Μπορεί ο Τραμπ να απελάσει τον Έλον Μασκ; Τι προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να απελαθεί ένας πολιτογραφημένος Αμερικανός 

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφερε τη “μάχη των δισεκατομμυριούχων” σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, αφού απείλησε να απελάσει τον αντίπαλό του Έλον Μασκ από τις ΗΠΑ – αλλά μπορεί μπορεί να το κάνει;

Ο πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο για να διευκρινίσει ένα σχόλιο που έκανε για τον Μασκ. Αναφέρθηκε ότι προέτρεψε τον πρώην επικεφαλής της DOGE να “κλείσει το μαγαζί” και να επιστρέψει στη Νότια Αφρική.

Με τον τρόπο του, ο Τραμπ, όχι μόνο παρέμεινε σταθερός, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας ότι σχεδιάζει να εξετάσει το ενδεχόμενο της βίαιης απομάκρυνσης του Μασκ από τις ΗΠΑ αμέσως. «Ο Έλον Μασκ γνώριζε, πολύ πριν με υποστηρίξει τόσο σθεναρά για πρόεδρο, ότι ήμουν σθεναρά εναντίον της εντολής EV», έγραψε ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στο Truth Social την Τρίτη.

Η διαμάχη τους έχει κλιμακωθεί πρόσφατα σχετικά με το “Big Beautiful Bill” του Τραμπ, με τον Μασκ να είναι ένας εκφραστικός επικριτής.

Και τώρα, μετά την απειλή της απέλασης από τον Τραμπ, ο κόσμος αναρωτιέται αν πρόκειται για πραγματική πιθανότητα. Η Daily Star σε ανάλυσή της απαντάει στο ερώτημα.

Εδώ και χρόνια εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με το αν ο Έλον Μασκ είναι νόμιμος πολίτης των ΗΠΑ. Γεννημένος στην Πρετόρια το 1971, ο Νοτιοαφρικανός μετακόμισε για πρώτη φορά στον Καναδά το 1989, προτού κάνει τη μετάβαση στις ΗΠΑ το 1992 για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Το 2002 έγινε επίσημα πολίτης των ΗΠΑ μέσω της διαδικασίας πολιτογράφησης, αφού έζησε και εργάστηκε αρκετά χρόνια στην Αμερική. Όμως, μια έκθεση της Washington Post τον Οκτώβριο του 2024 κατηγόρησε τον Μασκ ότι «εργαζόταν προηγουμένως παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες», ιδρύοντας μια εταιρεία με φοιτητική βίζα το 1995, παρόλο που δεν πήγε ποτέ να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο του Στάμφορντ, όπως είχε υποσχεθεί.

Το δημοσίευμα υποστήριξε ότι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του 2005 που χρησιμοποιήθηκε σε μια αγωγή δυσφήμισης έδειχνε τον Μασκ να παραδέχεται ότι είχε κάνει αίτηση στο παγκοσμίου φήμης Ίδρυμα επειδή «δεν είχε κανένα νόμιμο δικαίωμα να παραμείνει στη χώρα» διαφορετικά. Αυτό είχε αναφερθεί στο παρελθόν από τον πρώην πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μασκ, ωστόσο, αρνήθηκε ευθέως τους ισχυρισμούς αυτούς, αναρτώντας στο X: «Στην πραγματικότητα μου επιτράπηκε να εργαστώ στις ΗΠΑ».

Αμερικανικοί νόμοι περί απέλασης

Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι επειδή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική και ισχυρή θέση στον κόσμο, ότι ό,τι λέει πρέπει να γίνει, χωρίς ερωτήσεις. Αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό δεν ισχύει.

Η Neama Rahmani, πρόεδρος της West Coast Trial Lawyers, δήλωσε στο Newsweek ότι στην πράξη, η απέλαση του Musk θα ήταν δύσκολο έργο για την κυβέρνηση Τραμπ: “Ο μόνος δρόμος περιλαμβάνει τη νομική διαδικασία της αποπολιτογράφησης. Αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι ο αιτών είπε ψέματα ή διέπραξε απάτη στην αίτησή του ή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πολιτογράφησης, ώστε να μπορέσει να ανακαλέσει την υπηκοότητά του. Μετά από αυτό, το άτομο επανέρχεται στο προηγούμενο καθεστώς ιθαγένειάς του και μπορεί να απελαθεί – αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια.

«Ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες αποδείξεις για απάτη, πρέπει να είναι “εκούσια” και “ουσιώδης”. Με άλλα λόγια, πρέπει να είναι εσκεμμένη και να έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόφαση χορήγησης της ιθαγένειας. Αυτός είναι ένας υψηλός πήχης, και αθώες ανακρίβειες ή μικρές παραλείψεις δεν αρκούν. Οι δικαστές γενικά διστάζουν να αφαιρέσουν από κάποιον την ιθαγένειά του. Η αφαίρεση της ιθαγένειας έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί για κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως οι Ναζί που έκρυβαν τα εγκλήματα πολέμου τους. Η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει μια δύσκολη νομική μάχη αν προσπαθήσει να ανακαλέσει την υπηκοότητα του Μασκ» σημείωσε.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here