Η Δανία θα αντιμετωπίσει τα deepfakes δίνοντας στους ανθρώπους… τα πνευματικά δικαιώματα από τα δικά τους χαρακτηριστικά, με τον πρώτο νόμο του είδους στην Ευρώπη
Η κυβέρνηση της Δανίας πρόκειται να περιορίσει τη δημιουργία και τη διάδοση deepfakes που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλάζοντας τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν το δικαίωμα στο σώμα, τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τη φωνή τους.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα ενισχύσει την προστασία από τις ψηφιακές απομιμήσεις των ταυτοτήτων των ανθρώπων με αυτό που πιστεύει ότι είναι ο πρώτος νόμος αυτού του είδους στην Ευρώπη. Έχοντας εξασφαλίσει ευρεία διακομματική συμφωνία, το υπουργείο πολιτισμού σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση για την τροποποίηση του ισχύοντος νόμου για διαβούλευση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και στη συνέχεια να υποβάλει την τροπολογία το φθινόπωρο.
Ορίζει ένα deepfake ως μια πολύ ρεαλιστική ψηφιακή αναπαράσταση ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης και της φωνής του. Ο Δανός υπουργός Πολιτισμού, Γιάκομπ Ένγκελ-Σμιτ, εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο ενώπιον του κοινοβουλίου θα στείλει ένα «σαφές μήνυμα» ότι όλοι έχουν δικαίωμα στον τρόπο που φαίνονται και ακούγονται.
Δήλωσε στον Guardian: «Με το νομοσχέδιο συμφωνούμε και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα στο σώμα του, τη φωνή του και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, κάτι που προφανώς δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ισχύων νόμος προστατεύει τους ανθρώπους από την παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη».
«Oι άνθρωποι μπορούν να…περάσουν από το ψηφιακό φωτοτυπικό μηχάνημα και να χρησιμοποιηθούν λανθασμένα για κάθε είδους σκοπούς και δεν είμαι διατεθειμένος να το δεχτώ αυτό» πρόσθεσε. Η κίνηση, η οποία πιστεύεται ότι έχει την υποστήριξη από 9 στους 10 βουλευτές, έρχεται εν μέσω της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει κάνει ευκολότερη από ποτέ τη δημιουργία μιας πειστικής ψεύτικης εικόνας, βίντεο ή ήχου για τη μίμηση των χαρακτηριστικών ενός άλλου ατόμου.
Οι αλλαγές στον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, μόλις εγκριθούν, θεωρητικά θα δώσουν στους ανθρώπους στη Δανία το δικαίωμα να απαιτήσουν από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να αφαιρέσουν τέτοιο περιεχόμενο εάν κοινοποιείται χωρίς συγκατάθεση. Θα καλύπτει επίσης «ρεαλιστικές, ψηφιακά παραγόμενες απομιμήσεις» της ερμηνείας ενός καλλιτέχνη χωρίς συγκατάθεση. Η παραβίαση των προτεινόμενων κανόνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποζημίωση για όσους επηρεάζονται.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες δεν θα επηρεάσουν τις παρωδίες και τη σάτιρα, οι οποίες θα εξακολουθούν να επιτρέπονται. «Φυσικά, πρόκειται για νέο έδαφος που ανοίγουμε και, εάν οι πλατφόρμες δεν συμμορφώνονται με αυτό, είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα», δήλωσε ο Ένγκελ-Σμιτ. Ελπίζει ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Δανίας. Σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την επερχόμενη προεδρία της Δανίας στην ΕΕ για να μοιραστεί τα σχέδιά της με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Εάν οι τεχνολογικές πλατφόρμες δεν ανταποκριθούν ανάλογα με τον νέο νόμο, θα μπορούσαν να υποστούν «σοβαρά πρόστιμα», είπε, και το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι τεχνολογικές πλατφόρμες θα το λάβουν αυτό πολύ σοβαρά υπόψη», πρόσθεσε.