Η αόρατη μάχη της Sharisse Zerounian: «Έχω μια περίεργη πάθηση και κάνω εμετό 15 φορές την ώρα» 

Μια σπάνια διαταραχή που συνδέεται με το στρες, το άγχος και την έμμηνο ρύση οδηγεί τη ζωή της στα άκρα 

Για τη 29χρονη Sharisse Zerounian από τη Μασαχουσέτη, το στρες, το άγχος ή ακόμα και τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα μπορούν να πυροδοτήσουν έναν αληθινό εφιάλτη, ένα πολυήμερο επεισόδιο εμέτου, που την αναγκάζει να κάνει εμετό έως και 15 φορές την ώρα.

Αυτά τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν ημέρες, να υποχωρήσουν προσωρινά και να επιστρέψουν ξανά την επόμενη εβδομάδα, αφήνοντάς την εξουθενωμένη.

Λάθος διαγνώσεις και απόγνωση

Η έντονη ναυτία, η εξάντληση και η απώλεια βάρους οδήγησαν σε λανθασμένες διαγνώσεις. Οι γιατροί υπέθεσαν αρχικά ότι έπασχε από ημικρανίες, γεγονός που της στοίχισε πολύτιμο χρόνο αλλά και ευκαιρίες για εργασία. «Ένιωθα ότι δεν ήθελα να ζω πια έτσι. Τι είδους ποιότητα ζωής είναι αυτή;» εξομολογήθηκε πρόσφατα στο TODAY.com η Zerounian.

https://www.instagram.com/p/C_vjk7fuGE8/

Τα συχνά επεισόδια εμέτου της προκαλούσαν σοβαρό άγχος και σκέψεις αυτοκτονίας, οι οποίες με τη σειρά τους φαίνεται να τροφοδοτούσαν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Το Σύνδρομο του Κυκλικού Εμέτου

Μετά από δύο χρόνια, δεκάδες εξετάσεις και επανειλημμένες επισκέψεις στα επείγοντα, το 2023 οι γιατροί διέγνωσαν τελικά το πρόβλημα το οποίο ονομάζεται Σύνδρομο Κυκλικού Εμέτου (CVS).

Πρόκειται για μια χρόνια διαταραχή που επηρεάζει τον άξονα εγκεφάλου-εντέρου και εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, νεαρούς ενήλικες και σε όσους έχουν ιστορικό ημικρανιών. Υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, το Σύνδρομο Κυκλικού Εμέτου χαρακτηρίζεται από:

  • τρία ή περισσότερα επαναλαμβανόμενα επεισόδια εμέτου που ξεκινούν περίπου την ίδια ώρα
  • παρόμοια διάρκεια σε κάθε επεισόδιο
  • περιόδους πλήρους ευεξίας ανάμεσα στις κρίσεις
  • σοβαρή ναυτία και έντονη εφίδρωση πριν από κάθε κύκλο

Κατά τη διάρκεια των κρίσεων, μπορεί επίσης να εμφανιστούν κοιλιακός πόνος, διάρροια, πονοκέφαλος, ζάλη και αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Οι παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν ένα επεισόδιο περιλαμβάνουν:

  • στρες ή έντονο άγχος
  • ορμονικές μεταβολές λόγω εμμήνου ρύσεως
  • ορισμένες τροφές και ποτά (αλκοόλ, καφεΐνη, σοκολάτα, τυρί)
  • ναυτία κίνησης
  • υπερκόπωση
  • υπερφαγία

Γι’ αυτό και η διάγνωση απαιτεί λεπτομερή ανάλυση του ιατρικού ιστορικού και αποκλεισμό άλλων αιτιών, όπως γαστρεντερίτιδας ή τροφικής δηλητηρίασης.

Αρχικά, η Zerounian ένιωσε περισσότερο ντροπή παρά ανακούφιση, καθώς πολλοί στο περιβάλλον της δεν κατανοούσαν ότι πρόκειται για πραγματική νευρογαστρική διαταραχή. «Το πιο σημαντικό ήταν ότι οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήμουν υπερβολική ή τεμπέλα», είπε χαρακτηριστικά.

Η θεραπεία της περιλαμβάνει αντιεμετικά και αντιψυχωσικά φάρμακα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται φάρμακα για ημικρανίες, ιατρική κάνναβη για τον έλεγχο του άγχους και της ναυτίας, καθώς και βενζοδιαζεπίνες. Πλέον, η Zerounian συνεχίζει να εμφανίζει κρίσεις κάθε εβδομάδα, αλλά σε πιο ήπια μορφή, διάρκειας μίας έως δύο ημερών αντί για πέντε. Στις χειρότερες στιγμές, περιορίζεται σε βιταμινούχο νερό και καραμέλες και αποφεύγει να βγαίνει από το σπίτι, φοβούμενη δημόσια κρίση.

Μέσα από τον πόνο της, η Sharisse βρήκε μια αναπάντεχη δημιουργική διέξοδο: έγραψε και σκηνοθέτησε τη μαύρη κωμωδία “Nothing Solid”, ημι-αυτοβιογραφική, η οποία θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο. «Το ότι ήμουν ανοιχτή και έκανα αυτή την ταινία με βοήθησε πάρα πολύ. Νομίζω ότι υπέφερα περισσότερο όταν δεν μιλούσα», εξηγεί.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here