Με τις ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο να μαίνονται, οι μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες βλέπουν την κεφαλαιοποίησή τους να ξεπερνά τα εκατοντάδες δισ. δολάρια
Με την γεωπολιτική κατάσταση του κόσμου στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα να βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού», με πολλαπλές συγκρούσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάφλεξη της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, οι χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου πλανήτη έχουν μπει για τα καλά σε μία «κούρσα εξοπλισμών».
Οι μετοχές των αμυντικών εταιρειών έχουν εκτοξευθεί και οι συμβάσεις για την προμήθεια όπλων υπογράφονται χρόνια πριν την παράδοση των συστημάτων. Οι μεγαλύτερες εξ αυτών έχουν σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης, ενώ τα έσοδά τους υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. δολάρια.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες άμυνας βάσει της κεφαλαιοποίησής τους:
- RTX Corporation (πρώην Raytheon Technologies)
- Honeywell
- Safran
- Lockheed Martin
- Rheinmetall
- General Dynamics
- BAE Systems
- Northrop Grumman
- Thales Group
- L3Harris
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των εταιρειών δίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Companiesmarketcap.com κατά τη στιγμή της συγγραφής του άρθρου. Αυτός ο ιστότοπος, με τη σειρά του, λαμβάνει στοιχεία από τις εφαρμογές αγοράς της Yahoo. Οι ρωσικές και κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες δεν είναι ανώνυμες εταιρείες και συνήθως ανήκουν στην κυβέρνηση.
1. RTX Corporation
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Έτος ίδρυσης: 1922
Κεφαλαιοποίηση: 192,63 δισ. δολάρια
Η RTX Corporation, παλαιότερα γνωστή ως Raytheon Technologies Corporation, ιδρύθηκε το 1922 ως American Appliance Company ως κατασκευαστής ψυγείων, αλλά γρήγορα στράφηκε στα ηλεκτρονικά. Η πρώτη γνωστή συσκευή τους ήταν ο ανορθωτής εναλλασσόμενου ρεύματος αερίου Raytheon («φως των θεών/από τους θεούς»), οπότε η εταιρεία μετονομάστηκε αναλόγως τρία χρόνια αργότερα. Τη δεκαετία του 1930, μετά τη συγχώνευση με την QRS Company, η εταιρεία έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λυχνιών κενού στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Raytheon άρχισε να παράγει μαγνητρόνια για ραντάρ, και τα πήγε τόσο καλά που μέχρι το 1945 κατείχε το 80% της αγοράς. Παράλληλα, ένας από τους μηχανικούς της εταιρείας εφηύρε τους φούρνους μικροκυμάτων, τους οποίους η Raytheon άρχισε να κατασκευάζει το 1947.
Μετά τον πόλεμο, η Raytheon δοκίμασε ένα από τα πρώτα συστήματα καθοδήγησης για πυραύλους αεράμυνας και έκτοτε παρέμεινε στον κλάδο. Η Raytheon κατασκευάζει τους πυραύλους AGM-65 Maverick, AGM-88 HARM , AIM-9 Sidewinder, AIM-120 AMRAAM για αεροσκάφη, BGM-109 Tomahawk πυραύλους cruise, αντιαεροπορικούς πυραύλους MIM-23 Hawk και MIM-104 Patriot , διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους αναχαίτισης RIM-161 Standard Missile 3, πυραύλους FGM-148 Javelin ATGM , και πυραύλους FIM-92 Stinger MANPADS . Πολλά από τα όπλα της Raytheon έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Επιπλέον, η Raytheon, μέσω της επιχειρηματικής μονάδας Pratt & Whitney, είναι υπεύθυνη για την κατασκευή κινητήρων για σχεδόν όλα τα πολεμικά, μεταφορικά και υποστηρικτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Οι κινητήρες της Pratt & Whitney τροφοδοτούν αεροσκάφη όπως τα F-35 Lightning II, F-22 Raptor, F-15 Eagle, F-16 Falcon, F117, C-17 Globemaster III, E-3 AWACS, E-8 Joint STARS, στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52, αεροσκάφη δεξαμενόπλοιων KC-135 και πολλά άλλα.

Το βομβαρδιστικό Β-52 Stratofortress της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.
US Air Force
2. Honeywell
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Έτος ίδρυσης: 1906
Κεφαλαιοποίηση: 153,59 δισ. δολάρια
Η Honeywell Heating Specialty Company ιδρύθηκε το 1906 και προσέφερε θερμαντήρες υδραργύρου που εφευρέθηκαν από τον Mark C. Honeywell. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και πολλές άλλες αμερικανικές εταιρείες, η Honeywell άρχισε να εργάζεται για το μέτωπο. Η εταιρεία κατασκεύαζε περισκόπια αρμάτων μάχης, σταθεροποιητές φωτογραφικών μηχανών και τον αυτόματο πιλότο Honeywell C-1, τον ίδιο που υπήρχε στα βομβαρδιστικά Boeing B-29 Superfortress «Enola Gay» και «Bockscar» που έριξαν πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.
Το 1955, η Honeywell, μαζί με την Raytheon, δημιούργησε ένα τμήμα υπολογιστών για να ανταγωνιστεί την IBM. Η εταιρεία εξαγόρασε τα τμήματα υπολογιστών των Computer Control Corporation, General Electric και Xerox Data Systems και παρήγαγε κεντρικούς υπολογιστές.
Η Honeywell παράγει σήμερα συσκευές για την αεροδιαστημική βιομηχανία, στροβιλοκινητήρες, βοηθητικές μονάδες ισχύος, γυροσκόπια, φρένα, τροχούς, συστήματα τεχνητής όρασης, ραντάρ καιρού και αεροηλεκτρονικά για στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη, σύνθετα υλικά για θωρακίσεις κ.λπ. Τα πιο γνωστά προϊόντα της Honeywell είναι ο κινητήρας Avco-Lycoming AGT1500 για τα άρματα μάχης M1 Abrams, ο κινητήρας στροβιλοανεμιστήρων F124/125 (Aermacchi M-346, Aero L-159 Alca), η θωράκιση Spectra Shield, οι κινητήρες για τα ελικόπτερα Lycoming T53/T55 (Bell UH-1H Huey, Boeing CH-47 Chinook και πολλά άλλα).

Το αμερικανικό άρμα μάχης M1 Abrams.
Public Domain
3. Safran
Χώρα: Γαλλία
Έτος ίδρυσης: 1905
Κεφαλαιοποίηση: 137,06 δισ. δολάρια
Η παλαιότερη εταιρεία του ομίλου Safran, ο κατασκευαστής κινητήρων αεροσκαφών Gnome, ιδρύθηκε το 1905. Οι κινητήρες Gnome, Le Rhône και Gnome et Rhône χρησιμοποιήθηκαν για την κίνηση σχεδόν όλων των πολεμικών αεροσκαφών της Entente κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945, η Gnome et Rhône εθνικοποιήθηκε και μετατράπηκε σε Snecma (σήμερα Safran Aircraft Engines). Ο σύγχρονος όμιλος Safran δημιουργήθηκε το 2005 μετά τη συγχώνευση της Snecma και της Sagem (ηλεκτρονικά, τηλεπικοινωνίες).
Ο όμιλος Safran περιλαμβάνει σήμερα: την εταιρεία Safran, την εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Safran, την εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Safran: Safran Aircraft Engines (κινητήρες για πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη), Safran Helicopter Engines (κινητήρες για ελικόπτερα), Safran Aero Boosters (εξαρτήματα για αεροσκάφη και πυραύλους), Safran Transmission Systems, Safran Landing Systems (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συστημάτων προσγείωσης αεροσκαφών στον κόσμο), Safran Electronics & Defense (οπτοηλεκτρονικά, αδρανειακή πλοήγηση) και τον κατασκευαστή διαστημικών πυραύλων και πυραυλοκινητήρων ArianeGroup (50%).
Η Safran παράγει κινητήρες EuroProp TP400-D6, Snecma M53 (μαχητικό Dassault Mirage 2000), Snecma M88 (μαχητικό Dassault Rafale), RTM322 (επιθετικό ελικόπτερο AgustaWestland Apache), Arrano (Airbus Helicopters H160), Aneto (AgustaWestland AW149), οχήματα εκτόξευσης Ariane 6, καθώς και το αδρανειακό σύστημα πλοήγησης SAGEM Sigma 30, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε όλα σχεδόν τα σύγχρονα συστήματα πυροβολικού (CAESAR, M270 MLRS, Archer, PzH2000 και άλλα).

Rafale της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
INTIME NEWS
4. Lockheed Martin
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Έτος ίδρυσης: 1917
Κεφαλαιοποίηση: 109,16 δισ. δολάρια
Η Lockheed Martin Corporation γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1995, μετά τη συγχώνευση των αεροδιαστημικών εταιρειών Lockheed Corporation και Martin Marietta. Ωστόσο, τα συστατικά μέρη αυτής της ένωσης δημιουργήθηκαν πολύ νωρίτερα. Η Lockheed Corporation ιδρύθηκε από τον Allan Lockheed και τον Jack Northrop το 1926. Το 1939, ο Northrop θα δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, ανταγωνιστή της Lockheed – Northrop Corporation. Το ένα από τα τμήματα της Martin Marietta – The Martin Company – ιδρύθηκε το 1917, το άλλο, η American-Marietta Corporation – το 1940.
Η Lockheed Martin δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για θρυλικά αεροσκάφη όπως το P-38 Lightning, το U-2, το SR-71 Blackbird, το C-130 Hercules, το F-117 Nighthawk. Και, φυσικά, τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς Lockheed Martin F-22 Raptor και Lockheed Martin F-35 Lightning II. Και επίσης οι πυρηνικοί διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Trident, οι δορυφόροι αναγνώρισης, τα πολιτικά και στρατιωτικά ελικόπτερα (μέσω της Sikorsky Aircraft). Επιπλέον, της Lockheed Martin είναι επίσης οι αναγνωριστικοί δορυφόροι KH-9 HEXAGON και KH-11 KENNEN, καθώς και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, μεταξύ άλλων.
Όσον αφορά τη Martin Marietta, ήταν κάποτε υπεύθυνη για ένα σημαντικό μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Ήταν η εταιρεία αυτή που δημιούργησε τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς Pershing και Pershing II που εκφόβισαν την ΕΣΣΔ στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου- τον ICBM LGM-118 Peacekeeper (με 12 ξεχωριστές κεφαλές), τον πύραυλο FGM-148 Javelin ATGM, καθώς και τις σειρές διαστημικών οχημάτων εκτόξευσης Titan (1957-2005) και Atlas (1957-2025).

Πύραυλος Trident που χρησιμοποιείται στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Βρετανίας.
U.S. Department of Defense
5. Rheinmetall
Χώρα: Γερμανία
Έτος ίδρυσης: 1889
Κεφαλαιοποίηση: 90,25 δισ. δολάρια
Η γερμανική Rheinmetall ιδρύθηκε το 1889 ως Rheinische Metallwaaren- und Maschinenfabrik Corporation για την προμήθεια πυρομαχικών στη Γερμανική Αυτοκρατορία, η οποία είχε εμφανιστεί στο χάρτη το 1871. Μία από τις πρώτες τεχνολογικές ανακαλύψεις της Rheinmetall ήταν η δημιουργία ενός πυροβόλου ταχείας βολής το 1896. Μέχρι το 1914, η εταιρεία είχε γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων της χώρας, αλλά μετά την ήττα στον πόλεμο, η παραγωγή όπλων στη Γερμανία απαγορεύτηκε.
Η παραγωγή οπλισμού συνεχίστηκε το 1933 και μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Rheinmetall είχε γίνει και πάλι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της χώρας. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε εργασία αιχμαλώτων και τα εργοστάσιά της έγιναν επανειλημμένα στόχος αεροπορικών επιδρομών των Συμμάχων. Στις 30 Ιουνίου 1945, η Rheinmetall έκλεισε σχεδόν, με λίγους μόνο εργαζόμενους να παραμένουν, και τα εργοστάσια καταστράφηκαν ή διαλύθηκαν. Μετά την αποκατάσταση της Bundeswehr το 1955, η Rheinmetall επανεκκίνησε άμεσα τις εργασίες της, με την παραγωγή των πολυβόλων MG 3.
Η Rheinmetall είναι πλέον γνωστή ως κατασκευάστρια πυρομαχικών και οχημάτων πεζικού Marder, Lynx και Puma, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού TPz Fuchs- πυροβόλων, συμπεριλαμβανομένων των οβιδοβόλων FH70 των 155 mm, των πυροβόλων αρμάτων μάχης Leopard 2 και των αυτόματων πυροβόλων για συστήματα αεράμυνας- στρατιωτικών οχημάτων, κινητήρων πετρελαιοκίνητων πλοίων κ.λπ.

Εκπαίδευση στα MARDER 1A3.
INTIME NEWS
6. General Dynamics
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Έτος ίδρυσης: 1899
Κεφαλαιοποίηση: 79,01 δισ. δολάρια
Η General Dynamics ξεκίνησε το 1899 ως Electric Boat Company (σήμερα General Dynamics Electric Boat). Η εταιρεία αυτή κατασκεύασε το πρώτο αμερικανικό υποβρύχιο, το USS Holland (SS-1) (1900), και έκτοτε κατασκευάζει όλα τα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Ohio (ένα από τα κύρια στοιχεία της αμερικανικής πυρηνικής τριάδας), των επιθετικών υποβρυχίων κλάσης Los Angeles, Virginia και Seawolf. Πάνω από 125 χρόνια στην υπηρεσία του υποβρυχιακού στόλου!
Η General Dynamics ιδρύθηκε το 1952, μετά την εξαγορά της καναδικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών Canadair και τη μετονομασία της κοινής επιχείρησης. Το 1954, η εταιρεία πρόσθεσε έναν ακόμη κατασκευαστή αεροσκαφών στα τμήματά της, την αμερικανική Convair. Η γοητεία της General Dynamics για την αεροπορία συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εταιρεία δημιούργησε διάσημα μαχητικά όπως το F-111 Aardvark και το δικό της F-16 Fighting Falcon (σήμερα Lockheed Martin), ενώ αργότερα αποφάσισε να επικεντρωθεί στα επίγεια συστήματα υπό την εποπτεία της General Dynamics Land Systems.
Η ίδια η General Dynamics Land Systems είναι τα άρματα μάχης M1 Abrams και Leopard 2E (που παράγονται στην Ισπανία από την General Dynamics Santa Bárbara Sistemas), οι οικογένειες τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης LAV, Stryker και Mowag Piranha, τα οχήματα μηχανικού Buffalo MPV, τα τεθωρακισμένα οχήματα Cougar, το πολλά υποσχόμενο ελαφρύ άρμα Griffin και πολλά άλλα.

Το Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού Stryker (M1126).
U.S. Army
7. BAE Systems
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος ίδρυσης: 1828
Κεφαλαιοποίηση: 75,81 δισ. δολάρια
Η BAE Systems είναι μια σχετικά νέα εταιρεία, που δημιουργήθηκε το 1999 από τη συγχώνευση της British Aerospace και της Marconi Electronic Systems, αλλά τα συστατικά της… Η Marconi Electronic Systems ιδρύθηκε από τον ίδιο τον «πατέρα του ραδιοφώνου» Guglielmo Marconi το 1897 με την επωνυμία The Wireless Telegraph & Signal Company. Και αν ανιχνεύσουμε τις ρίζες της British Aerospace, η παλαιότερη εταιρεία που έγινε μέρος της κατά τη διάρκεια πολυάριθμων συγχωνεύσεων και κρατικοποιήσεων θα ήταν η Vickers Limited (πανοπλίες, προπέλες πλοίων, πολεμικά πλοία, πυροβολικό), που δημιουργήθηκε το… 1828. Στην πραγματικότητα, η British Aerospace συμπεριέλαβε σταδιακά σχεδόν όλες τις κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από σήμερα, η BAE Systems, μέσω του αμερικανικού της τμήματος BAE Systems Inc. είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός συνεργάτης της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος συνεργάτης στην παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Και ταυτόχρονα, των ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon. Πλέον, η BAE συμμετέχει στην ανάπτυξη των μαχητικών Tempest 6ης γενιάς, στο Global Combat Air Programme.
Επιπλέον, η εταιρεία (BAE Systems Submarines) είναι ο κύριος κατασκευαστής υποβρυχίων για το Βασιλικό Ναυτικό, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών υποβρυχίων κλάσης Triumph και Astute- πολεμικών πλοίων (BAE Systems Maritime – Naval Ships), συμπεριλαμβανομένων των αεροπλανοφόρων κλάσης Queen Elizabeth, των αντιτορπιλικών κλάσης Type 45, των κορβετών κλάσης Khareef και Bung Tomo και πολλών άλλων.

Το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth.
Dave Jenkins – InfoGibraltar
8. Northrop Grumman
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Έτος ίδρυσης: 1929
Κεφαλαιοποίηση: 72,47 δισ. δολάρια
Η Northrop και η Grumman συγχωνεύτηκαν σε Northrop Grumman το 1991. Έχουμε ήδη αναφερθεί στη Northrop Corporation, η οποία στην πραγματικότητα ιδρύθηκε το 1939 από τον πρώην υπάλληλο της Lockheed Jack Northrop, ενώ η Grumman Aircraft Engineering Corporation ιδρύθηκε από τον Leroy Grumman ακόμη νωρίτερα, το 1929.
Τα πιο δημοφιλή αεροσκάφη της Northrop είναι το ελαφρύ μαχητικό F-5 και το εκπαιδευτικό T-38 Talon, με 2.246 και 1.146 κατασκευασμένα αεροσκάφη αντίστοιχα. Το πιο διάσημο σύγχρονο αεροσκάφος είναι το βομβαρδιστικό stealth B-2 Spirit της Northrop, το ίδιο που έλαβε μέρος στην πρόσφατη επίθεση στο Ιράν .
Η Grumman είναι γνωστή για τα μαχητικά και τα τορπιλοβόλα αεροσκάφη της από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως το F6F Hellcat (κατασκευάστηκαν 12.275) και το F-14 Tomcat, ένα ναυτικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων με πτέρυγα μεταβλητής γεωμετρίας. Η Grumman σχεδίασε και κατασκεύασε επίσης τις σεληνιακές μονάδες προσγείωσης του Apollo.

Το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-2 Spirit,
Royal Air Force
9. Thales Group
Χώρα: Γαλλία
Έτος ίδρυσης: 1893
Κεφαλαιοποίηση: 60,69 δισ. δολάρια
Ο γαλλικός όμιλος Thales ξεκίνησε ως Compagnie Française Thomson-Houston το 1893. Το 1968 συγχωνεύθηκε με την Compagnie générale de la télégraphie sans fil (ιδρύθηκε το 1919, πρώην Société française radio-électrique), η οποία είχε συμβάλει στην εφεύρεση του ραδιοτηλεγράφου, της ραδιοφωνικής μετάδοσης, του ραντάρ, της τηλεόρασης και άλλων καθημερινών αντικειμένων. Η ενωμένη εταιρεία ονομάστηκε Thomson-Brandt και το 2000 μετονομάστηκε σε Thales, προς τιμήν του Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Θαλή της Μιλήτου (626/623-548/545 π.Χ.).
Ο όμιλος Thales συμμετέχει σε κοινοπραξίες με τις Raytheon Systems, BAE Systems, Leonardo και άλλους γνωστούς κατασκευαστές όπλων. Για παράδειγμα, κατέχει το 67% της Thales Alenia Space, η οποία παράγει δορυφόρους επιτήρησης και επίγεια υποδομή για αυτούς, καθώς και δορυφόρους για το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης Galileo. Επιπλέον, η Thales, μαζί με την BAE Systems, συμμετείχε στη δημιουργία των βρετανικών αεροπλανοφόρων κλάσης Queen Elizabeth. Στην εταιρεία ανήκει η αυστραλιανή κατασκευάστρια εταιρεία των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Bushmaster και Hawkei (σήμερα Thales Australia).

Μοντέλο δορυφόρου Galileo.
Science Museum Collections
10. L3Harris
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Έτος ίδρυσης: 1895
Κεφαλαιοποίηση: 47,14 δισ. δολάρια
Όπως πολλές σύγχρονες εταιρείες, η L3Harris είναι προϊόν συγχώνευσης, στην προκειμένη περίπτωση μεταξύ της L3 Technologies (1997) και της Harris Corporation (αρχικά Harris Automatic Press Company, 1895). Η συγχώνευση πραγματοποιήθηκε μόλις το 2019, οπότε τεχνικά είναι η νεότερη εταιρεία στη λίστα.
Η Harris Automatic Press Company κατασκεύαζε τυπογραφικά πιεστήρια για 60 χρόνια, αλλά από το 1957, μετά την εξαγορά της Gates Radio, άρχισε να κατασκευάζει ηλεκτρονικά και αργότερα τσιπ, μικροϋπολογιστές και λογισμικό, μεταξύ άλλων για συστήματα ασφαλείας, εκπαίδευση, επεξεργασία δεδομένων, επαγγελματικούς προσομοιωτές πτήσεων κ.λπ. Η L3 Technologies ειδικεύεται στα συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης, ελέγχου και επικοινωνιών.
Η σύγχρονη L3Harris συνεχίζει να ασχολείται με προϊόντα για πληροφορίες, επικοινωνίες, επίγνωση μάχης, έλεγχο πεδίου μάχης, εκπαίδευση, συστήματα νυχτερινής όρασης κ.λπ. Επιπλέον, συστήματα κεραιών όλων των τύπων, ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κ.ο.κ. Επιπλέον, η L3Harris κατέχει τον θρυλικό κατασκευαστή πυραυλοκινητήρων Aerojet Rocketdyne, ο οποίος ανέπτυξε κινητήρες για τα οχήματα εκτόξευσης Saturn V, τα διαστημικά λεωφορεία και σήμερα συμμετέχει στις εργασίες για το σύστημα διαστημικής εκτόξευσης.

Οι κινητήρες του πυραύλου Saturn V, F-1, που κατασκευάστηκαν από την Rocketdyne.
NASA
*Με πληροφορίες από Mezha