Μασκ εναντίον Τραμπ: Το «Κόμμα της Αμερικής»,το παράδειγμα του Επαμεινώνδα και η μάχη των Λεύκτρων

Ο δισεκατομμυριούχος ανακοινώνει πολιτικό σχηματισμό, επικρίνει Τραμπ για το έλλειμμα και εμπνέεται από τη στρατηγική του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα

Νέα διάσταση παίρνει η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Έλον Μασκ, με τον εκκεντρικό επιχειρηματία να ανακοινώνει το Σάββατο τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, υπό την ονομασία «Κόμμα της Αμερικής» (America Party). Όπως δήλωσε, σκοπός του νέου κόμματος είναι «να επιστρέψει στους Αμερικανούς την ελευθερία τους».

Η απόφαση ήρθε έπειτα από δημοσκόπηση που διενήργησε ο ίδιος μέσω της πλατφόρμας Χ (Twitter), στην οποία το 66% των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός τρίτου κόμματος. Στην ανάρτησή του, ο Μασκ έγραψε: «Σήμερα δημιουργείται το Κόμμα της Αμερικής για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας».

Επίθεση στο κομματικό κατεστημένο

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί λειτουργούν ως ένας ενιαίος κομματικός μηχανισμός (uniparty), ενεργώντας σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών. Για να εξηγήσει τη στρατηγική του, έκανε μια ασυνήθιστη αναφορά στην ελληνική ιστορία:

«Ο τρόπος με τον οποίο θα σπάσουμε το ενιαίο κομματικό σύστημα είναι χρησιμοποιώντας μια παραλλαγή της τακτικής του Επαμεινώνδα στη μάχη των Λεύκτρων», δήλωσε, παραπέμποντας στον τρόπο που ο Θηβαίος στρατηγός κατατρόπωσε τη φαινομενικά ανίκητη Σπάρτη το 371 π.Χ. μέσω συγκέντρωσης ισχύος σε συγκεκριμένο σημείο του μετώπου.

Η μάχη των Λεύκτρων: Η ήττα που τερμάτισε την κυριαρχία της Σπάρτης

Η μάχη των Λεύκτρων, που διεξήχθη το 371 π.Χ. στη Βοιωτία, αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες καμπές στην αρχαία ελληνική ιστορία. Ήταν η μάχη που ανέτρεψε την έως τότε αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Σπάρτης και έφερε τη Θήβα στην πρωτοκαθεδρία των ελληνικών πόλεων-κρατών.

battleoflefktra.jpg

Η σύγκρουση προκλήθηκε μετά τη διαμάχη για την εκπροσώπηση των βοιωτικών πόλεων σε πανελλήνιο συνέδριο που συγκλήθηκε στη Σπάρτη. Ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας απαίτησε να αναγνωριστεί ως εκπρόσωπος όλων των Βοιωτών και όχι μόνο της Θήβας. Η απαίτηση απορρίφθηκε, οι Θηβαίοι αποβλήθηκαν από το συνέδριο και οι Σπαρτιάτες αντέδρασαν στρατιωτικά, διατάσσοντας τον βασιλιά Κλεόμβροτο Α΄ να εισβάλει στη Βοιωτία. Η Σπάρτη παρέταξε περίπου 10.000 οπλίτες (μεταξύ των οποίων 700 Σπαρτιάτες) και 1.000 ιππείς, ενώ η Θήβα διέθετε 6.000–7.000 οπλίτες και 1.500 ιππείς. Οι αριθμοί δεν ήταν με το μέρος των Θηβαίων, αλλά ο Επαμεινώνδας εφάρμοσε μια πρωτοφανή στρατηγική που έμελλε να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η ιδιοφυής στρατηγική της λοξής φάλαγγας

Ο Επαμεινώνδας εγκατέλειψε την παραδοσιακή ευθεία παράταξη και χώρισε τον στρατό του σε δύο πτέρυγες, με έμφαση στην ενίσχυση της αριστερής. Το βασικό στοιχείο της τακτικής του ήταν η λεγόμενη «λοξή φάλαγγα»: το σημείο αιχμής του στρατού του προπορευόταν της υπόλοιπης παράταξης, στηριζόμενο σε μεγάλο βάθος (50 άνδρες ανά σειρά), και στόχευε κατευθείαν στο ισχυρότερο σημείο των Σπαρτιατών.

Η δεξιά πτέρυγα των Θηβαίων κρατήθηκε πίσω σε αμυντικό ρόλο, έτοιμη να πλευροκοπήσει εάν η μάχη εξελισσόταν ευνοϊκά. Η όλη διάταξη λειτούργησε σαν πτερωτός κοχλίας, που στρεφόταν δεξιόστροφα, κλείνοντας σταδιακά τον κλοιό γύρω από τους Σπαρτιάτες.

Η αποφασιστική σύγκρουση

Η μάχη ξεκίνησε με επίθεση του θηβαϊκού ιππικού, που ανάγκασε τους Σπαρτιάτες ιππείς σε υποχώρηση. Στη συνέχεια, ο Ιερός Λόχος του Πελοπίδα και η αριστερή πτέρυγα του Επαμεινώνδα χτύπησαν καίρια τους Σπαρτιάτες, σπάζοντας τη φάλαγγά τους και προκαλώντας σύγχυση και κατάρρευση. Ο ίδιος ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Κλεόμβροτος σκοτώθηκε στη σύγκρουση, και οι σύμμαχοι των Σπαρτιατών εγκατέλειψαν το πεδίο μάχης. Οι Θηβαίοι είχαν 300 νεκρούς, ενώ οι Σπαρτιάτες έχασαν περίπου 1.000 άνδρες, μεταξύ αυτών και τον ηγεμόνα τους. Η ήττα αυτή διέλυσε το κύρος της Σπάρτης, η οποία μέχρι τότε φάνταζε ανίκητη, και ανέδειξε τη Θήβα σε ηγεμονική δύναμη της εποχής. Η νίκη στα Λεύκτρα αποδόθηκε όχι μόνο στο θάρρος και τη συνοχή των Θηβαίων, αλλά κυρίως στη στρατηγική ευφυΐα του Επαμεινώνδα, ο οποίος με τη χρήση της λοξής φάλαγγας καθιέρωσε νέα πρότυπα στον αρχαίο πόλεμο και επηρέασε ακόμη και τον μέγιστο των στρατηλατών: τον Μέγα Αλέξανδρο.

Σκληρή κριτική στο οικονομικό πρόγραμμα Τραμπ

Ο Μασκ αιτιολόγησε την αποστασιοποίησή του από τον Τραμπ με οικονομικούς λόγους. Όπως ανέφερε, ο λόγος της ρήξης ήταν το δημοσιονομικό πρόγραμμα του προέδρου, που όπως υποστήριξε οδηγεί τις ΗΠΑ στη χρεοκοπία:

«Η αύξηση του ελλείμματος από τα ήδη τρελά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια επί Μπάιντεν στα 2,5 τρισ. δολάρια. Αυτό θα χρεοκοπήσει τη χώρα», είπε.

Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία

Παρότι ο Έλον Μασκ έχει τεράστια επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα και στη δημόσια σφαίρα, δεν πληροί τα συνταγματικά κριτήρια για να είναι υποψήφιος πρόεδρος, αφού δεν γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά στη Νότια Αφρική.

Το αν το νέο κόμμα θα έχει πολιτική βαρύτητα ή αν αποτελεί έναν ακόμα εκκεντρικό ελιγμό του Μασκ, μένει να φανεί στην πορεία προς τις εκλογές.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here