Η μείωση της παγκόσμιας βοήθειας που προσφέρει ο Τραμπ κινδυνεύει να προκαλέσει 14 εκατομμύρια θανάτους σε πέντε χρόνια, αναφέρει έκθεση
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για την ξένη ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους έως το 2030, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Το ένα τρίτο όσων διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου θανάτου είναι παιδιά, σύμφωνα με την έρευνα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ είχε ακυρώσει πάνω από το 80% όλων των προγραμμάτων της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, ή USAID.
«Για πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, το σοκ που θα προκύψει θα ήταν συγκρίσιμο σε κλίμακα με μια παγκόσμια πανδημία ή μια μεγάλη ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Νταβίντε Ρασέλα, ο οποίος συνυπέγραψε την έκθεση του Lancet.
Οι περικοπές χρηματοδότησης «κινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αντιστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών», πρόσθεσε ο Ρασέλα, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.
Η έκθεση βλέπει το φως καθώς δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στην ισπανική πόλη της Σεβίλλης αυτή την εβδομάδα για μια διάσκεψη βοήθειας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, τη μεγαλύτερη εδώ και μια δεκαετία. Εξετάζοντας δεδομένα από 133 έθνη, η ομάδα ερευνητών εκτίμησε ότι η χρηματοδότηση της USAID είχε αποτρέψει 91 εκατομμύρια θανάτους στις αναπτυσσόμενες χώρες μεταξύ 2001 και 2021.
Χρησιμοποίησαν επίσης μοντελοποίηση για να προβλέψουν πώς η μείωση της χρηματοδότησης κατά 83% – το ποσοστό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος – θα μπορούσε να επηρεάσει τα ποσοστά θνησιμότητας.
Οι περικοπές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερους από 14 εκατομμύρια θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν έως το 2030, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Αυτός ο αριθμός περιελάμβανε πάνω από 4,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών – ή περίπου 700.000 θανάτους παιδιών ετησίως.
Η κυβέρνηση Τραμπ, με επικεφαλής προηγουμένως την πρωτοβουλία μείωσης κόστους του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, είχε ως στόχο να συρρικνώσει το ομοσπονδιακό εργατικό δυναμικό. Έχει επίσης κατηγορήσει την USAID ότι υποστηρίζει φιλελεύθερα έργα. Οι ΗΠΑ, μακράν ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο, έχουν δραστηριοποιηθεί σε περισσότερες από 60 χώρες, κυρίως μέσω εργολάβων.
Σύμφωνα με τον Ρούμπιο, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 1.000 εναπομείναντα προγράμματα που θα διοικούνται «πιο αποτελεσματικά» υπό το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και σε συνεννόηση με το Κογκρέσο. Ωστόσο, η κατάσταση επί τόπου δεν έχει βελτιωθεί, σύμφωνα με εργαζόμενους του ΟΗΕ.
Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στο BBC ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι «πεθαίνουν σιγά σιγά από την πείνα» σε καταυλισμούς προσφύγων στην Κένυα, αφού οι περικοπές χρηματοδότησης των ΗΠΑ μείωσαν τις μερίδες τροφίμων στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν ποτέ σημειωθεί.