Ζερέλια: Το «μυστικό» των αρχαίων κρατήρων και η Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών, οι αποκαλύψεις του φέρνουν στο φως ένα σενάριο που μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας — αλλά βασίζεται σε αναλύσεις, πετρώματα και ιστορικά ευρήματα

Έρευνες που κρατούν πάνω από 15 χρόνια αποκαλύπτουν ευρήματα που ενδέχεται να αλλάξουν την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Ο διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου Μετεωριτών, Τάκης Θεοδοσίου, μίλησε στο Newsbomb.gr στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αστεροειδών.

Στις 30 Ιουνίου, η ανθρωπότητα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών (Asteroid Day), μια ημέρα αφιερωμένη στην κατανόηση και πρόληψη των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενες προσκρούσεις αστεροειδών στη Γη. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με αφορμή τη μυστηριώδη έκρηξη της Τουνγκούσκα το 1908 στη Σιβηρία, που αποδίδεται σε αστεροειδή ή κομήτη.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, το ενδιαφέρον στρέφεται και στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στις δίδυμες λίμνες Ζερέλια του Αλμυρού Μαγνησίας, οι οποίες φαίνεται πως κρύβουν ένα αστρονομικό και ιστορικό μυστικό.

img1329.jpg

«Μιλάμε για στοιχεία, όχι για θεωρίες»

Ο ερευνητής και διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου Μετεωριτών, Τάκης Θεοδοσίου, συμμετέχει σε διεθνείς ομάδες μελέτης αστεροειδών, μετεωριτών και κρατήρων σε όλο τον κόσμο. Από το 2008 ξεκίνησε ενδελετή μελέτη της περιοχής των Ζερελίων, και σήμερα τα ευρήματα που έχει συγκεντρώσει ρίχνουν φως σε μια εντυπωσιακή ιστορία που ενώνει την αρχαιολογία με την αστρονομία.

Η ερευνητική του ομάδα έχει αναλύσει δεκάδες δείγματα πετρωμάτων, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν εξεταστεί σε μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο, από τη NASA και την Ολλανδία έως το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

img4700.jpg

«Τα δείγματα πετρωμάτων συνθέτουν πλέον ένα παζλ. Έχουμε εντοπίσει καθαρά διαστημικά ορυκτά, όπως το ιρίδιο και το νικέλιο σε υψηλά ποσοστά, 5%, 6%, 7%, έως και 8%, ποσοστά που αποδεικνύουν διαστημική προέλευση», πρόσθεσε.

Από τον ουρανό στα… όπλα των Μυρμιδόνων

Οι αποθέσεις αυτών των υλικών δεν περιορίζονται σε απλές γεωλογικές ενδείξεις. Σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδοσίου, έχουν βρεθεί και επεξεργασμένα μέταλλα δίπλα στις λίμνες, μαζί με υπολείμματα αρχαίων υψικαμίνων.

«Τα υλικά αυτά τα εξέτασε ο κορυφαίος Έλληνας μεταλλειολόγος, πρώην καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Παπαδημήτσης. Επισκέφθηκε την περιοχή και επιβεβαίωσε πως αυτά τα μεταλλικά κατάλοιπα δεν ανήκουν σε σύγχρονη επεξεργασία, αλλά σε πρωτογενείς, αρχαϊκές τεχνικές εξόρυξης μετάλλου», ανέφερε.

img2531.jpg

Το σενάριο που υποστηρίζεται είναι ότι αρχαίοι λαοί, όπως οι Μυρμιδόνες, πιθανόν να χρησιμοποίησαν μετεωριτικό σίδηρο για την κατασκευή όπλων κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί πλήρως, θα αποτελέσει μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.

«Δεν μιλάμε για θεωρίες. Μιλάμε για στοιχεία. Αυτό που λείπει είναι η έγκριση των τοπικών αρχών ώστε να πιστοποιηθεί πλήρως η ταύτιση όλων των υλικών με την περιοχή των Ζερελίων», ανέφερε.

Τι θα συναντήσει κανείς στο Μουσείο Μετεωριτών

Η έρευνα, όμως, έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο: για να ολοκληρωθεί, χρειάζονται επίσημες εγκρίσεις και χρηματοδότηση.

«Αν έχουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις και χρηματοδότηση από δημοτικές, περιφερειακές ή αρχαιολογικές υπηρεσίες, τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή την πολυετή ερευνητική προσπάθεια. Τα πιο πρόσφατα ευρήματα στην Ολλανδία μας φέρνουν πολύ κοντά σε αυτό», σημείωσε.

Το Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών, δεν είναι απλώς ένας χώρος εκθεμάτων. Είναι ένα βιωματικό κέντρο αστρονομίας και εκπαίδευσης, που φιλοξενεί πάνω από 50 μετεωρίτες, μερικοί από τους οποίους προέρχονται από τον Άρη, τη Σελήνη και τον αστεροειδή 4 Vesta, με βάρος έως και 30 κιλά.

img5872.jpg

«Οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν μετεωρίτες και να συμμετάσχουν σε διαδραστικά προγράμματα με πάνω από 25 θεματικές ενότητες γύρω από την αστρονομία, το ηλιακό σύστημα, τους κρατήρες και τα υπερσυμπυκνωμένα πετρώματα», σημείωσε.

«Πέρσι είχαμε περίπου 7.000 μαθητές. Θέλουμε να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό ότι το μουσείο δεν αφορά μόνο τους μετεωρίτες, αλλά και τη δημιουργία του πλανήτη μας, την αστρονομία, καθώς και ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία που συνδέονται με τον αρχαιοελληνικό και άλλους πολιτισμούς», πρόσθεσε.

img6048.jpg

Το τεράστιο ερευνητικό έργο που αλλάζει την ιστορία

Ο κύριος Θεοδοσίου απαντά και σε όσους αμφισβητούν την έρευνα: «Υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα, που δεν θα κατονομάσω, τα οποία επειδή δεν βρήκαν στοιχεία στις δικές τους έρευνες, απαξιώνουν τη δουλειά των άλλων. Όμως τα στοιχεία μας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, με αναλυτικές χημικές αναλύσεις από διαφορετικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα», ανέφερε.

«Ο στόχος μας είναι η πλήρης ταύτιση των ευρημάτων με την περιοχή των Ζερελίων 100%. Για να επιτευχθεί, χρειαζόμαστε στήριξη από φορείς, όπως ο Δήμος Αλμυρού ή η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι ένα τεράστιο ερευνητικό έργο που αλλάζει την ιστορία», σημείωσε.

1750931762643-56913164-image1.jpg

Αστεροειδείς, μετεωρίτες και αρχαία Ελλάδα

Την Κυριακή 29 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών, θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ με συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, όπως ο Ξενοφών Μοσχάς, παρουσιάσεις για την αρχαία Ελλάδα και τους μετεωρίτες, καθώς και προβολές διεθνών ντοκιμαντέρ με μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετεωριτών (IMCA).

«Ο επισκέπτης θα ταξιδέψει σε έναν άλλο κόσμο, που όμως είναι ο δικός μας κόσμος. Θα καταλάβει πόσο διαφορετικά πρέπει να βλέπουμε τους μετεωρίτες και τους αστεροειδείς, όχι με τρόμο αλλά με επιστημονική κατανόηση και σεβασμό».

uuid134f063a-b8fc-4bf4-8bc1-f94fd3bcdb46andcode001andlibrary1andtype1andmode1andloctrueandcaptrue.jpg


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here