Η ζωή και η εργασία στην θερμότερη πόλη της Ινδίας, η οποία φτάνει κοντά στους 50 βαθμούς, ρυθμίζεται πλήρως από το πρόγραμμα του καύσωνα
Οι υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν την Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 43 βαθμούς Κελσίου, επηρέασαν αρνητικά τις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους, ειδικά αυτούς που κάνουν εντατική σωματική εργασία σε εξωτερικούς χώρους. Όμως το κύμα ζέστης μας ταλάνισε μόνο για μερικές ημέρες, ενώ η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε καν τους 40 βαθμούς σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η κλιματική κρίση ενέχει τον κίνδυνο τέτοια καιρικά φαινόμενα να γίνουν πιο διαρκή και πιο έντονα.
Πώς θα γίνει να επιβιώσουμε σε τέτοιες συνθήκες; Οι άνθρωποι που ζουν στην θερμότερη περιοχή της Ινδίας, ίσως δείχνουν μία εικόνα του ελληνικού μέλλοντος.

Θερμοκρασία: 40 βαθμοί Κελσίου, και είναι μόνο 10 το πρωί
Η ινδική πόλη Sri Ganganagar, περιοχή κοντά στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν, εντός της πολιτείας Ρατζαστάν, η οποία χαρακτηρίζεται από ερήμους, σημείωσε τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην αχανή χώρα στα μέσα του Ιουνίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες ημέρας προσέγγισαν και τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Για πολλούς Ινδούς δεν υπάρχει πραγματική διαφυγή από τον καύσωνα, καθώς ο κλιματισμός αποτελεί μακρινό όνειρο, ενώ πολλοί εργάζονται έξω, υπό τις αδυσώπητες ακτίνες του ήλιου.

Μια γυναίκα στέκεται κάτω από μια βρύση στην άκρη του δρόμου για να δροσιστεί καθώς συλλέγει νερό, σε μια ιδιαίτερα ζεστή μέρα. (AP Photo/ Channi Anand)
AP
Ξεκινούν να δουλεύουν πριν την ανατολή του ήλιου
Οι εργασίες στα χωράφια και στα εργοτάξια αρχίζουν νωρίς, ακόμη και πριν από την αυγή, για να προλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες δροσερές ώρες.
Ο Kulwinder Singh και ο γιος του Gurveer ξεχορταριάσανε το βαμβακοχώραφό τους. Στη συνέχεια ο Gurveer βοήθησε τη μητέρα του να ετοιμάσει τροφή για τα βοοειδή. Η αδελφή του δίπλωσε τα σεντόνια από τα απλά υφαντά κρεβάτια στην αυλή, όπου η οικογένεια κοιμάται τη νύχτα για να αναζητήσει λίγη ανάσα στο αεράκι.
Η θερμοκρασία στις 6 π.μ. ήταν «δροσερή», στους 30 βαθμούς Κελσίου.
41 βαθμοί στις 11 το πρωί, και ακόμα ανεβαίνει ο υδράργυρος
Κατά τα μέσα του πρωινού οι συνθήκες χειροτερεύουν σταδιακά, όμως οι εργάτες συνεχίζουν. Σταματούν να εργάζονται μόνο κατά τις θερμότερες ώρες, περίπου από το μεσημέρι έως νωρίς το απόγευμα.
«Απλώς πίνουμε περισσότερο νερό», δήλωσε ο Nihal Chand, 55 ετών, ένας από τους εργαζόμενους. «Αν νιώσουμε ζέστη, πάμε κάτω από αυτό το δέντρο για να δροσιστούμε για λίγο. Αλλά και εκεί κάνει ζέστη – δεν είναι σαν να υπάρχει κλιματισμός εκεί».
Καθώς οι θερμοκρασίες συνέχισαν να ανεβαίνουν, η ροή των ασθενών στην κρατική κλινική υγείας στο χωριό Chak Maharaj Ka αυξήθηκε.
Η Dr. Purnima Bishnoi, η οποία διευθύνει το κέντρο, δήλωσε ότι οι χωρικοί είχαν πλέον αποκτήσει εμπειρία στη μείωση των επιπτώσεων της ζέστης, αποφεύγοντας τις πιο ζεστές ώρες έξω και αποθηκεύοντας φάρμακα ενυδάτωσης.
Πολλοί ασθενείς, όπως η Baljinder Kaur, έχουν προϋπάρχουσες παθήσεις που επιδεινώνονται από την αυξανόμενη ζέστη. Η κ. Kaur, 75 ετών, είναι ασθματική. Παραπονιόταν όμως για πόνο στο στομάχι και διάρροια. Αφού πήρε φάρμακα και υποβλήθηκε σε θεραπεία με νεφελοποιητή, έφυγε για το σπίτι της με τον σύζυγο και τον εγγονό της.
«Δουλεύουν στους 43°C γιατί διαφορετικά θα πεθάνουν από την πείνα»
Μέχρι το μεσημέρι, με τον υδράργυρο να έχει φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου, οι εργάτες στο εργοτάξιο είχαν σταματήσει το σοβάτισμα ενός τοίχου. Αλλά δεν υπήρχε μεγάλη ανακούφιση καθώς μαγείρευαν το γεύμα τους κάτω από τον καυτό ήλιο.

Ένας οδηγός Ricksaw πίνει νερό καθώς ξεκουράζεται σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στο Γκουαχάτι της Ινδίας. (AP Photo/Anupam Nath)
AP
Τα χωριά γύρω από το Sri Ganganagar ερημώνουν σε μεγάλο βαθμό από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα, με τους ανθρώπους να αποσύρονται στα σπίτια τους.
Αλλά αυτό δεν ήταν τόσο εύκολη επιλογή στην ίδια την πόλη. Οι καρότσες στις άκρες των δρόμων παρέμεναν ανοιχτές και οι οικοδομικές εργασίες συνεχίζονταν μέσα στην καυτή ζέστη. Η πυροσβεστική προσπαθούσε να δροσίσει τους δρόμους ψεκάζοντας νερό, ενώ εθελοντές λειτουργούσαν περίπτερα με νερό.
«Το κυριότερο είναι οι εργάτες και οι άνθρωποι που εργάζονται έξω», δήλωσε ο Δρ Ντίπακ Μόνγκα, ο οποίος διευθύνει το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης. «Συνεχίζουν τη δουλειά τους, γιατί διαφορετικά πεθαίνουν από την πείνα».
Κορύφωση στους 47°C – Προσφορά νερού από κατοίκους
Η θερμοκρασία κορυφώθηκε στους 47 βαθμούς Κελσίου γύρω στις 3 μ.μ. και παρέμεινε εκεί για μερικές ώρες. Στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο χωριό Chak Maharaj Ka, μια οικογένεια προσέφερε φλιτζάνια με νερό στους ταξιδιώτες.
Τα μισά από τα μέλη της οικογένειας γέμιζαν κουβάδες και ποτήρια, ενώ τα άλλα μισά έσπευδαν να σταματήσουν τους μοτοσικλετιστές με τα κόκκινα μάτια, τους οδηγούς φορτηγών και τους ταξιδιώτες που περνούσαν από την περιοχή.
Η οικογένεια, που βγαίνει κάθε απόγευμα τις πιο ζεστές ώρες, περιέγραψε την προσφορά νερού ως φιλανθρωπία σε μια κοινωνία που θεωρεί τις καλές πράξεις ως κεντρικό στοιχείο της σωτηρίας.

Εθελοντές διανέμουν ένα δροσιστικό γλυκό ποτό σε επιβάτες σε σταθμό λεωφορείων σε μια καυτή μέρα στο Αμριτσάρ της Ινδίας. (AP Photo/Prabhjot Gill)
AP
«Αυτό είναι το μόνο πράγμα που σε συνοδεύει», δήλωσε ο 20χρονος Bhupender Suliya, ο οποίος έτρεχε με το νερό. «Τίποτα άλλο».
Η ζωή επανέρχεται σταδιακά μετά τις 6 μ.μ.
Η θερμοκρασία μπορεί να παραμένει ακόμα στους 42°C, αλλά η ανθρώπινη παρουσία έχει αρχίσει να αυξάνεται στους δρόμους της περιοχής, με τα μαγαζιά στο χωριό να ξανανοίγουν και τους εργάτες στα χωράφια να συνεχίζουν τις εργασίες τους.
Μετά τη δύση του ηλίου στις 7:35, η θερμοκρασία συνέχισε την πτωτική της τάση, φτάνοντας τους 37°C. Τα παιδιά του χωριού, που από το πρωί πηδούσαν στο κανάλι για να δροσιστούν, συνέχισαν να παίζουν στη μοναδική «πηγή δροσιάς» της περιοχής.
Ο Gurmail Singh και η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των εγγονών που επισκέπτονταν από τη Νέα Ζηλανδία, πέρασαν το βράδυ τους έξω και ετοίμασαν τα κρεβάτια τους στην αυλή. Αλλά παραπονέθηκε ότι οι νύχτες παρέμεναν ζεστές.
«Ποιος μπορεί να κοιμηθεί με αυτή τη ζέστη;» είπε ο κ. Σινγκ.
*Με πληροφορίες από New York Times