Όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους Γάλλοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, το Πεκίνο ενεπλάκη άμεσα σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη φήμη και τις πωλήσεις του μαχητικού αεροσκάφου
Η Κίνα χρησιμοποίησε τις πρεσβείες της για να υπονομεύσει την απόδοση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.
Αυτό συνέβη τον περασμένο Μάιο, κατά τη σύγκρουση της Ινδίας με το Πακιστάν, οπότε και καταρρίφθηκαν κάποια μαχητικά της ινδικής πολεμικής αεροπορίας.
Όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους Γάλλοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, το Πεκίνο ενεπλάκη άμεσα σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη φήμη και τις πωλήσεις του μαχητικού αεροσκάφους.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, οι αμυντικοί ακόλουθοι στις ξένες πρεσβείες της Κίνας ηγήθηκαν μιας προσπάθειας να υπονομεύσουν τις πωλήσεις των Rafale, προσπαθώντας να πείσουν χώρες που έχουν ήδη παραγγείλει το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος — ιδίως την Ινδονησία — να μην αγοράσουν περισσότερα και να ενθαρρύνουν άλλους πιθανούς αγοραστές να επιλέξουν αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής. Τα ευρήματα κοινοποιήθηκαν στο AP από έναν Γάλλο στρατιωτικό αξιωματούχο, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αναφερθούν τα ονόματα του αξιωματούχου και της υπηρεσίας πληροφοριών.
Οι τετραήμερες συγκρούσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν τον Μάιο ήταν η πιο σοβαρή αντιπαράθεση των τελευταίων ετών μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και περιλάμβαναν αερομαχίες στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες αεροσκάφη και από τις δύο πλευρές. Από τότε, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και ερευνητές αναζητούν λεπτομέρειες σχετικά με την απόδοση του κινεζικής κατασκευής στρατιωτικού εξοπλισμού του Πακιστάν — ιδίως των πολεμικών αεροσκαφών και των πυραύλων αερομαχίας — έναντι των όπλων που χρησιμοποίησε η Ινδία στις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον πακιστανικών στόχων, κυρίως των γαλλικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών.
Οι πωλήσεις των Rafale και άλλων όπλων αποτελούν μεγάλη επιχείρηση για την αμυντική βιομηχανία της Γαλλίας και βοηθούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο Παρίσι να ενισχύσει τους δεσμούς με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, όπου η Κίνα γίνεται η κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη.
Η Γαλλία καταπολεμά αυτό που αποκαλεί εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά των Rafale
Το Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι η πολεμική του αεροπορία κατέρριψε πέντε ινδικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων τριών Rafale. Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αυτό προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με την απόδοσή τους από χώρες που έχουν αγοράσει το μαχητικό αεροσκάφος από τον γαλλικό κατασκευαστή Dassault Aviation.
Η Ινδία αναγνώρισε τις απώλειες αεροσκαφών, αλλά δεν ανέφερε τον αριθμό τους. Ο αρχηγός της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, στρατηγός Jérôme Bellanger, δήλωσε ότι έχει δει στοιχεία που δείχνουν μόνο 3 ινδικές απώλειες — ένα Rafale, ένα ρωσικής κατασκευής Sukhoi και ένα Mirage 2000, το οποίο είναι ένα παλαιότερης γενιάς γαλλικής κατασκευής τζετ. Ήταν η πρώτη γνωστή απώλεια ενός Rafale σε μάχη, το οποίο η Γαλλία έχει πουλήσει σε οκτώ χώρες.
«Φυσικά, όλες αυτές οι χώρες που αγόρασαν Rafales έθεσαν ερωτήματα», δήλωσε ο Bellanger.
Οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να προστατεύσουν το αεροσκάφος από τη φθορά της φήμης του, ανταποκρινόμενες σε αυτό που ισχυρίζονται ότι ήταν μια συντονισμένη εκστρατεία για να δυσφημίσουν το Rafale και να διαδώσουν παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο από το Πακιστάν και τη σύμμαχό του Κίνα.
Λένε ότι η εκστρατεία περιελάμβανε viral αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα, παραποιημένες εικόνες που υποτίθεται ότι έδειχναν τα συντρίμμια του Rafale, περιεχόμενο που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη. Περισσότεροι από 1.000 λογαριασμοί στα κοινωνικά μέσα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα με την έκρηξη της σύγκρουσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν διέδωσαν επίσης μια αφήγηση σχετικά με την τεχνολογική κατωτερότητα του Rafale. Επίσης λογαριασμοί στα κοινωνικά μέσα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα με την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν διέδωσαν επίσης το αφήγημα σχετικά με την τεχνολογική υπεροχή της Κίνας, σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές που ειδικεύονται στην παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.
Γάλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν πάντως ότι δεν έχουν καταφέρει να συνδέσουν την διαδικτυακή επίθεση κατά του Rafale άμεσα με την κινεζική κυβέρνηση. Η αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι Κινέζοι αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις σε πιθανούς πελάτες να απορρίψουν τα γαλλικά αεροσκάφη.
Ωστόσο, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι οι ακόλουθοι άμυνας της κινεζικής πρεσβείας επανέλαβαν την ίδια αφήγηση σε συναντήσεις που πραγματοποίησαν με αξιωματούχους ασφάλειας και άμυνας από άλλες χώρες, υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη Rafale της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας είχαν κακή απόδοση και προωθώντας τα κινεζικής κατασκευής όπλα.
Οι ακόλουθοι άμυνας επικέντρωσαν τις πιέσεις τους σε χώρες που έχουν παραγγείλει αεροσκάφη Rafale και σε άλλες πιθανές χώρες Ανέφερε επίσης ότι οι Γάλλοι αξιωματούχοι έμαθαν για τις συναντήσεις από χώρες που προσεγγίστηκαν.
Όταν κλήθηκε από το AP να σχολιάσει την υποτιθέμενη προσπάθεια να μειωθεί η ελκυστικότητα των Rafale, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Πεκίνο δήλωσε: «Οι σχετικοί ισχυρισμοί είναι καθαρά αβάσιμες φήμες και συκοφαντίες. Η Κίνα διατηρεί σταθερά μια συνετή και υπεύθυνη προσέγγιση στις στρατιωτικές εξαγωγές, διαδραματίζοντας εποικοδομητικό ρόλο στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει εντείνει τις εκστρατείες παραπληροφόρησης σε παγκόσμιες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το X, το Instagram ή το Facebook, χρησιμοποιώντας δίκτυα επιρροής που χρηματοδοτούνται από το κράτος, ιστότοπους που προσποιούνται ότι είναι ειδησεογραφικά πρακτορεία και ψεύτικους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων για να διαδώσουν τις θέσεις του Πεκίνου.
Τι λέει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας
Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε ότι το Rafale ήταν στόχος «μιας εκτεταμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης» που «επιδίωκε να προωθήσει την ανωτερότητα εναλλακτικού εξοπλισμού, ιδίως κινεζικού σχεδιασμού».
«Το Rafale δεν επιλέχθηκε τυχαία. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος υψηλής απόδοσης, το οποίο εξάγεται στο εξωτερικό και χρησιμοποιείται σε περιοχές υψηλής ορατότητας», έγραψε το Υπουργείο Άμυνας στην ιστοσελίδα του.
«Το Rafale επιλέχθηκε επίσης επειδή αντιπροσωπεύει μια στρατηγική προσφορά της Γαλλίας. Με την επίθεση στο αεροσκάφος, ορισμένοι παράγοντες προσπάθησαν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της Γαλλίας και την αμυντική βιομηχανική και τεχνολογική της βάση. Η εκστρατεία παραπληροφόρησης δεν είχε ως στόχο μόνο ένα αεροσκάφος, αλλά ευρύτερα την εθνική εικόνα της στρατηγικής αυτονομίας, της βιομηχανικής αξιοπιστίας και των σταθερών συνεργασιών».
Η Dassault Aviation έχει πουλήσει 533 Rafale, εκ των οποίων 323 για εξαγωγή στην Αίγυπτο, την Ινδία, το Κατάρ, την Ελλάδα, την Κροατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σερβία και την Ινδονησία. Η Ινδονησία έχει παραγγείλει 42 αεροσκάφη και εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει περισσότερα.
Η Κίνα ενδέχεται να ελπίζει να αποδυναμώσει τις σχέσεις ασφάλειας που χτίζει η Γαλλία με τις ασιατικές χώρες, διαδίδοντας ανησυχίες σχετικά με τον εξοπλισμό που προμηθεύει, δήλωσε ο Τζάστιν Μπρονκ, ειδικός σε θέματα αεροπορικής ισχύος στο Royal United Services Institute, ένα think tank για την άμυνα και την ασφάλεια στο Λονδίνο.
«Από την άποψη του περιορισμού της επιρροής των δυτικών χωρών στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, θα ήταν λογικό για την Κίνα να χρησιμοποιήσει την απόδοση των πακιστανικών οπλικών συστημάτων — ή τουλάχιστον την υποτιθέμενη απόδοση — στην κατάρριψη τουλάχιστον ενός Rafale ως μέσο για να υπονομεύσει την ελκυστικότητά του ως εξαγωγικού προϊόντος», δήλωσε.
«Σίγουρα είδαν μια ευκαιρία να βλάψουν τις προοπτικές πωλήσεων της Γαλλίας στην περιοχή».
Τι αναφέρει ο διεθνολόγος Νικόλας Παούνης
Ο Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς δικαίου Π.Δ.Μ. & Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλας Παούνης σε ανάλυσή του μέσω ανάρτησής του στα social media εξηγεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κριθεί η αποτελεσματικότητα των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «τα μαχητικά απέδωσαν αρκετά καλά».
Βέβαια ο ίδιος δείχνει να δέχεται τις πακιστανικές αιτιάσεις περί κατάρρευσης τριών Rafale, ωστόσο εστιάζει στις αποστολές, που τα εν λόγω μαχητικά εξετέλεσαν.
Αναλυτικά επισημαίνει:
Αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν οι απώλειες της Ινδίας στη διάρκεια της ολιγοήμερης σύρραξης με το Πακιστάν, στις αρχές του παρελθόντος Μαϊου.
Οι απώλειες καταγράφονται ως εξής:
1: Mirage2000H
Περιοχή: Pampore
Όνομα χειριστή: W/C Omanakuttam
Κατάρριψη από: J-10C με πύραυλο PL-15.
2: Mig-29
Περιοχή: Ramban
Πιλότος: S/L Keshav Yadav
Κατάρριψη: JF-17 με χρήση PL-15.
3: Su-30MKI
Περιοχή: Akhnoor
Πιλότος 1: W/C Lalit Garg
Χειριστής ΟΣ: F/L Mundit Tewari
Κατάρριψη: J-10C με PL-15.
4: Rafale EΗ
Περιοχή: Bhatinda
Ιπτάμενος: W/C Arun Panwar
Κατάρριψη: J-10C με PL-15.
5: Rafale EH
Περιοχή: Punjab (βορείως της bhatinda)
Πιλότος: W/C Manish
Κατάρριψη: J-10C με χρήση PL-15.
6: Rafale EH
Πιλότος: S/L Sunil
Κατάρριψη: J-10C με χρήση βλήματος PL-15.
Τα ινδικά Rafale ανέλαβαν τις πλέον παρακινδυνευμένες αποστολές, ήτοι σε περιοχές όπου υπήρχε έντονη η παρουσία αντιαεροπορικών συστημάτων και αεροσκαφών της πακιστανικής αεράμυνας, συνεπώς οι τρεις (3) απώλειες θεωρούνται λελογισμένες εξαιτίας του απαιτητικού επιχειρησιακού πλαισίου στο οποίο λειτούργησαν, κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Τα Rafale συμμετείχαν ή διεκπεραίωσαν τις κάτωθι αποστολές:
– Βομβαρδισμό 9 στρατοπέδων τρομοκρατών.
– Πλήγματα κατά 11 αεροπορικών βάσεων.
– Κατέρριψαν 6 F-16A/B.
– Κατέρριψαν 2 ιπτάμενα ραντάρ AWACS.
– 2 μαχητικά JF-17.
– 1 ιπτάμενο τάνκερ.
– Κατέστρεψαν 1 συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων HQ-9.
– Κατέρριψαν αριθμό UAVs.
Γίνεται κατανοητό πια, ότι τα μαχητικά απέδωσαν αρκετά καλά μέσα σε ένα πολύπλοκο πεδίο μάχης, με αποδεκτό αριθμό απωλειών. Επίσης αξιοσημείωτο γεγονός ότι όλες οι καταρρίψεις έγιναν στη διάρκεια εμπλοκών BVR, και όχι κλειστών εμπλοκών.