει», ανέφερε η Μελόνι, προσθέτοντας ότι η Ιταλία θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό του ουκρανικού λαού.
Η παρέμβασή της αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι η Ευρώπη δεν θα μείνει απλός θεατής της μεταπολεμικής πορείας της Ουκρανίας, αλλά θα έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντός της.
Νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ουκρανία
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ουκρανία, το οποίο θα λειτουργεί με διεθνή συμμετοχή και στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, το ταμείο αυτό θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς όπως:
- η ενέργεια
- οι μεταφορές
- οι πρώτες ύλες
- και το σύνολο των βιομηχανικών υποδομών.
«Ήρθε η ώρα να γίνουν νέες επενδύσεις και ο ουκρανικός λαός είναι έτοιμος να ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία ως καταλύτη για την «πραγματική επανεκκίνηση» της Ουκρανίας. Παρά τις εντυπωσιακές δηλώσεις, το ζητούμενο παραμένει η μετάβαση από τις πολιτικές δεσμεύσεις σε απτά αποτελέσματα. Η ουκρανική οικονομία έχει υποστεί τεράστια ζημιά, οι υποδομές σε βασικούς τομείς έχουν καταρρεύσει και εκατομμύρια εκτοπισμένοι περιμένουν στήριξη για να επιστρέψουν.
Η δημιουργία θεσμικών εργαλείων, όπως το νέο Ταμείο και οι επενδυτικοί μηχανισμοί που συζητούνται στη Ρώμη, θα κριθούν τελικά από:
- την ταχύτητα απορρόφησης των κονδυλίων,
- την διαφάνεια της διαχείρισής τους
- και την ικανότητα του Κιέβου να οργανώσει μακρόπνοες πολιτικές ανοικοδόμησης εν μέσω πολέμου.