Κάννες: Απαγορεύουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια λόγω υπερτουρισμού – Τι θα ισχύει από το 2026

Νέα, αυστηρά μέτρα περιορισμού στον τουρισμό μέσω κρουαζιέρας ανακοίνωσαν οι Κάννες, η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Γαλλικής Ριβιέρας

Γνωστές για το ετήσιο κινηματογραφικό φεστιβάλ, αλλά και τις εντυπωσιακές αμμώδεις παραλίες τους, οι Κάννες είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών στη νότια Γαλλία που συγκεντρώνει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Το θέρετρο της Κυανής Ακτής είναι ο τελευταίος διάσημος ευρωπαϊκός προορισμός που αποφάσισε να επιβάλλει ρυθμίσεις στους επισκέπτες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του υπερτουρισμού.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, από την 1η Ιανουαρίου, μόνο κρουαζιερόπλοια με λιγότερους από 1.000 επιβάτες θα επιτρέπονται στο λιμάνι της πόλης, ενώ το ημερήσιο όριο αποβίβασης για όλα τα πλοία θα είναι οι 6.000 επιβάτες. Τα μεγαλύτερα πλοία, αν επιθυμούν να προσεγγίσουν την πόλη, θα πρέπει να αποβιβάζουν τους επισκέπτες με μικρότερα σκάφη, χωρίς άμεση πρόσβαση στο λιμάνι.

«Οι Κάννες έχουν γίνει ένας σημαντικός προορισμός για κρουαζιερόπλοια, με πραγματικά οικονομικά οφέλη. Δεν πρόκειται για την απαγόρευση των κρουαζιερόπλοιων, αλλά για τη ρύθμιση, την οργάνωση, τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την πλοήγησή τους», διευκρίνισε ο δήμαρχος Νταβίντ Λισνάρ σε ανακοίνωσή του.

Οι φορείς εκμετάλλευσης κρουαζιερόπλοιων από την πλευρά τους έχουν χαρακτηρίσει αντίστοιχους περιορισμούς επιζήμιους τόσο για τους προορισμούς, όσο και για τους επιβάτες. Η κοντινή πόλη της Νίκαιας ανακοίνωσε περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια νωρίτερα φέτος, όπως και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ. Η Γαλλία, η οποία προσέλκυσε 100 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την εξισορρόπηση των οικονομικών οφελών του τουρισμού με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, διαχειριζόμενη παράλληλα την αυξανόμενη προσέλευση τουριστών.

Οι Κάννες και η Νίκαια άλλωστε δεν είναι οι μόνες γαλλικές πόλεις που λαμβάνουν μέτρα κατά του υπερτουρισμού. Στο Παρίσι, οι εργαζόμενοι του Λούβρου προχώρησαν τη Δευτέρα (30/6) σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις «απαράδεκτες» συνθήκες εργασίας, τη «χρόνια υποστελέχωση» και τα «μη διαχειρίσιμα πλήθη» που προκαλούνται από τον υπερτουρισμό, τα οποία, όπως καταγγέλλουν η υποδομή του μουσείου και τα τρέχοντα επίπεδα προσωπικού δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν οργισμένες διαδηλώσεις στη Βενετία, από ακτιβιστές που διαμαρτυρήθηκαν για τον υπερπολυτελή γάμο του μεγιστάνα της Αmazon, Tζεφ Μπέζος με τη Λόρεν Σάντες, σε μία προσπάθεια να τονίσουν την ανισότητα πλούτου και τον αντίκτυπο του μαζικού τουρισμού στη «Γαληνοτάτη».

Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης που διαμαρτύρονται έντονα για τις ορδές των τουριστών που λυμαίνονται την πόλη τους, χρησιμοποίησαν νεροπίστολα, σε μια ιδιόμορφη διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού.Ο υπερβολικός αριθμός επισκεπτών καταγγέλλουν, αυξάνει το κόστος στέγασης, εκτοπίζει τους ντόπιους και διαβρώνοντας τον μοναδικό χαρακτήρα της πόλης.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here