Σκάνδαλο υποκλοπών στην Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός της χώρας – Η κλήση που την έκαψε

Η 38χρονη Παετόνγκταρν προέρχεται από μία από τις ισχυρότερες πολιτικές φατρίες της χώρας και έγινε η νεαρότερη πρωθυπουργός, μετά την απόλυση του προκατόχου της 

Το συνταγματικό δικαστήριο της Ταϊλάνδης έχει αναστείλει τα καθήκοντα της πρωθυπουργού Παετόνγκταρν Σιναουάτρα, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις να παραιτηθεί, μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας της με τον πρώην καμποτζιανό ηγέτη Χουν Σεν. Τώρα έχει 15 ημέρες να παρουσιάσει την υπεράσπισή της, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει την απόλυσή της.

Το ηχητικό, στο οποίο η Παετόνγκταρν τον αποκάλεσε «θείο» και επέκρινε έναν Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή, προκάλεσε δημόσια οργή και μια αίτηση για την απόλυσή της, την οποία εξετάζει τώρα το δικαστήριο.

Σκάνδαλο υποκλοπών στην Ταϊλάνδη

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο Μνημείο της Νίκης απαιτώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Paetongtarn Shinawatra στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

AP/Wason Wanichakorn

Το ηχητικό που διέρρευσε εξόργισε ιδιαίτερα τους συντηρητικούς βουλευτές που την κατηγόρησαν ότι κατευνάζει τον Χουν Σεν και υπονομεύει τον στρατό της Ταϊλάνδης.

Αλλά υπερασπίστηκε τον εαυτό της την Τρίτη, λέγοντας: «Δεν είχα καμία πρόθεση να το κάνω για το δικό μου συμφέρον. Σκεφτόμουν μόνο πώς να αποφύγω το χάος, τις μάχες και την απώλεια ζωών.

«Αν το ακούγατε προσεκτικά, θα καταλαβαίνατε ότι δεν είχα κακές προθέσεις. Αυτό είναι που θα επικεντρωθώ και θα αφιερώσω χρόνο για να εξηγήσω διεξοδικά».

Την Τρίτη, η Παετόνγκταρν ζήτησε και πάλι συγγνώμη, προσθέτοντας ότι ο σκοπός της τηλεφωνικής της συνομιλίας με τον Χουν Σεν ήταν «περισσότερο από 100%… για τη χώρα».

Η κλήση αφορούσε στη συνοριακή διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών – αν και είναι δεκαετίες παλιά, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί και πάλι από τα τέλη Μαΐου, όταν σκοτώθηκε ένας στρατιώτης της Καμπότζης.

Αυτό θα μπορούσε να κάνει την Παετόνγκταρν τον τρίτο πολιτικό στην ισχυρή φατρία Σιναουάτρα – η οποία κυριαρχεί στην πολιτική της Ταϊλάνδης τις τελευταίες δύο δεκαετίες – που χάνει την εξουσία πριν ολοκληρώσει τη θητεία της.

Σκάνδαλο υποκλοπών Ταϊλάνδη

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Paetongtarn Shinawatra αποχωρεί από το κυβερνητικό μέγαρο στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, Τρίτη 1 Ιουλίου 2025, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης ανέστειλε την πρωθυπουργό από τα καθήκοντά της εν αναμονή έρευνας σχετικά με μια τηλεφωνική συνομιλία που διέρρευσε με έναν πρώην ηγέτη της Καμπότζης

AP/Sakchai Lalit

Ο κυβερνών συνασπισμός της βρίσκεται ήδη με ισχνή πλειοψηφία, αφού ένας βασικός συντηρητικός σύμμαχος τον εγκατέλειψε πριν από δύο εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα υπηρετήσει ως υπηρεσιακός ηγέτης της χώρας. Η Παετόνγκταρν, ωστόσο, θα παραμείνει στο υπουργικό συμβούλιο ως υπουργός Πολιτισμού, ένας νέος διορισμός μετά από ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου που εγκρίθηκε λίγες ώρες πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Εάν τελικά απολυθεί, η Παετόνγκταρν θα είναι η δεύτερη πρωθυπουργός από το κόμμα Pheu Thai που απομακρύνεται από την πρωθυπουργία από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Η απόφαση της Τρίτης υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την εξουσία του συνταγματικού δικαστηρίου να ανατρέψει κυβερνήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους επικριτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο για να στοχεύσουν πολιτικούς αντιπάλους.

Αυτό το δικαστήριο έχει διαλύσει 34 κόμματα από το 2006, συμπεριλαμβανομένου του μεταρρυθμιστικού Move Forward, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες και ψήφους στις εκλογές του 2023, αλλά εμποδίστηκε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η Παετόνγκταρν, 38 ετών, παραμένει η νεότερη ηγέτης της χώρας και μόλις η δεύτερη γυναίκα που είναι πρωθυπουργός μετά τη θεία της, Γινγκλούκ Σιναουάτρα.

Ήδη αγωνίζεται να αναζωογονήσει μια αδύναμη οικονομία, η Παετόνγκταρν είδε το ποσοστό αποδοχής της να μειώνεται στο 9,2% το περασμένο Σαββατοκύριακο, από 30,9% τον Μάρτιο.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται την ίδια ημέρα που ο πατέρας της Παετόνγκταρν, ο οποίος θεωρήθηκε ως η κινητήρια δύναμη πίσω από την κυβέρνησή της, παλεύει με τα δικά του πολιτικά προβλήματα.

Ο Τακσίν, ανατραπείς ηγέτης της Ταϊλάνδης αντιμετωπίζει κατηγορίες για προσβολή της μοναρχίας σε συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα της Νότιας Κορέας πριν από εννέα χρόνια. Η δίκη του ξεκίνησε την Τρίτη.

Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός ηγέτης, ο οποίος επέστρεψε στην Ταϊλάνδη το 2023 μετά από 15 χρόνια εξορίας, είναι η πιο υψηλού προφίλ προσωπικότητα που αντιμετωπίζει κατηγορίες βάσει του διαβόητου νόμου lese majeste της χώρας.

Η επιστροφή του Τακσίν ήταν μέρος ενός μεγάλου συμβιβασμού μεταξύ του Pheu Thai και των πρώην συντηρητικών εχθρών του.

Περιλαμβάνουν τον στρατό, ο οποίος ανέτρεψε δύο κυβερνήσεις με πραξικοπήματα, και ομάδες κοντά στη μοναρχία.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here