Ήθελαν να παράγουν άπειρη ενέργεια: Δεν πήγε όπως ήλπιζαν, άλλαξαν τον πλανήτη για πάντα

Προς αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας η ανθρώπινη παρέμβαση αλλάζει τα δεδομένα στον πλανήτη

Από τη στιγμή που επισημάνθηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων, ο άνθρωπος αναζητά νέες μορφές άπειρης και ανανεώσιμης ενέργειας.

Ωστόσο, δεν είναι όλα θετικά σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπό αυτή την έννοια, έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, όπως η κατάληψη μεγάλων εκτάσεων γης, η πιθανή διατάραξη ιθαγενών θαλάσσιων/χερσαίων ειδών ή η οπτική/ακουστική ρύπανση. Αλλά υπάρχει μια άλλη συνέπεια που θα μπορούσε να μας χτυπήσει σκληρά και που δεν συνειδητοποιούμε καν.

Ενώ η Δανία δοκιμάζει αυτή την άγνωστη ενεργειακή τεχνολογία, η Κίνα απολαμβάνει το φράγμα των Τριών Φαραγγιών. Βρίσκεται στο κέντρο της αχανούς χώρας και διακόπτει την πορεία του ποταμού Yangtze, του μεγαλύτερου στην Ασία. Η αποστολή του είναι να παράγει περισσότερη ενέργεια από οποιοδήποτε άλλο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον κόσμο.

Αν και με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν το τέλειο έργο για τον ενεργειακό εφοδιασμό μας, η NASA προειδοποιεί για τις πιο συγκλονιστικές συνέπειές του. Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους του, η πλήρωσή του θα μπορούσε να επιβραδύνει την περιστροφή της Γης.

Ο ποταμός Yangtze είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο, μετά τον Αμαζόνιο και τον Νείλο. Αποστραγγίζει μια λεκάνη σχεδόν δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, παρέχοντας νερό στο 40% της Κίνας.

Στη μέση πορεία του ποταμού υπάρχουν τα φυσικά Τρία Φαράγγια, Qutang, Wu και Xiling. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την έναρξη της κατασκευής, το 2012, η Κίνα προχώρησε στο άνοιγμα του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού στον πλανήτη.

Η άπειρη ενέργεια θα μπορούσε να αλλάξει την περιστροφή της Γης

Έχει ισχύ 22.500 MW. Το 2020, έσπασε το ρεκόρ του Itaipú των 103 TWh ετησίως, χάρη στις αδιάκοπες βροχές των μουσώνων. Εκείνη τη χρονιά, οι ανεμογεννήτριες των 700 MW παρήγαγαν σχεδόν 112 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο από την ετήσια κατανάλωση ολόκληρων χωρών, όπως η Φινλανδία ή η Χιλή.

Η ολοκλήρωση της μεγαδομής είναι δύο ακόμη διακριτικές γεννήτριες 50 MW, οι οποίες παρέχουν ισχύ στο ίδιο το εργοστάσιο και ένας ανελκυστήρας πλοίων που καθιστά δυνατή την πλοήγηση στον ποταμό. Αυτή η εντυπωσιακή δομή, μήκους 2.335 μέτρων και ύψους 185 μέτρων, μπορεί να χωρέσει έως και 40 km3 νερού / 40 δισεκατομμύρια λίτρα.

Ένας εντυπωσιακός αριθμός που είχε αναφέρει η NASA το 2005 και ο οποίος στη συνέχεια αναλύθηκε. Εάν γεμίσει, θα μπορούσε να έχει υπολογίσιμο αντίκτυπο στην περιστροφή της Γης.

Ο γεωφυσικός Benjamin Fong Chao, του Κέντρου Goddard της NASA, επεσήμανε ότι η πλήρωση του φράγματος θα μπορούσε να μετατοπίσει ελαφρώς τον άξονα της Γης και να επιβραδύνει την περιστροφή του, αυξάνοντας τη διάρκεια της ημέρας κατά 0,06 μικροδευτερόλεπτα.

Αυτό που προκαλεί αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «στιγμή αδράνειας». Είναι η αντίσταση ενός σώματος στις αλλαγές στην περιστροφή του. Μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλογα με την ποσότητα μάζας του αντικειμένου και τον τρόπο κατανομής του σε σχέση με τον άξονα περιστροφής.

Ενώ αυτά τα δευτερόλεπτα είναι μια ελάχιστη αλλαγή σε σύγκριση με το λιώσιμο των πολικών πάγων ή τους ισχυρούς σεισμούς, υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο των ανθρώπινων πρακτικών στον πλανήτη μας, πέρα από αυτό που βλέπουμε με την πρώτη ματιά.

Αναζητώντας έναν τρόπο να αναπληρώσουμε τον εαυτό μας με άπειρη ενέργεια, μπορεί να έχουμε δημιουργήσει ένα «τέρας».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here