Έντονες αντιδράσεις και συλλήψεις προκάλεσε στην Τουρκία η δημοσίευση ενός σκίτσου στο οποίο φέρεται να απεικονίζεται ο προφήτης Μωάμεθ
Η αστυνομία στην Τουρκία συνέλαβε χθες τουλάχιστον τέσσερις σκιτσογράφους και δύο δημοσιογράφους οι οποιοι κατηγορούνται ότι σχεδίασαν και διένειμαν μια γελοιογραφία που, σύμφωνα με τις αρχές και τους διαδηλωτές, απεικονίζει τον Προφήτη Μωάμεθ και τον Μωυσή. Η γελοιογραφία, που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουνίου σε ένα πολιτικό σατιρικό περιοδικό, δείχνει έναν Μουσουλμάνο και έναν Εβραίο, που φέρουν και οι δύο φτερά και φωτοστέφανα, να δίνουν τα χέρια και να χαιρετιούνται ενώ από κάτω πέφτουν βόμβες .

To επίμαχο σκίτσο
Η γελοιογραφία έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τέσσερις ημέρες μετά τη δημοσίευσή της. Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στον κύριο τουριστικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος» και ζητώντας την επιβολή του νόμου της σαρία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι τουρκικές αρχές καταδίκασαν γρήγορα το περιοδικό. Εκτός από τη σύλληψη των έξι υπευθύνων διέταξαν την απόσυρση του τεύχους και δρομολόγησαν διαδικασίες για την απαγόρευση της πρόσβασης μέσω διαδικτύου στο επίμαχο σκίτσο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά χαρακτήρισε τη γελοιογραφία πρόκληση και δήλωσε ότι όσοι «τολμούν να το κάνουν αυτό θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου». Η γελοιογραφία πρόσθεσε, δεν προστατεύεται από την ελευθερία της έκφρασης ή την ελευθερία του λόγου. Ο Φαχρετίν Αλτούν, επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, την χαρακτήρισε «απεχθή επίθεση στις πεποιθήσεις και τις αξίες μας».
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό βάσει του Άρθρου 216 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα της «δημόσιας προσβολής των θρησκευτικών αξιών». Το LeMan, το εβδομαδιαίο πολιτικό σατιρικό περιοδικό γνωστό για τα ασεβή κόμικς του, παρόμοια με εκείνα που δημοσιεύει κατά καιρούς το γαλλικό Charlie Hebdo, εξέδωσε ανακοινωθέν, λέγοντας ότι το σκίτσο τους δεν απεικόνιζε τον Ισλαμικό προφήτη.
«Αυτό το σκίτσο δεν είναι καρικατούρα του Προφήτη Μωάμεθ. Στο έργο, το όνομα Μωάμεθ παρουσιάζεται ως να ανήκει σε έναν Μουσουλμάνο που σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι που ονομάζονται Μωάμεθ στον ισλαμικό κόσμο. Το έργο δεν αναφέρεται στον Προφήτη Μωάμεθ με κανέναν τρόπο», ανέφερε το περιοδικό.
«Προβάλλοντας έναν δολοφονημένο Μουσουλμάνο, ο στόχος ήταν να τονιστεί η δικαιοσύνη του καταπιεσμένου μουσουλμανικού λαού, χωρίς καμία πρόθεση υποτίμησης των θρησκευτικών αξιών. Απορρίπτουμε το στίγμα που μας έχει επιβληθεί, καθώς δεν υπάρχει απεικόνιση του Προφήτη μας», ανακοίνωσε το LeMan.
«Η ερμηνεία της γελοιογραφίας με τέτοιο τρόπο προϋποθέτει ακραία κακία», πρόσθεσε το περιοδικό, αλλά ζήτησε επίσης συγγνώμη από τυχόν αναγνώστες που μπορεί να προσβλήθηκαν.
Καθώς οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε βίντεο με τους σκιτσογράφους να κρατούνται στα σπίτια τους, ξυπόλυτοι και δεμένοι με χειροπέδες από την αστυνομία, με λεζάντες όπως «Δεν θα ξεφύγετε από τις δυνάμεις ασφαλείας μας ή από τη δικαιοσύνη».
Διαδηλωτές εθεάθησαν να κλωτσούν τις πόρτες των γραφείων του περιοδικού στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Σε ένα βίντεο, ένας διαδηλωτής φωνάζει: «Για τον Προφήτη μας, θα δίναμε τη ζωή μας και θα αφαιρούσαμε ζωές. Κανείς δεν μπορεί να προσβάλει τον Προφήτη μας».
Το πλήθος τέλεσε επίσης μια νυχτερινή προσευχή. Μέσα σε λίγες ώρες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Νταβούτ Γκιούλ, ανακοίνωσε ότι και τα τέσσερα άτομα που καταζητούνταν για τη γελοιογραφία βρίσκονται υπό αστυνομική κράτηση.
Ο Γκιούλ δεν είπε αν συνελήφθησαν διαδηλωτές, αλλά είπε: «Έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα άτομα μεταξύ των διαδηλωτών έχουν εμπλακεί σε προκλητικές ενέργειες. Είναι πολύ σημαντικό οι διαδηλωτές να διαλυθούν για να αποτραπεί η βλάβη στους πολίτες μας και να διατηρηθεί η δημόσια τάξη».Ορισμένες ομάδες έχουν ζητήσει για σήμερα περαιτέρω διαμαρτυρίες κατά του περιοδικού