Η ομιλία του προτεινόμενου νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ χαρτογραφεί τις επόμενες κινήσεις του κόμματος στην πορεία επανάκαμψης που επιθυμεί να χαράξει
Ο προτεινόμενος για τη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, μίλησε καταχειροκροτούμενος στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα, ανανέωση και την επανασύνδεση του κόμματος με την κοινωνία.
Ο Στέργιος Καλπάκης στην ομιλία του τόνισε ότι έχει “πλήρη επίγνωση της κατάστασης, των απαιτήσεων και των δυσκολιών” , καθώς και την “πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών. Για το κόμμα μας, για το χώρο μας, για τη χώρα συνολικά”. Είπε μάλιστα ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη ενός ολόκληρου συστήματος “που θέλει να ξεμπερδεύει με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία” , και “που θέλει να ξεμπερδεύει με την Αριστερά ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης”. Παραδέχθηκε, επίσης, ότι “χρειάζεται χρόνος και δουλειά για να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τον κόσμο που απογοητεύσαμε”.
Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Καλπάκης δήλωσε ότι “σήμερα είμαι λίγο πιο αισιόδοξος”, αντλώντας δύναμη από “το πείσμα των ανθρώπων του κόμματός μας. Που διέψευσαν όσους είχαν προδιαγράψει την αρνητική εξέλιξή μας”. Τόνισε ότι “κάναμε ένα πετυχημένο Συνέδριο, που έστειλε ένα σαφές μήνυμα στήριξης και ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία” , και ότι “μετά τη μαζική εκλογική διαδικασία για τον πρόεδρο το Νοέμβριο, κάναμε μια πετυχημένη και μαζική εκλογική διαδικασία για την Κεντρική Επιτροπή”. Δήλωσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Όρθιος. Αντέχει. Έχει παλμό”, και ότι “έχει – πάνω από όλα – ανθρώπους που τον πονάνε και τον πιστεύουν σε κάθε γωνιά της χώρας. Ένα πραγματικό κόμμα των μελών του”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως η μόνη Αριστερή Εναλλακτική
Κεντρικό σημείο της ομιλίας του κ. Καλπάκη ήταν η πεποίθησή του στην πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που λέει καθαρά ότι η Αριστερά μπορεί και πρέπει να κυβερνάει τη χώρα”. “Δεν είναι ούτε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε μια συναινετική επιλογή”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καλπάκης αντιπαρέθεσε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία χαρακτήρισε “δεξιά, την άδικη και την αυταρχική” , “την πολιτική για τους λίγους, την πολιτική των ανισοτήτων, την πολιτική των σκανδάλων, της διαφθοράς, των ρουσφετιών, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, της καταπάτησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου”. Τόνισε την ανάγκη για μια πραγματική εναλλακτική πρόταση, “Αριστερή, προοδευτική, δίκαιη, δημοκρατική και έντιμη” , προσθέτοντας “Όχι μια απ’ τα ίδια”. Δήλωσε ότι “μόνο αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ισχυρός, μπορεί αυτή η εναλλακτική πρόταση να γίνει υλοποιήσιμο πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης”.
Σχέδιο Ανανέωσης και Εξωστρέφειας
Ο Στέργιος Καλπάκης, ενόψει της εκλογής του στη θέση του Γραμματέα, εξέφρασε την πίστη του στο πολιτικό σχέδιο “που αποφασίσαμε στο Συνέδριό μας και το οποίο με πράξεις υλοποιεί ο πρόεδρός μας, ο Σωκράτης Φάμελλος” , ένα σχέδιο “ανανέωσης”. Διευκρίνισε ότι “η ανανέωση δεν είναι μόνο ηλικιακή. Εξάλλου, χωρίς εμπειρία δεν γίνεται τίποτα. Όπως τίποτα δεν γίνεται και χωρίς αρχές και χωρίς αξίες. Να είμαστε καθαροί”. Κυρίως, είναι “ανανέωση αντιλήψεων, πρακτικών, τρόπου δουλειάς”.
Προανήγγειλε ένα σχέδιο “εξωστρέφειας”, καλώντας τα μέλη του κόμματος να βγουν “στον κόσμο και στο δρόμο”, “στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς”. Δεσμεύτηκε ότι “δεν θα μείνει ούτε μία γωνιά της Ελλάδας που δεν θα έχουμε πάει” και ότι “δεν θα μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας, ούτε ένας συντοπίτης μας, που να μην τον έχουμε ακούσει” και ενημερώσει “για τις θέσεις, για το πρόγραμμα, για τις δράσεις μας”. Τόνισε ότι “οι Οργανώσεις μας θα γίνουν πραγματικά το κόμμα στον τόπο τους, όπως μας δεσμεύει πλέον και το Καταστατικό μας” , και ότι “θα αξιοποιήσουμε και όλα τα σύγχρονα μέσα πολιτικής συμμετοχής και επικοινωνίας”.
Ο κ. Καλπάκης υπογράμμισε την επιθυμία για ένα κόμμα “σύγχρονο, ανοιχτό, συμμετοχικό”, που “θα γίνει ξανά ελκυστικό στις νέες και στους νέους, που στέκονται με καχυποψία απέναντι στο πολιτικό σύστημα”. Έθεσε το ζήτημα της ευθύνης των πολιτικών για τα οικονομικά σκάνδαλα, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν είμαστε όλοι το ίδιο σε αυτή τη χώρα”. “Κάποτε μας είπαν ότι “τα φάγαμε όλοι μαζί”. Τώρα θέλουν να μας πείσουν ότι “τα βοσκήσαμε όλοι μαζί””. “Ε λοιπόν ούτε “τα φάγαμε μαζί”, ούτε “τα βοσκήσαμε μαζί”. Μόνοι τους τα έφαγαν”. “Αλλά δυστυχώς, κάθε φορά, όλοι μαζί πληρώνουμε το λογαριασμό”.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα κόμμα αξιόπιστο, που “θα λειτουργεί με κανόνες, με σχέδιο, με λογοδοσία, με απολογισμό”. “Λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερες αλληλοεπικαλύψεις, πιο απλή και γρήγορη δουλειά”, όλα αυτά σημαίνουν “περισσότερος χώρος και χρόνος για την πολιτική”.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Καλπάκης αναφέρθηκε στην προσωπική του πορεία, δηλώνοντας: “Δεν φοβήθηκα ποτέ, ούτε την ευθύνη ούτε την πολλή δουλειά. Έχω πέσει κι άλλες φορές στα βαθιά και κολύμπησα”. Τόνισε τη συμβολή του ως αναπληρωτής και στη συνέχεια ως Εκπρόσωπος Τύπου “σε μια μεταβατική κατάσταση, μετά από δύο εκλογικές συντριβές, την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, με μεγάλη εσωστρέφεια και με μια χώρα να καίγεται όλο το καλοκαίρι από άκρη σε άκρη”. “Έβαλα πλάτη, για να κρατήσουμε το κόμμα όρθιο και στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη”.
Αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως “δύο διασπάσεις και δύο κοινοβουλευτικούς ακρωτηριασμούς που μας στέρησαν τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά” , καθώς και την “γενικότερη, ευρωπαϊκή και διεθνής, υποχώρηση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων και η άνοδος της Ακροδεξιάς και της αντιπολιτικής”. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι “η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη μεγαλούργησαν στον τόπο αυτό όταν το «εμείς» και το «μαζί» έμπαιναν πάνω από το «εγώ»”.
Ο κ. Καλπάκης κάλεσε σε ενότητα, σεμνότητα απέναντι στους πολίτες και αποφασιστικότητα απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεσμεύτηκε να υπηρετήσει αυτή την υπόθεση “με όλες μου τις δυνάμεις”.