Η Ιαπωνία εκτέλεσε έναν άνδρα που δολοφόνησε εννέα άτομα το 2017, στην πρώτη φορά από το 2022 που η χώρα θέσπισε τη θανατική ποινή
Η Ιαπωνία εκτέλεσε έναν άνδρα που δολοφόνησε εννέα άτομα το 2017, στην πρώτη εφαρμογή της ποινής του θανάτου στο αρχιπέλαγος της Ασίας από τον Ιούλιο του 2022. Ο 34χρονος Tακαχίρο Σιραϊσι καταδικάστηκε σε θάνατο το 2020 από το παράρτημα Tachikawa του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Τόκιο, το οποίο χαρακτήρισε τις πράξεις του ως «κακόβουλο έγκλημα στο ποινικό ιστορικό» για τη δολοφονία εννέα ανθρώπων σε διάστημα δύο μηνών.
Οι κατά συρροή δολοφονίες από τον Τακαχίρο Σιραΐσι, που αποκαλείται «δολοφόνος του Twitter», είχαν συγκλονίσει τη χώρα και πυροδότησαν συζήτηση για το πώς συζητιόταν η αυτοκτονία στο διαδίκτυο.
Ο Σιραΐσι, τότε 30 ετών, παρέσυρε τα θύματά του – τα περισσότερα από αυτά ήταν νεαρές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15 και 26 ετών – στο διαμέρισμά του, πριν τα στραγγαλίσει και τα διαμελίσει. Οι δολοφονίες βγήκαν στο φως τον Οκτώβριο του 2017, όταν η αστυνομία βρήκε μέλη σώματος στην ιαπωνική πόλη Ζάμα, κοντά στο Τόκιο, ενώ έψαχνε για ένα από τα θύματα.
Αργότερα, ο Σιραΐσι παραδέχτηκε ότι δολοφόνησε εννέα θύματα και αποκάλυψε ότι τα γνώρισε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter που είναι πλέον γνωστή ως X. Στη συνέχεια, τους είπε ότι μπορούσε να τους βοηθήσει να πεθάνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις ισχυρίστηκε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει μαζί τους.
Το προφίλ του στο Twitter περιείχε τις λέξεις: «Θέλω να βοηθήσω ανθρώπους που πονούν πραγματικά. Παρακαλώ στείλτε μου μήνυμα οποιαδήποτε στιγμή». Εννέα διαμελισμένα σώματα βρέθηκαν σε ψυγεία και κουτιά εργαλείων όταν αστυνομικοί επισκέφθηκαν το διαμέρισμά του, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως «σπίτι του τρόμου».
Ενώ οι εισαγγελείς ζήτησαν τη θανατική ποινή για τον Σιραϊσι, οι δικηγόροι του υποστήριξαν την κατηγορία της «δολοφονίας με συναίνεση», ισχυριζόμενοι ότι τα θύματά του είχαν δώσει την άδειά τους να πεθάνουν. Ζήτησαν επίσης αξιολόγηση της ψυχικής του κατάστασης.
Ο Σιραϊσι αργότερα αμφισβήτησε την εκδοχή των γεγονότων της δικής του ομάδας υπεράσπισης και είπε ότι σκότωσε χωρίς τη συναίνεση των θυμάτων. Εκατοντάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν στην ακρόαση της ετυμηγορίας του τον Δεκέμβριο του 2020, όταν καταδικάστηκε σε θάνατο. Οι δολοφονίες προκάλεσαν επίσης μια αλλαγή από το Twitter, το οποίο τροποποίησε τους κανόνες του ώστε οι χρήστες να μην «προωθούν ή να ενθαρρύνουν την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό».