Η Κίνα και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες της εμπορικής τους συμφωνίας, ενώ επίκεινται συμφωνίες και με άλλους 10 σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, κατά τον Λούτνικ
Η εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και Κίνα τον περασμένο μήνα στη Γενεύη ολοκληρώθηκε σήμερα (27/6) δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος έχει άμεσα σχέδια να καταλήξει σε συμφωνίες και με άλλους δέκα σημαντικούς εμπορικούς εταίρους.
Η Κίνα θα εξετάσει και θα εγκρίνει αιτήσεις εξαγωγής για είδη που υπόκεινται σε κανόνες ελέγχου εξαγωγών, ενώ οι ΗΠΑ θα ακυρώσουν μια σειρά από υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί κατά του Πεκίνου, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στην ανακοίνωση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Νωρίτερα ο πρόεδος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο είχε αναφέρει οτι «υπογράψαμε με την Κίνα χθες» και ότι ενδέχεται να υπάρξει μια ξεχωριστή συμφωνία που θα «ανοίξει» την Ινδία. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε αργότερα ότι η κυβέρνηση και η Κίνα συμφώνησαν σε «μια πρόσθετη κατανόηση ενός πλαισίου για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης».
Ο Alfredo Montufar-Helu, ανώτερος σύμβουλος του Κέντρου Κίνας στο μη κερδοσκοπικό think tank The Conference Board, δήλωσε ότι ενώ η εξέλιξη είναι ενθαρρυντική, «είναι σημαντικό να μετριαστούν οι προσδοκίες». «Όσον αφορά στην άρση των περιορισμών στις εξαγωγές, εκτός από τους μαγνήτες, υπάρχει έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με το ποια αγαθά και στοιχεία σπάνιων γαιών θα συμπεριληφθούν, τον όγκο που θα επιτρέπεται να διασχίσει τα σύνορα ή τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι εταιρείες για να συμμετάσχουν στο εμπόριο αυτών των περιορισμένων ειδών»
Πρόσθεσε ότι οι σπάνιες γαίες είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και των δύο πλευρών και η Κίνα «πιθανότατα θα συνεχίσει να περιορίζει το εμπόριο αυτών των αγαθών».
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ομάδες εμπορικών διαπραγματεύσεων και από τις δύο πλευρές, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ και τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, κατέληξαν σε συμφωνία για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης μετά από δύο ημέρες συνομιλιών υψηλού επιπέδου στο Λονδίνο.
Η συμφωνία του Λονδίνου έχει σταθεροποιήσει μια τεταμένη σχέση, καθώς οι δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας της Γενεύης. Μετά την αρχική εμπορική συνάντηση στην Ελβετία στα μέσα Μαΐου, η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο είχαν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αναστολή της πλειοψηφίας των δασμών για 90 ημέρες και την άρση ορισμένων περιορισμών.
Η συμφωνία της Γενεύης αργότερα κλονίστηκε λόγω της αργής χαλάρωσης των περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών από την Κίνα και της αυστηροποίησης των περιορισμών από τις ΗΠΑ στην τεχνολογία και στις κινεζικές φοιτητικές βίζες. Ενώ η συμφωνία δείχνει πιθανή πρόοδο μετά από μήνες εμπορικής αβεβαιότητας και αναταραχής από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, υπογραμμίζει επίσης τον μακρύ δρόμο για μια τελική, οριστική εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο οικονομικών αντιπάλων.
Η Κίνα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τους περιορισμούς διπλής χρήσης στις σπάνιες γαίες και ελέγχει τους αγοραστές για να διασφαλίσει ότι τα υλικά δεν θα εκτραπούν σε στρατιωτικές χρήσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια πηγή του κλάδου. Αυτό έχει επιβραδύνει τη διαδικασία αδειοδότησης.
Η συμφωνία της Γενεύης είχε κλονιστεί λόγω των περιορισμών που επέβαλε η Κίνα στις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών, ωθώντας την κυβέρνηση Τραμπ να απαντήσει με δικούς της ελέγχους στις εξαγωγές, εμποδίζοντας τις αποστολές λογισμικού σχεδιασμού ημιαγωγών, αεροσκαφών και άλλων αγαθών στην Κίνα.
Στις αρχές Ιουνίου, το Reuters ανέφερε ότι η Κίνα είχε χορηγήσει προσωρινές άδειες εξαγωγής σε προμηθευτές σπάνιων γαιών των τριών κορυφαίων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, καθώς άρχισαν να εμφανίζονται διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού από τους περιορισμούς στις εξαγωγές αυτών των υλικών. Αργότερα τον μήνα, ο Τραμπ δήλωσε ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Κίνα, στην οποία το Πεκίνο θα προμήθευε μαγνήτες και ορυκτά σπάνιων γαιών, ενώ οι ΗΠΑ θα επέτρεπαν την είσοδο σε Κινέζους φοιτητές στα κολέγια και τα πανεπιστήμιά της.